Friday 9 December 2016

Tο άστρο της Ανατολής

...και το δικό μας σκοτάδι


Καθώς το Άστρο της Ανατολής λάμπει και διαπερνά τις σκοτεινές και δύσκολες καταστάσεις του κάθε ανθρώπου, φωτίζει την προσωπική μας συνείδηση. Εντούτοις, πολύ συχνά το φως αυτού του Αστέρα δεν μπορεί να εισέλθει στο δικό μας σκοτάδι, διότι το εμποδίζει το αστραφτερό περιτύλιγμα της ψευδαίσθησης, η περιβολή της ματαιότητας, που  κυριαρχεί στη ζωή μας. Όμως, αυτή η λάμψη δεν λάμπει αιώνια. Στο τέλος, θα έλθει η στιγμή της αλήθειας, όπου η επιφανειακή λάμψη θα χαθεί και θα αποκαλυφθεί το σκοτάδι της προσωπικής μας ζωής. Τούτο συμβαίνει, όταν ο πόνος εμφανίζεται στη ζωή μας και το υποφέρειν γίνεται μια αναπόφευκτη εμπειρία. Για να πολεμήσουμε ενάντια σε αυτόν τον πόνο, θα αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε τις ανθρώπινες δυνάμεις μας, οι οποίες με τον καιρό θα ξεθωριάσουν και τότε θα συνειδητοποιήσουμε την αδυναμία μας. Αυτή είναι η στιγμή της ανθρώπινης αλήθειας!

Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, ο Υιός του Ανθρώπου θα έλθει στο σπήλαιό μας, το γεμάτο πόνο και μοναξιά, και θα αποκαλύψει την εικόνα του Θεού η οποία βρίσκεται στην ουσία κάθε ανθρώπινης ψυχής. Καθώς μας φανερώνει την αγάπη του Πατέρα, ο Παράκλητος, το Πνεύμα της Αληθείας, θα μας αναζωογονήσει με την πνοή της Ζωής, μεταμορφώνοντας τις στιγμές του πόνου και του σκότους μας σε στιγμές πλήρεις χαράς και φωτός. Επιστρέφοντας σε μια ζωή αγάπης και ταπεινοσύνης, θα είμαστε μέτοχοι μιας έντονης σχέσης με τον Θεό, ως παιδιά και κληρονόμοι της Βασιλείας Του. Διαλύοντας τις ψευδαισθήσεις που έχουμε δημιουργήσει, θα ζήσουμε ως αληθινές και ελεύθερες υπάρξεις, εντός της αιώνιας αλήθειας η οποία κρύβεται στα θεία μυστήρια του Θεού.

Όσοι δεν μπορούν να αναγνωρίσουν αυτή τη στιγμή της αλήθειας, όσοι δεν θεωρούν τους εαυτούς τους παιδιά του Θεού, θα στερηθούν την ζεστασιά και την χαρά της άκρας ταπεινοσύνης. Το σκοτάδι και ο πόνος της ύπαρξής τους θα είναι αφόρητα.

Πρωτοπρ. Δρ. Σταύρος Κοφινάς

No comments: