Saturday 9 December 2017

Καθ. Ναός Αγ. Πέτρου Άργους

Στο κέντρο της αρχαιότερης πόλης της Ευρώπης, του Άργους Αργολίδας, δεσπόζει ο Ιερός Καθεδρικός Ναός του Αγίου Πέτρου του Θαυματουργού, Πολιούχου και Προστάτου της πόλης, στον οποίο διακονεί ως άξιος Προϊστάμενος ο Πρωτοπρ. Γεώργιος Σελλής, Πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος.



Ο Ναός αυτός θεμελειώθηκε στις 17 Ιουλίου 1859. Στην τελετή προεξήρχε ο τοπικός Μητροπολίτης Γεράσιμος Παγώνης. Μάλιστα η ιστορία διασώζει πως στη εν λόγω τελετή ήταν παρών και ο Βασιλέας Όθων.



Στην οικοδόμηση του Ναού προσέφερε απλόχερα και γενναιόδωρα ο λαός της πόλης και της περιοχής. Η συγκινητική τελετή των Εγκαινίων έλαβε χώρα στις 18 Απριλίου 1865, προεξάρχοντος του ίδιου Μητροπολίτη, Γεράσιμου Παγώνη.



Ο Άγιος Πέτρος, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο Ναός αυτός, είναι τοπικός Άγιος, που είχε διατελέσει Επίσκοπος Άργους κατά τον 10ο αι. Η μνήμη του τιμάται στις 3 Μαΐου. Τα τίμια λείψανά του είχαν κλαπεί από τους Λατίνους το 1421 μ.Χ. Επεστράφησαν δε πανηγυρικά στις 19 Ιανουαρίου 2008, επί αρχιερατείας του Μητροπολίτου Αργολίδος κυρού Ιακώβου Β΄.



Αξίζει να αναφέρουμε πως στην είσοδο του περικαλούς Καθεδρικού Ναού έχουν τοποθετηθεί οι προτομές δύο σημαντικών εκκλησιαστικών και εθνικών προσωπικοτήτων, του Εθνομάρτυρα Γρηγορίου Καλαμαρά, Επισκόπου Άργους και Ναυπλίας (+1821) και του Μητροπολίτου Αργολίδος κυρού Χρυσοστόμου Β΄ Δεληγιαννοπούλου (1965-1985).

No comments: