Wednesday 28 December 2016

Ο Ναός δίπλα στη γέφυρα

The church by the bridge

Στην πανέμορφη πόλη των ποιητών, το Marlow, δίπλα από τη χαρακτηριστική γέφυρα, βρίσκεται ο Αγγλικανικός Ναός των Αγίων Πάντων.


Ο σημερινός Ναός χτίσθηκε το 1835 (κατά τη Βικτωριανή εποχή) πάνω στα ερείπια του προηγούμενου που υπήρχε εκεί από το 1070 και είχε γκρεμισθεί λίγα χρόνια ενωρίτερα.


Αναφέρεται πως τον Ναό που υπήρχε στο ίδιο σημείο από τον 11ο αι. τον επισκέφθηκε κάποτε o Wulfstan (c. 1008 - 20 January 1095) Eπίσκοπος του Worcester, ο οποίος αναγνωρίζεται ως Άγιος του Δυτικού Χριστιανισμού.


Σύμφωνα με τον William του Malmesbury, εκείνη την ημέρα της επίσκεψης έβρεχε ραγδαίως. Λόγω της βροχής η περιοχή της εκκλησίας είχε γίνει βούρκος. Ο καλός όμως Επίσκοπος επέμενε να πάει στο Ναό και να τελέσει τη Θεία Λειτουργία. Στο δρόμο όμως από το Πρεσβυτερείο στο Ναό έχασε το ένα παπούτσι του μέσα στη λάσπη.


Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί σήμερα το καμπαναριό του Ναού, το οποίο έχει ύψος 170 πόδια, σχεδιάσθηκε από τον J.O. Scott και έχει τοποθετημένες πάνω του οκτώ καμπάνες.


Ο Ναός έχει πολλά πολύχρωμα και πανέμορφα εικονογραφημένα τζάμια (stained glass), που αποτελούν ιδιαίτερα διαδεδομένη τέχνη στη χριστιανική Δύση.


Ο συνδυασμός του Ναού, του πανύψηλου καμπαναριού, της διπλανής γέφυρας και φυσικά του αυτοκρατορικού ποταμού Τάμεση αποτελούν ένα από τα πιο αξέχαστα και πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα της πόλης των ποιητών.

No comments: