Friday 8 December 2017

Ι.Μ. Αγ. Νικολάου Βαρσών [Α΄]

Ένα υπέροχο και ιστορικότατο Μοναστήρι του Μοριά επισκεφθήκαμε πρόσφατα, που με την ευκαιρία της προχθεσινής εορτής του Προστάτη του Αγ. Νικολάου σκεφθήκαμε να το παρουσιάσουμε καθηκόντως από εδώ.



Είναι η Ιερά Μονή Αγ. Νικολάου Βαρσών, η οποία βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Τρίπολης. Είναι ανδρική και σταυροπηγιακή Μονή, η οποία ιδρύθηκε κατά τον 11ο αι.



Παρατηρώντας τα κτήρια του Μοναστηριού, ειδικά του Καθολικού του, βλέπει κανείς πως σε αυτά έχουν προσαρμοσθεί γλυπτά κατάλοιπα του αρχικού μνημείου που υπήρχε στον ίδιο τόπο. Αυτό συνηθιζόταν άλλωστε στα χρόνια εκείνα.



Η ιστορία του πέρασε -όπως γίνεται συνήθως με έναν ζωντανό οργανισμό- από διάφορες φάσεις ακμής και παρακμής. Πάντως, στην Επανάσταση του ’21 έπαιξε έναν πολυσήμαντο πατριωτικό ρόλο, προσφέροντας πολλά στην Πατρίδα.



Η Μονή διασώζει πολύτιμα κειμήλια, όπως συλλογή χειρογράφων, δύο περγαμηνούς κώδικες, ασημένια εγκόλπια, υπέροχες εικόνες και διάφορα άλλα, άξια προσοχής, από θρησκευτική, ιστορική αλλά και καλλιτεχνική σκοπιά.



Εκείνα όμως που την κάνουν ιδιαίτερα γνωστή και ξεχωριστή είναι πως στο Καθολικό φιλοξενούνται το σκήνωμα του νεομάρτυρος Αγ. Δημητρίου και μέρος του λειψάνου του νεομάρτυρος Αγ. Παύλου.



Όλοι οι επισκέπτες της Μονής γίνονται θερμά δεκτοί από τους Πατέρες που εγκαταβιούν εκεί και απολαμβάνουν την αβραμιαία τους φιλοξενία, για την οποία τους είναι ευγνώμονες.

No comments: