Thursday 7 December 2017

Η Κοινότητα Νέου Μυστρά

Από τα Βυζαντινά χρόνια μέχρι τη δεκαετία του 1950 οι κάτοικοι του Μυστρά κατοικούσαν μέσα στη γνωστή και παραδοσιακή καστροπολιτεία. Ύστερα αποφασίστηκε να οικοδομηθεί στους πρόποδες του βουνού η νέα Κοινότητα, που ονομάσθηκε κι αυτή «Μυστράς».



Εκεί μεταφέρθηκαν κι εγκαταστάθηκαν όλοι οι κάτοικοι και οργάνωσαν τη νέα τους ζωή σε απόσταση αναπνοής από τον ιστορικό Μυστρά, τον τόπο των ηρωϊκών προγόνων τους.



Στην εν λόγω Κοινότητα βρίσκουμε όμορφες και παραδοσιακές κατοικίες, στολισμένες με περιοποιημένους και ευωδιαστούς κήπους, γραφικά δρομάκια, και ωραίες κρήνες.



Λόγω της μεγάλης τουριστικής κίνησης στο χωριό αυτό βρίσκει κανείς πολλά, μικρά και μεγάλα καταστήματα, που προσφέρουν φαγητό και ποτό, είδη λαϊκής τέχνης και τόσα άλλα προϊόντα.



Ο ανδριάντας του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, η προτομή του Στρατηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, καθώς και μια μεγάλη σειρά από άλλα στοιχεία με αναφορές στη μακρά ιστορία του τόπου, δημιουργούν μια ιδιαίτερη εικόνα και γοητεία, που μεταφέρονται αβίαστα στην ψυχή και το νου των επισκεπτών.



Ένα χωριό, μια Κοινότητα, που αποτελεί πρόγευση αυτού που σε λίγο θα απολαύσει ο περιηγητής πάνω στο λόφο της καστροπολιτείας. Ένας τόπος γεμάτος μνήμες ιστορίας, λογοτεχνίας, φιλοσοφίας και Ορθοπραξίας. Αξίζει κανείς να το επισκεφθεί και να το προσέξει.

No comments: