Sunday 2 April 2017

Τί τηνικάδε ἀφῖξαι, ὦ Κρίτων;

Με αυτά τα λόγια υποδέχεται ο μεγάλος σοφός της αρχαιότητας Σωκράτης τον επιστήθιο φίλο του Κρίτωνα στη φυλακή όπου ήταν τιμωρημένος. Και ο μεν Κρίτωνας ήλθε να πείσει τον Σωκράτη να βγει από την φυλακή προσφέροντας τον τρόπο που ήταν έτοιμος να κάνει για να έλευθερωθεί ο αγαπητός του φίλος και δάσκαλος Σωκράτης.

Ο Σωκράτης ήταν φυλακή με την κατηγορία ότι ο ίδιος ήτο άθεος εξ αιτίας των προφητικών του λόγων, θα λέγαμε σήμερα, διότι προανήγγειλε την ύπαρξη του αληθινού Θεού, λέγων «αυτά τα οποία σήμερα πιστεύετε θα τα βλέπετε και θα γελάτε, ο Θεός είναι ένας». Φοβούμενοι οι Αθηναίοι την ύπαρξη κάποιου αγνώστου Θεού, αφιέρωσαν ναόν στον άγνωστο Θεό.

O Σωκράτης έβλεπε πολύ μακρυά, είχε πνεύμα αριστοκρατικό, πιστεύων στον ένα άξιο για κάθε εργασία και για κάθε είδους εργασία και προπαντός για την διοίκηση του κράτους, στον επαΐοντα όπως θα λέγαμε. Λόγια που επανελήφθησαν από ικανούς ηγέτες παγκοσμίου εμβέλειας, όπως ήταν ο Τσώρτσιλ κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και γι΄αυτό επετύχαν τον σκοπό τους στη διοίκηση.

Τί και αν του είπε ο Κρίτων προκειμένου να τον πείσει να βγει από την φυλακή, ο Σωκράτης δεν μετεπείθετο με τίποτε μπροστά στα πιστεύω του. Εγνώριζε πολύ καλά ότι εάν έβγαινε από την φυλακή, προφανώς με δωροδοκία, η διδασκαλία του θα έμενε στο κενό και κανείς δεν θα τον πίστευε πιά. Δυστυχώς αυτό ακριβώς συμβαίνει ως επί το πλείστον με τους σημερινούς πολιτικούς μας. Ολίγοι που μετρούνται στα δάκτυλα είναι εκείνοι που εξελέγησαν να υπηρετήσουν την Πατρίδα και είναι έτοιμοι να πεθάνουν επάνω στο καθήκον τους μιμούμενοι τον αθάνατο Σωκράτη, ο οποίος άφησε ανεξίτηλο παράδειγμα στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων.
 

Θαυμάζουμε και προκαλούμε και τους ξένους να θαυμάζουν την αρχαία Ελλάδα και έχουμε καταντήσει να γίνουμε προγονολάτρες χωρίς καν να τους μιμούμαστε. Θαυμασμός των αρχαίων κολακεύοντας τον εαυτό μας είναι ένα είδος ναρκισσισμού, χωρίς στην πράξη εφαρμογή των όσων μαθαίνουμε από τους αρχαίους προγόνους μας.
 

Το διαμάντι της Μεσογείου που ονομάζεται ΕΛΛΑΔΑ μένει ανεκμετάλλευτο και σε ύλη και σε πνεύμα. Σε ύλη μιλούν πόσα χρόνια «οι άξιοι πολιτικοί μας» για την εκμετάλλευση του γήινου και θαλασσίου πλούτου που προσφέρει ο τόπος μας. Και είναι φυσικό αυτή η ανευθυνότητα να οδηγεί σε ανεργία προκαλώντας δυστυχία στους κατοίκους.

Το ίδιο και χειρότερα συμβαίνει με την φυγή της διανόησης, των νέων επιστημόνων μας οι οποίοι δεν βλέπουν λύση στο πρόβλημά τους και φεύγουν στο εξωτερικό προσφέροντας δωρεάν τις γνώσεις που απέκτησαν στην Ελλάδα με έξοδα των φορολογουμένων Ελλήνων.

Συγχαρητήρια νεοέλληνες πολιτικοί, καταφέρατε και μηδενίσατε τον τόπο που γέννησε το πνεύμα, την παληκαριά και την δόξα.

Θα πρέπει να προσευχόμαστε η χώρα μας να αναγεννηθεί στο πρότυπο αυτών που θαυμάζουμε των αρχαίων προγόνων μας.

Νικόλαος Πούλιος
Ομότιμος Αρχιγραμματέας Ι.Α. Θυατείρων & Μ.Β.

No comments: