Tuesday 16 May 2017

Εκδήλωση για την Ποντιακή Γενοκτονία

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14η Μαΐου 2017, στο Λονδίνο, στην Κρύπτη του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Σοφίας στο Bayswater, η πρώτη εκδήλωση του Συλλόγου Ποντίων Ηνωμένου Βασιλείου για το 2017.


Ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Δρ. Θεοδόσης Κυριακίδης, Θεολόγος - Ιστορικός και Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου του Αγ. Γεωργίου του Περιστερεώτα. Το θέμα της παρουσίασης ήταν: «Ο προστατευτικός ρόλος της Εκκλησίας κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας των Ποντίων, 1916-1923».


Ο Δρ. Κυριακίδης έχει κάνει αξιοζήλευτες σπουδές στην Ελλάδα και στην Ιταλία και έχει μελετήσει τα αρχεία στο Βατικανό για την Γενοκτονια των Ποντίων. Επίσης, μιλάει πολλές ξένες γλώσσες.


Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του εκ νέου ο Πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ, κ. Ανέστης Οσιπίδης και μας συγκίνησε με τον λόγο του.


Την εκδήλωση επίσης τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος Harrow Δρ. Σεραφείμ Κυριακίδης, η Πρόεδρος της Εταιρείας Πελοποννησίων Μεγ. Βρετανίας Δρ. Λένα Μάρκου, καθώς και πολλοί άλλοι εκλεκτοί καλεσμένοι.


Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Δρ. Κική Σονίδου καλωσόρισε τους ομιλητές για την τιμή που κάνουν στο Σύλλογο να έρθουν από το εξωτερικό όχι μόνο για την παρουσίαση αλλά και για την στήριξη του έργου του Συλλόγου. Επίσης καλοσώρισε θερμά τους καλεσμένους, με ιδιαίτερη χαρά για την παρουσία πολλών νέων ανθρώπων.


Ένεκα της Εορτής της Μητέρας, πριν την ομιλία αφιέρωσε το ποντιακό τραγούδι «η Μάνα εν κρύο νερό», που συγκίνησε αρκετούς.


Η ομιλία ήταν ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και αναφέρθηκε στον ρόλο των Ιερέων και των Ηγουμένων μοναστηριών που προστάτευσαν πολλές φορές Ποντίους από την πείνα, το θάνατο και προσέφεραν χρήματα σε Τούρκους αξιωματούχους προκειμένου να εξαγοράσουν τη ζωή τους. Υπήρξαν πολλές ιστορικές αναφορές και σχολιασμοί για τη σχέση εκκλησίας και τότε κράτους.


Μετά το πέρας της ομιλίας, έγιναν κάποια σχόλια και ερωτήσεις, δείχνοντας το πραγματικό ενδιαφέρον του κοινού. Στο τέλος της εκδήλωσης βγήκαν οι καθιερωμένες αναμνηστικές φωτογραφίες και προσφέρθηκαν εδέσματα και ροφήματα που είχαν επιμεληθεί οι κυρίες του Διοικητικού Συμβουλίου.

Δρ. Κική Σονίδου
Πρόεδρος Συλλόγου Ποντίων Η.Β.

No comments: