Tuesday 30 August 2016

Ελληνική Μυθολογία στη Βουδαπέστη

Μια εξαιρετικά διακεκριμένη προσωπικότητα της Ουγγαρίας ήταν ο Κόμης István Széchenyi de Sárvár-Felsővidék (1791 - 1860), ο οποίος ήταν Πολιτικός (Υπουργός) και συγγραφέας. Έχει δε χαρακτηρισθεί ως ο «Σπουδαιότερος Ούγγρος»!


Σε κεντρική πλατεία της Πέστης, δίπλα από τις όχθες του Δούναβη, έχει τοποθετηθεί μια γλυπτική σύνθεση αφιερωμένη στον István Széchenyi.


Εκείνο που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, και μάλιστα σε εμάς τους Έλληνες, είναι πως το κύριο άγαλμα, στο οποίο απεικονίζεται ο ίδιος ο Κόμης, πλαισιώνεται από τέσσερεις αρχαιοελληνικές μυθολογικές φιγούρες, οι οποίες έχουν αναφορά σε αντίστοιχα ενδιαφέροντα και ενασχολήσεις του.


Οι φιγούρες αυτές είναι η Παλλάδα Αθηνά (με αναφορά στα εμπορικά ενδιαφέροντα του Κόμη), ο Ποσειδώνας (με αναφορά στη ναυτιλία), η Δήμητρα (με αναφορά στη γεωργία) και ο Ήφαιστος (με αναφορά στη βιομηχανία).


Ίσως κανείς να αναρωτηθεί βέβαια γιατί με την εν λόγω προσωπικότητα απεικονίζονται και τέσσερεις χαρακτηριστικές φιγούρες της Ελληνικής Μυθολογίας.


Μελετώντας κανείς την ιστορία της ζωής του Κόμη, βλέπει πως στα χρόνια μεταξύ 1815 - 1821 ταξίδεψε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, και ειδικά στην Ελλάδα, όπου σπούδασε την ιστορία της και γνωρίσθηκε με διάφορους ανθρώπους, που σίγουρα θα του ενέπνευσαν το ενδιαφέρον και την αγάπη για την Ελληνική Μυθολογία.

No comments: