Friday 22 January 2016

Βιβλίο του Πρωτοπρ. Ιωσήφ Παλιούρα

Με χαρά μας παραλάβαμε το νεοεκδοθέν βιβλίο του ομογάλακτου αδελφού και συλλειτουργού, Αιδεσιμολογιώτατου και μουσικολογιώτατου Πρωτοπρ. Ιωσήφ Παλιούρα, Ιερ. Προϊσταμένου του Ι.Ν. Αγ. Δώδεκα Αποστόλων Hatfield, το οποίο έχει τίτλο: «Η υποδοχή τμήματος του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στην Ελληνορθόδοξη Κοινότητα των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων»!


Συγχαίρουμε από μέσης καρδίας τον αγαπητό αδελφό για το νέο του αυτό πόνημα κι ευχόμαστε να είναι ευπώλητο και καλοτάξιδο, προς δόξαν του Αγίου Θεού μας, προς τιμήν του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας και προς ωφέλεια των ποιμενομένων αδελφών μας.

Η πρώτη έκδοση του βιβλίου, που περιλαμβάνει 104 πολύχρωμες σελίδες, πραγματοποιήθηκε το 2014 και εκτυπώθηκε από τις Γραφικές Τέχνες «Μέλισσα» στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης. Τα έσοδα από την πώλησή του διατίθενται για το φιλανθρωπικό έργο της Ενορίας των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων.

Τα Περιεχόμενα του βιβλίου εμπεριέχουν τρία Κεφάλαια και δύο Παραρτήματα.

Στο πρώτο Κεφάλαιο διαβάζουμε τα εξής: Ποιμαντορική Εγκύκλιο του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Θυατείρων & Μεγ. Βρετανίας κ. Γρηγορίου αναφορικά με την έλευση του Τιμίου Σταυρού στον Ην. Βασίλειο (Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2013), Ανακοίνωση της Κοινότητας των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων σχετικά με την προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού στον Κοινοτικό Ναό καθώς και το Χρονικό της προσκύνησης, κι επίσης σύντομη ιστορική επισκόπηση της θαυματουργικής ανεύρεσης του Τιμίου Σταυρού.


Στο δεύτερο Κεφάλαιο βρίσκουμε λειτουργικά κείμενα (χαιρετισμούς, απολυτίκιο, κοντάκιο) αφιερωμένα στον Τίμιο Σταυρό, καθώς επίσης και δύο Λόγους για το ίδιο θέμα, από τον Άγ. Ανδρέα Αρχιεπίσκοπο Κρήτης και τον Άγ. Γρηγόριο Παλαμά.

Το τρίτο Κεφάλαιο περιλαμβάνει κυρίως το Πρόγραμμα της υποδοχής του Τιμίου Σταυρού στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων & Μεγ. Βρετανίας.

Στα δύο ειδικά Παραρτήματα δημοσιεύονται πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την υποδοχή του Τιμίου Σταυρού στον Ι.Ν. των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων και ενδιαφέρουσα βιβλιογραφία.

Το βιβλίο αφιερώνεται από τον Ιερέα συγγραφέα «εις ένδειξιν σεβασμού και υιϊκής αγάπης» στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας κ. Γρηγόριο, ο οποίος τον εισήγαγε το 1988 στο Μέγα της Ιερωσύνης Μυστήριο!

Είναι αλήθεια πως ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός του Κυρίου μας Ιησού Χριστού αποτελεί το κορυφαίο σύμβολο θυσίας και αγιασμού, για την Εκκλησία του Εσταυρωμένου και Αναστημένου Χριστού, γιατί ο Σταυρός μαζί με την Ανάσταση είναι οι δύο πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η ζωή της Εκκλησίας και των μελών της.

Η τιμή που αποδίδει η Ορθόδοξη Εκκλησία προς τον Τίμιο Σταυρό ξεκινά από τους πρώτους αποστολικούς χρόνους. Μέχρι σήμερα δε, η Ορθόδοξη Εκκλησία, διασώζει ανόθευτη την αγιογραφική και πατερική διδασκαλία και αποδίδει την προσήκουσα τιμή στο Σταυρό του Χριστού, ως το κατ’ εξοχήν όργανο και σύμβολο της απολύτρωσης του ανθρώπινου γένους.

Για τους λόγους αυτούς αξίζει οπωσδήποτε η μελέτη από όλους μας του εν λόγω βιβλίου του αγαπητού αδελφού π. Ιωσήφ Παλιούρα, στον οποίο εκφράζουμε ευχές κι ευχαριστίες για τους ευγενικούς κόπους του, που αφορούν τη συγγραφή του βιβλίου αυτού αλλά και τις τόσες άλλες και ποικίλες δραστηριότητες, ποιμαντικές, μουσικές και άλλες, στις οποίες αναλώνεται από φυλακής πρωΐας μέχρι νυκτός, τιμώντας με τον τρόπο αυτό την Ιερωσύνη που η Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας του εμπιστεύθηκε.

Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα

No comments: