Friday 9 March 2018

Έκτακτη Σύναξη Κληρικών Μείζονος Λονδίνου


Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8η Μαρτίου 2018, Έκτακτη Σύναξη των Ελληνορθόδοξων Κληρικών του Μείζονος Λονδίνου, στον Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης Βορείου Λονδίνου.


Η Κοινότητα Αγίας Αικατερίνης ιδρύθηκε το 1985 και φέτος συμπληρώνει 33 χρόνια ζωής και προσφοράς στη θεοφιλή Ομογένεια του Βορείου Λονδίνου. Ιερατικώς Προϊστάμενος είναι ο Πανοσολ. Αρχιμ. Δαμιανός Κωνσταντίνου, Εφημέριος ο Οικον. Γρηγόριος Wellington και Πρόεδρος ο ευπατρίδης Δικηγόρος κ. Κώστας Χρήστου.


Η ιστορία του Ιερού Ναού της Αγίας Αικατερίνης «πηγαίνει 800 χρόνια πίσω όταν ήταν μονή “Friary” - Οι Friars (Φράϊαρς) ήταν καλόγεροι που ο σκοπός τους ήταν να υπηρετούν την κοινότητα. Η μονή εξυπηρετούσε προσκυνητές των Αγίων Τόπων από και προς το St. Albans στα βόρεια. Το σημερινό κτήριο χρονολογείται από το 1853».


Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν αναγκαία έργα αναστήλωσης του Κοινοτικού Ιερού Ναού, που περιελάμβαναν εκσυγχρονισμό των διαφόρων χώρων του Ναού, επισκευή του εξωτερικού πέτρινου τοίχου, καθαρισμό των τοίχων και της οροφής, καθαρισμό των καμάρων και εργασίες στην πέτρα του τοίχου, εγκατάσταση νέου εσωτερικού και εξωτερικού φωτισμού, εγκατάσταση ηχητικού συστήματος, τοποθέτηση του εικονοστασίου κ.ά.


Στην εν λόγω Σύναξη προήδρευσε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων & Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριος. Παρευρέθηκαν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Κυανέων κ. Χρυσόστομος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Τροπαίου κ. Αθανάσιος και Κληρικοί που υπηρετούν σε Κοινότητες του Μείζονος Λονδίνου.


Η Σύναξη άρχισε με Προσευχή, Ψαλμωδία και Ανάγνωση Γραφών (Ιωάννου ΙΕ, 1-8 και Α΄ Κορ. ΙΒ, 12-27 (28-30)).


Κατόπιν, ο Ιερ. Προϊστάμενος π. Δαμιανός απηύθυνε εγκάρδιο καλωσόρισμα στους Συνέδρους, εκ μέρους της τοπικής Κοινότητας, και ομίλησε για λίγο για την ιστορία του Ναού.


Στην εισήγησή του, που ακολούθησε, ο Σεβασμιώτατος Άγιος Θυατείρων αναφέρθηκε διεξοδικά στα αγιογραφικά αναγνώσματα που είχαν διαβασθεί στην έναρξη της Σύναξης, τονίζοντας τη μεγάλη αξία και σημασία που έχει για την Εκκλησία και την Ομογένεια η έννοια της «ενότητας», η οποία παρουσιάζεται στα αναγνώσματα αυτά. Η μυστική, εσωτερική και υπαρξιακή ενότητα με τον Χριστό και με τα άλλα μέλη της Εκκλησίας είναι ακρογωνιαίος λίθος στην πνευματική - αρχιτεκτονική δόμηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.


Ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Κυανέων σημείωσε με έμφαση πως οι Ιερείς οφείλουν να είναι φως, σύμφωνα με τον αγιογραφικό λόγο «ως τέκνα φωτός περιπατείτε».


Ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Τροπαίου εξέφρασε τη χαρά του για την αθρόα συμμετοχή των Ιερέων στη Σύναξη. Αναφέρθηκε στην εκπομπή «Φωνή της Εκκλησίας» στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Λονδίνου, καθώς και σε άλλα πρακτικά ζητήματα της διακονίας των Κληρικών στην Ι. Αρχιεπισκοπή Θυατείρων & Μ.Β.


Στη συνέχεια έγιναν ανακοινώσεις για την Ετήσια Σύναξη Ιερού Κλήρου (από τους πατέρες, Αρχιμ. Ιάκωβο Σάββα και Πρεσβ. Σάββα - Δαυΐδ Βασιλειάδη), που θα πραγματοποιηθεί Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 17, 18 και 19 Απριλίου 2018, στην Κοινότητα Αγίας Βαρβάρας, Αγίου Φανουρίου και Αποστόλου Παύλου, Southend-on-Sea,  καθώς επίσης και για το Κληρικολαϊκό Συνέδριο, που θα λάβει χώρα Παρασκευή και Σάββατο, 11 και 12 Μαΐου 2018, στην Κοινότητα Αποστόλου Βαρνάβα Wood Green Βορείου Λονδίνου.


Ακολούθησε ευρεία συζήτηση, πάνω σε διάφορα θέματα ποιμαντικής φύσεως, στην οποία έλαβαν μέρος αρκετοί από τους παρευρισκόμενους Κληρικούς.


Ο Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας ανέφερε πως η τρέχουσα χρονιά είναι επετειακή για τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο, αφού στις 16 Απριλίου τ.έ. συμπληρώνει 30 χρόνια στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο των Θυατείρων. 

Photo by Alexios Gennaris!

Για τον λόγο αυτό και με σκοπό να τιμηθεί ο Σεβασμιώτατος για την πλούσια και πολυποίκιλη προσφορά του στο τιμόνι και τη ζωή της Αποστολικής αυτής Επαρχίας του σεπτού Οικουμενικού Θρόνου, η Κοινότητα Αγ. Παντελεήμονος Harrow - ΒΔ Λονδίνου οργανώνει την Κυριακή του Θωμά 15 Απριλίου το βράδυ ειδική Πνευματική Σύναξη, με ομιλητές τον ίδιο τον Σεβασμιώτατο, τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Τροπαίου και τον Ομότ. Επιθεωρητή κ. Σάββα Παυλίδη.


Μετά το πέρας των εργασιών η τοπική Κοινότητα δεξιώθηκε τους Συνέδρους - Κληρικούς στην Αίθουσα Εκδηλώσεων, προσφέροντας αβραμιαία φιλοξενία και νοστιμότατο γεύμα.

Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα

No comments: