Saturday 23 January 2016

Λιτανεία Ινδουϊστών

Στην περιοχή μας στο ΒΔ Λονδίνο, στην οποία κατοικούν πολλοί Ινδοί, έχουν τα τελευταία χρόνια οικοδομηθεί και λειτουργούν αρκετοί ναοί Ινδουϊστών.



Συγκεκριμένα δε, πάνω στον ίδιο δρόμο όπου βρίσκεται ο νεόδμητος Ιερός Ναός της Ελληνορθόδοξης Κοινότητάς μας υπάρχουν δύο όμορφοι αρχιτεκτονικά ινδουϊστικοί ναοί.



Πρόσφατα γίναμε θεατές μια μεγάλης και πολυπληθέστατης λιτανείας, κατά την οποία κληρικοί και λαϊκά μέλη των δύο αυτών ναών μετέφεραν τα ιερά τους αντικείμενα από τον έναν ναό στον άλλον και πέρασαν ακριβώς έξω από τον Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος & Αγ. Παρασκευής.



Όπως οι ίδιοι μας ενημέρωσαν είχαν μια θρησκευτική εορτή και την τίμησαν με τον τρόπο αυτό.




Ζώντες σε μια πολυπολιτισμική και πολυθρησκευτική χώρα, πόλη και περιοχή, αυτά είναι στοιχεία της καθημερινότητας, τα οποία τα δεχόμαστε και τα αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και διάκριση.



Άλλωστε, ας μην ξεχνούμε, ότι κι εμείς τελούμε ανάλογες λιτανείες, με τον Επιτάφιο την Μεγάλη Παρασκευή, αλλά και με τις ιερές εικόνες σε διάφορες εορτές του εκκλησιαστικού έτους (Κυριακή της Ορθοδοξίας, Κοινοτικό Πανηγύρι κ.ά.).



Είναι οπωσδήποτε άξιο θαυμασμού το γεγονός ότι άνθρωποι που ζουν μακριά από τις παραδοσιακές εστίες τους κρατούν με αυστηρότητα και ακρίβεια τις θρησκευτικές παραδόσεις και τα έθιμά τους. Για τον λόγο αυτό τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.

No comments: