Saturday 31 December 2016

Τίτλοι τέλους για το Ο.Ο.

Το Οrthodox Outlook είναι (ίσως θα πρέπει να λέμε πλέον πως «ήταν») ένα ενδιαφέρον περιοδικό, το οποίο εκδιδόταν στην αγγλική γλώσσα, κυκλοφορούσε στην Αγγλία και ασχολούνταν με θέματα που αφορούσαν την Ορθόδοξη Εκκλησία, Παράδοση και ζωή.


Από το 1985 που πρωτοκυκλοφόρησε πέρασε από διάφορες φάσεις και χρειάστηκε να κλείσει κάποιες φορές και να ξανα-ανοίξει πάλι.

Η πρόσφατη έκδοσή του ξεκίνησε στις αρχές του 2016. Έμελλε όμως να διαρκέσει μόνο ένα χρόνο. Η εκδοτική ομάδα του, ψυχή της οποίας είναι ο αγαπητός αδελφός και συλλειτουργός π. Στέφανος Maxfield, αναφέρει χαρακτηριστικά στον πρόλογο του τελευταίου τεύχους (Δεκεμβρίου 2016 - Ιανουαρίου 2017) πως δεν μπορεί να συναγωνισθεί το διαδίκτυο και πως επίσης στο τέλος του πρώτου χρόνου της επανέκδοσης έφτασε μόνο στο 40% του στόχου που είχε θέσει αναφορικά με τους συνδρομητές.

Είναι φυσικά λυπηρό που ένα Ορθόδοξο περιοδικό στην αγγλική γλώσσα παύει να εκδίδεται στην Αγγλία. Η αλήθεια είναι πως ένα τέτοιο περιοδικό το έχει ανάγκη η αγγλόφωνη Ορθοδοξία στην Αγγλία και διεθνώς.

Πάντως, αν υπάρξουν εκ νέου κάποια άτομα που θα ήθελαν να επιχειρήσουν την έκδοση ενός τέτοιου περιοδικού οργάνου, μέσα στις παρούσες συνθήκες της σχεδόν πλήρους ηλεκτρονικοποίησης των εντύπων και γενικώτερα της ζωής όλων μας, θα ήταν καλά να βασίσουν την προσπάθειά τους σε νέες βάσεις.

Η παραδοσιακή αντίληψη της έκδοσης και διακίνησης περιοδικών και λοιπών εντύπων ίσως θα πρέπει να επανεξετασθεί, υπό το φως των νέων συνθηκών επικοινωνίας και του νέου τρόπου ζωής. Ίσως οι παρακάτω τρεις ιδέες να είναι χρήσιμες για όποιον επιχειρήσει να πραγματοποιήσει κάτι ανάλογο:

1)   Να βασίσει την όλη προσπάθεια της αγγλόφωνης επικοινωνίας σε βαθιές και στέρεες βάσεις και με αυτό εννοώ κατ’ αρχάς πάνω σε Πανορθόδοξο επίπεδο, αλλά επίσης και κυρίως στην μεγάλη δύναμη της Ελληνικής Ορθοδοξίας, η οποία είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνώς (εννοώ στη Διασπορά) η πολυπληθέστερη και καλύτερα οργανωμένη Ορθόδοξη Εκκλησία, υπό τον σεπτό Οικουμενικό Θρόνο. Άλλωστε η δεύτερη και τρίτη γενεά Ομογενών στη Βρετανία -είναι πεποίθησή μου πως- και θέλει και χρειάζεται και επιθυμεί και μπορεί να κρατήσει ένα τέτοιο έντυπο.

2)   Ένα τέτοιο περιοδικό, αν αποφασισθεί να εκδοθεί κάτι ανάλογο, θα πρέπει να σχεδιασθεί έτσι ώστε να βγαίνει από τα στενά όρια της Αγγλίας και να απευθύνεται σε ευρύτερο κοινό, σε διεθνή αναγνωστικά ύδατα.

3)   Ίσως, τελικά, να πρέπει στην εποχή μας να χρησιμοποιηθεί ένα άλλο «εργαλείο», ένας άλλος μηχανισμός επικοινωνίας με το διεθνές αγγλόφωνο αναγνωστικό κοινό. Και φυσικά αναφέρομαι στα ιστολόγια. Ο γράφων έχοντας μεγάλη εμπειρία, αφού για πολλά χρόνια κάνω κάτι τέτοιο, με την σύσταση και λειτουργία ιστολογίων - μπλογκς, θεωρώ πως με τον τρόπο αυτό κερδίζει κανείς σε πλάτος και σε βάθος μεγάλα αναγνωστικά πλήθη και μάλιστα τελείως δωρεάν. Οπωσδήποτε αν το κάνει κάποιος σε συνδυασμό με άλλα μέσα, όπως facebook και twitter, μπορεί να είναι βέβαιος για την πλατύτερη δυνατή κυκλοφορία των ιδεών που επιθυμεί να διαδώσει.

Mε βάση την τρίτη ιδέα θα ήθελα να προτείνω στους εκδότες του Orthodox Outlook, αν επιθυμούν να κρατήσουν την προσπάθειά τους ζωντανή και διαρκώς ανανεούμενη, με γνώμονα τις νέες συνθήκες ζωής και επικοινωνίας, να συστήσουν μια «Ομάδα Orthodox Outlook» στο facebook, ή ακόμα καλύτερα να δημιουργήσουν ένα «ιστολόγιο Orthodox Outlook» στο διαδίκτυο, όπου εκεί θα υπάρχει και άμεση αλληλεπίδραση με τους αναγνώστες.

H κρίση είναι σαφώς και πάντοτε μια ευκαιρία για ανασύνταξη και επανεκκίνηση. Ας ευχηθούμε να γίνει κάτι ανάλογο και με το καλό περιοδικό Orthodox Outlook.

No comments: