Saturday 16 January 2016

Εορτασμός Ελλ. Γραμμάτων στην Αγγλία

Προς τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Προέδρους και τα Μέλη των Επιτροπών των Εκκλησιών, των Σχολικών Εφορειών, των Βοηθητικών Αδελφοτήτων Κυριών και Δεσποινίδων των Ιερών Κοινοτήτων και το Πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

Ενταύθα

Αγαπητοί μας εν Κυρίω,

Απευθύνουμε την παρούσα για να σας υπενθυμίσουμε την Εορτή των Τριών Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, των οποίων την μακαρία μνήμη εορτάζομε την 30η Ιανουαρίου κάθε χρόνο.
         
Φέτος οι Πανηγυρικοί Εορτασμοί αρχίζουν την Κυριακή 24 Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2016. Ο Επίσημος Εορτασμός των Χριστιανικών Γραμμάτων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου και ώρα 7.00 μ.μ.  στους χώρους του Ελληνικού Κέντρου, 16-18 Paddington Street, London W1U 5AS. Επίσημος ομιλητής θα είναι ο Δρ. Χαράλαμπος Δενδρινός, καθηγητής του Royal Holloway University of London και διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου. Το θέμα της ομιλίας του θα είναι «Οι Τρείς Ιεράρχες και η Βυζαντινή Σχολή. Πνευματικά και Εκπαιδευτικά Μαθήματα για την εποχή μας». Εις τον εορτασμόν αυτόν θα ψάλλει η χορωδία της Βυζαντινής Σχολής της Αρχιεπισκοπής, με χοράρχη τον διευθυντή της, Πρωτοπρεσβύτερον Ιωσήφ Παλλιούρα. Στην εκδήλωση προσεκλήθησαν για να παρευρεθούν οι εξοχώτατοι Πρέσβεις της Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Μπίκας και ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου κ. Ευριπίδης Ευρυβιάδης με την συνοδεία τους, εκπρόσωποι Σωματείων, Συλλόγων, των Σχολείων και των Κοινοτήτων μας. Προτρέπουμε τους Κληρικούς και τους Λαϊκούς Άρχοντες των Κοινοτήτων να τιμήσουν με την παρουσία τους και να προτρέψουν τους Γονείς, τους Δασκάλους και τους Ενορίτες να προσέλθουν στην εκδήλωση.
         
Επίσης, υπενθυμίζουμε και συμβουλεύουμε πατρικά, όπως κάθε Κοινότητα και κάθε ελληνικό και κατηχητικό Σχολείο οργανώσει ειδική εορτή για τα Χριστιανικά και Ελληνικά Γράμματα, οι Ιερείς δε και οι Δάσκαλοι να τονίσουν την μεγάλην αξία της θύραθεν και Χριστιανικής Παιδείας, την μοναδικότητα του Ευαγγελίου και της κατά Θεόν αρετής, την οποία και εβίωσαν με την αγία ζωή και τη διδασκαλία τους οι Άγιοι Τρεις Ιεράρχες των οποίων την μακαρία μνήμη εορτάζομε αυτόν τον μήνα.Παρακαλείσθε να εκλέξετε μια ομάδα εκπαιδευτικών και μαθητών από το ελληνικό σχολείο της Κοινότητάς σας, για να παραστεί και να σας εκπροσωπήσει στην εκδήλωση.
         
Αποστέλλομεν ομιλίαν, η οποία να αναγνωσθεί αντί κηρύγματος στους Ναούς μας την Κυριακή 24 ή 31 Ιανουαρίου. Περιττό να τονίσω και καθηκόντως να υπενθυμίσω σε όλους σας ότι η γιορτή των Γραμμάτων είναι γιορτή της Παιδείας, του Πολιτισμού, της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ολόκληρης της Χριστιανοσύνης. Γι’ αυτό επιβάλλεται όχι μόνο να τιμήσουμε με την φυσική και πνευματική μας παρουσία και με την συμμετοχή των παιδιών, της Νεολαίας και της οικογενείας μας, αλλά να μελετάμε τα συγγράμματα των Πατέρων και να μιμούμαστε το ιερό παράδειγμά τους.
         
Θα σας αναμένουμε όλους και όλες στην εκδήλωση με πολλή χαρά και ευχόμενοι ευτυχές και ευλογημένο το Νέον Έτος 2016, διατελούμε μετά θερμών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης και τιμής.

Λονδίνο, Ιανουάριος 2016

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΕΟΡΤΗΣ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 24/1/2016 - 2/2/2016

Κοινός και Εκκλησιασμός των Σχολείων στους Ιερούς Ναούς της Αρχιεπισκοπής την Κυριακή 24 ή 31 Ιανουαρίου.

Διοργάνωση σχολικών εορτών σε κάθε σχολείο με θέμα τη ζωή, το έργο και τη συμβολή των Τριών Ιεραρχών στη διάδοση της Ελληνικής Γραμματείας και του Ορθόδοξου Χριστιανικού πνεύματος στην Οικουμένη.

Κοινότητα Κοιμήσεως Αγίου Νικολάου-Ξενοφώντος (Leicester)
Κυριακή, 24 Ιανουαρίου
Θεία Λειτουργία - κήρυγμα προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Γρηγορίου.

Παρεκκλήσιον Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας
Κυριακή 24 Ιανουαρίου 6.00μ.μ.
Μέγας Εσπερινός Αγίου Γρηγορίου Θεολόγου

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 9-12 μεσημέρι Θεία Λειτουργία
Ονομαστήρια Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Γρηγορίου

1 Φεβρουαρίου
Αγιασμός στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής

Κοινότητα Αγίου Δημητρίου (Edmonton)
Τρίτη 26 Ιανουαρίου
Δείπνο στις Πρεσβυτέρες και Διακόνισσες των Κληρικών της Αρχιεπισκοπής μετά των συζύγων τους, στις 6.30 μ.μ. στους χώρους του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Edmonton.

Επίσημος Εορτασμός των Ελληνικών και Χριστιανικών Γραμμάτων και των Τριών Ιεραρχών, Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016 στις 7 μ.μ. στο Hellenic Centre. Ομιλητής θα είναι ο κ. Χαράλαμπος Δενδρινός, Διδάκτωρ του Royal Holloway University of London και διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου. Θέμα της ομιλίας του είναι «Οι Τρείς Ιεράρχες και η Βυζαντινή Σχολή. Πνευματικά και Εκπαιδευτικά Μαθήματα για την εποχή μας». Την εκδήλωση θα συνοδεύσουν βυζαντινοί ύμνοι από την χορωδία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοπρ. Ιωσήφ Παλιούρα. Επίσης, θα απαγγελθούν ποιήματα του Κύπριου Ποιητή Κώστα Μόντη από την εκπαιδευτικό της Κ.Ε.Α. κ. Έλενα Χατζηαυξέντη.

Κοινότητα Αγίου Νικολάου Δυτικού Λονδίνου (Shepherds Bush)
Σάββατο 30 Ιανουαρίου
Θεία Λειτουργία - κήρυγμα υπό του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Γρηγορίου


Κοινότητα Αγίου Παντελεήμονα Harrow
Κυριακή 31 Ιανουαρίου
Ομιλία με θέμα: «Γιώργος Σεφέρης: Διπλωμάτης και Ποιητής» στις 4.30 μ.μ. στην Κοινοτική Αίθουσα Αγίου Παντελεήμονα (660 Kenton Rd., Kenton, Harrow, Middx. HA3 9QN). Ομιλητής θα είναι ο κ. Σωτήριος Δεμέστιχας, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Λονδίνο.

Κοινότητα ΑγίωνΤριών Ιεραρχών (Leeds)
Κυριακή 31 Ιανουαρίου
Θεία Λειτουργία - κήρυγμα προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Γρηγορίου.

Καθεδρικός Ναός Αποστόλου Ανδρέα (Kentish Town)
Τετάρτη 27 Ιανουαρίου
6.30μ μ.μ. Εσπερινός και Γιορτή των Γραμμάτων

Κοινότητα Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Wood Green Βορειοδυτικού Λονδίνου
Τρίτη 2 Φεβρουαρίου

Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Γρηγορίου.

No comments: