Tuesday 29 March 2016

Παναγία Ελπίδα στην Πόλη

Η Βασιλεύουσα Πόλη μας έδειχνε από πάντα ιδιαίτερο σεβασμό και απέδιδε ξεχωριστή τιμή στην Υπεραγία Θεοτόκο.



Πολλές δεκάδες ναοί έχουν από αιώνων οικοδομηθεί στον ευλογημένο αυτό τόπο των ονείρων και των πάντα ζωντανών ελπίδων μας, με σκοπό να τιμηθεί η Μητέρα του Κυρίου μας.



Ένας από αυτούς τους ναούς είναι ο Ι.Ν. Παναγίας Ελπίδας, στην περιοχή Κοντοσκάλι της Κωνσταντινούπολης.



Ο ναός αυτός έχει μεγάλη, σπουδαία και μακρά ιστορία. Ο σημερινός ναός θεμελιώθηκε στις 4 Ιουνίου 1895, αλλά στον ίδιο χώρο υπήρχε χώρος λατρείας από τον 14ο αι.



Η τοπική ενορία δυστυχώς, ακολουθώντας τη γενικώτερη απώλεια δύναμης της εκεί Ελληνικής Ομογένειας, δεν έχει πλέον ενορίτες.



Σήμερα εξυπηρετείται από οικογένεια Αντιοχειανών Ορθοδόξων Χριστιανών, που όπως και σε άλλους ναούς της Πόλης, διακονούν ως νεωκόροι και φύλακες των σπουδαίων αυτών μνημείων της Ορθοδοξίας.



Η συνήθης πρακτική των Ομογενών της Πόλης, όπως και της Ελληνικής Διασποράς, είναι πάντοτε να κτίζουν Ελληνικό Σχολείο δίπλα από το ναό.



Στην περίπτωση της Παναγίας Ελπίδας βλέπουμε ακριβώς δίπλα από το ναό ένα τριώροφο κτήριο, το οποίο κατά την περίοδο της ακμής κι ευημερίας χρησιμοποιήθηκε ως σχολειό της τοπικής κοινότητας, αλλά σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση ερείπωσης.



Πολλά έργα θα πρέπει να γίνουν για να επανέλθουν ο ναός και το σχολείο σε καλή κατάσταση. Η απουσία όμως ανθρώπινου δυναμικού δημιουργεί ένα σκηνικό ερημίας και μοναξιάς...

No comments: