Wednesday 23 December 2015

Αλλαγή φρουράς στο Harrow

Η Κυριακή 20η Δεκεμβρίου 2015 ήταν μια ιστορική και ιδιαίτερα συγκινητική ημέρα για την φιλοπρόοδη Κοινότητα Αγ. Παντελεήμονος στο Harrow - ΒΔ Λονδίνου! Έγινε αλλαγή φρουράς στην ηγεσία της Κοινότητας.

Η Εκκλησιαστική και Κοινοτική Επιτροπή, με Πρόεδρο τον κ. Παντελή Δημοσθένους, που διακόνησε το ιερό και ιστορικό οικοδομικό έργο της τοπικής Κοινότητας, πρωτοστατώντας στην ανέγερση νέου Ιερού Ναού, καθώς και συγκροτήματος Κοινοτικών κτηρίων, έδωσε τη σκυτάλη στη διάδοχη Επιτροπή.


Οι αξιωματούχοι της νέας Επιτροπής είναι οι εξής: Δρ. Σεραφείμ Κυριακίδης (Πρόεδρος), Πέτρος Χριστοφής (Αντιπρόεδρος Α’), Χρήστος Ορθοδόξου (Αντιπρόεδρος Β΄), Δρ. Παναγιώτης Προκοπίου (Γραμματέας), Σωτήρης Κωνσταντίνου (Ταμίας). Τα μέλη της νέας Επιτροπής είναι οι παρακάτω: Σάββας Ανδρέου, Γεώργιος Κωστόπουλος, Παναγιώτης Αργυρού, Δημήτρης Παρπόττα, Σωτήριος Μερεντίτης, Δημήτριος Ξιούτας, Νεόφυτος Κωνσταντίνου, Θεόδωρος Χαραλάμπους, Σπύρος Τιμοθέου και Γεώργιος Ευριπίδου.

Η νέα Επιτροπή έδωσε -ενώπιον Θεού και ανθρώπων- την καθιερωμένη Διαβεβαίωση, στο πλαίσιο ειδικής Ακολουθίας, την οποία τέλεσε στον Ιερό Ναό Αγ. Παντελεήμονος και Αγ. Παρασκευής ο Ιερ. Προϊστάμενος Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας.

            Οι νέοι Επίτροποι έδωσαν την εξής Διαβεβαίωση:

          «Με το χέρι στο ιερό Ευαγγέλιο διαβεβαιώνουμε με ευλάβεια και εντιμότητα ότι θα είμαστε πιστοί στα δόγματα, τη διδασκαλία, την Παράδοση, τους Ιερούς Κανόνες, τις ηθικές αρχές της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας και ότι θα σεβόμαστε και θα εφαρμόζουμε τις διατάξεις του Καταστατικού των Κοινοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων & Μεγ. Βρετανίας, εκτελούντες πιστά και ειλικρινά, με υπακοή προς τις Εκκλησιαστικές Αρχές, τα καθήκοντά μας, για τα οποία εκλεγήκαμε. Ο Θεός ας μας είναι βοηθός».


            Αμέσως μετά τη Διαβεβαίωση ο απερχόμενος Πρόεδρος κ. Παντελής Δημοσθένους απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, κατά τον οποίο ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή και συνδρομή τους στα μεγάλα έργα που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Κοινότητα και συνεχάρη τη νέα Επιτροπή.

            Κατόπιν ομίλησε ο νέος Πρόεδρος Δρ. Σεραφείμ Κυριακίδης, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

          «Αγαπητοί μου, βρίσκομαι σήμερα εδώ, ως ο νέος Πρόεδρος της θεοφιλούς Κοινότητάς μας. Αναλαμβάνω την θέση αυτή με υπευθυνότητα και σεβασμό προς όλους σας και εύχομαι να φανώ αντάξιος των προκατόχων μου. Πιστεύω ότι με αλληλοσεβασμό, διάλογο και δημοκρατικές αποφάσεις θα προχωρήσουμε όλοι μαζί  μπροστά, βλέποντας θετικά το μέλλον της Κοινότητάς μας, με επίκεντρο μας τον συνάνθρωπο.

Θα είμαστε πάντα έτοιμοι να σας ακούσουμε. Θα προτείνω άμεσα στην Επιτροπή να καθορίσουμε μια μέρα της εβδομάδας (μάλλον το Σάββατο) να βρίσκεται κάποιος από εμάς στο γραφείο, για να μπορείτε να έρχεστε σε άμεση επικοινωνία μαζί μας, για ό,τι θέμα σας αφορά. Να μας ρωτάτε, να μας προτείνετε και γιατί όχι να μας κρίνετε εποικοδομητικά, για να διορθώνουμε όποια τυχόν λάθη κάνουμε.

Το διοριστήριο γράμμα του Σεβασμιωτάτου και η διαβεβαίωση που μόλις τώρα δώσαμε μας καθοδηγεί ανάλογα. Λέει ότι θα πρέπει να υπακούουμε στην εκκλησιαστική αρχή, να συνεργαζόμαστε με τον π. Αναστάσιο, να μεριμνούμε για την εύρυθμη λειτουργία της Κοινότητας, και να δείχνουμε ιδιαίτερη μέριμνα στην τρίτη ηλικία, αλλά και στους νέους μας.


Έχουμε  μόνο να προσφέρουμε,  με ταπεινοφροςύνη , αγνό εθελοντισμό και μετριοφροσύνη. Χωρίς να περιμένουμε ανταλλάγματα, χωρίς εγωϊσμό και χωρίς αυτοπροβολή.

Ευχαριστώ θερμά τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο μας, τον πατέρα Αναστάσιο, τον κ. Παντελή Δημοσθένους και την Επιτροπή που μου εμπιστεύονται αυτόν τον νέο ρόλο. Επίσης, ευχαριστώ, τους Προέδρους και τα μέλη όλων των Επιτροπών, τον κ. Γιαννάκη Γιάνα, τον κ. Ανδρέα Γεωργιάδη, τον κ. Αχιλλέα Χρήστου, τον κ. Μιλτιάδη Παπαδάκη και τους άλλους Κηδεμόνες.

Σίγουρα δεν πρέπει να ξεχάσω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, την Άντρη, τη Δήμητρα και τον Χρήστο, για την συνεχή κατανόηση και συμπαραστασή τους, όλα τα χρόνια που πέρασαν και αυτά που θα ακολουθήσουν.

Αλλά, κυρίως ευχαριστώ από καρδιάς όλους και τον καθένα απο εσάς ξεχωριστά. Εσείς είσαστε η ψυχή, το παρόν και το μέλλον της Κοινότητας μας. Για εσάς θα εργαστούμε.

Ας συνεχίσουμε, λοιπόν, θέτοντας ακόμη πιό γερές βάσεις, με ομόνοια, πάνω στους στοίχους του ποιητή Γιάννη Ρίτσου.

"Κουβεντιάζοντας ήσυχα ήσυχα και απλά...".
Να "καταλαβαινόμαστε...".
Να "τραγουδάμε όχι για να ξεχωρίσουμε από τον κόσμο, αλλά για να σμίξουμε τον κόσμο.
Και "αύριο να γίνουμε ακόμη πιό απλοί".

Ευχαριστώ, Καλά Χριστούγεννα να φτάσουμε, και με αισιοδοξία να αναμένουμε τον νέο Χρόνο».

            Ακολούθως, ομίλησε ο Ιερ. Προϊστάμενος Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας, αναφέροντας τα παρακάτω:

«Αγαπητοί αδελφοί,

Μόλις τελέσαμε την ειδική αυτή Ακολουθία και τη Διαβεβαίωση της νέας Εκκλησιαστικής και Κοινοτικής Επιτροπής μας, με την ευκαιρία της ανάληψης των ευθυνοφόρων καθηκόντων της.

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή σε κάθε Ναό και Κοινότητα, υπηρετεί με ταπείνωση πρώτα και πάνω απ’ όλα τον ίδιο τον Άγιο Θεό και Δημιουργό του σύμπαντος κόσμου. Διακονεί δε με ευσέβεια τους Αγίους Προστάτες της τοπικής Κοινότητας, φροντίζοντας για όλα τα θέματα που αφορούν τον Ιερό Ναό και γενικά την Κοινότητα.


Στις ιδιαίτερες συνθήκες της Διασποράς, η Εκκλ. Επιτροπή είναι το δυναμικό εκείνο όργανο μέσω του οποίου επιτυγχάνονται οι ευγενικοί εθνικοθρησκευτικοί στόχοι που θέτουν οι Ομογενείς, οι οποίοι αισθάνονται και κατανοούν την Εκκλησία ως Μητέρα, ως χώρο ευλογίας και μνημοσύνης, ως τόπο και τρόπο βιωματικής εμπειρίας και πνευματικής ανανέωσης, ως φιλόξενο νησί στο οποίο εναποθέτουν απαλά και με βαθιά πίστη τα όνειρα, τις ελπίδες, τους πόνους και τις χαρές τους.

Έτσι, λοιπόν, οι Εκκλ. Επίτροποι διακονούν και διαχειρίζονται με ευλάβεια, τιμιότητα και χριστιανική αγάπη όλα αυτά τα ιερά αισθήματα και συναισθήματα των Ομογενών, και αναλίσκονται στην επίτευξη των οραμάτων του Απόδημου Ελληνισμού και της Οικουμενικής Ορθοδοξίας.

Η νέα Επιτροπή της Ενορίας μας, που μόλις έδωσε ενώπιον Θεού και ανθρώπων την καθιερωμένη Διαβεβαίωση, έχει την ευχή και ευλογία της Εκκλησιαστικής μας Αρχής, του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας κ. Γρηγορίου, ο οποίος την διόρισε και της εμπιστεύθηκε τη διοίκηση και τη φροντίδα της φιλοπρόοδης Κοινότητάς μας.

Στην απερχόμενη Επιτροπή, με επικεφαλής τον Άρχοντα Μέγα Σκευοφύλακα του σεπτού Οικουμενικού Θρόνου κ. Παντελή Δημοσθένους, η οποία διακόνησε το μεγάλο οικοδομικό πρόγραμμα της Κοινότητας και ηγήθηκε αυτής της σπουδαίας κοινωφελούς δραστηριότητας, οφείλονται εγκάρδιες και θερμότατες ευχαριστίες και η ευγνωμοσύνη μας.

Ο Παντελής Δημοσθένους, άνθρωπος με νεανική ορμή και ενθουσιασμό, με απλόχερη διάθεση προσφοράς και υποστήριξης των Κοινοτικών έργων, με φυσική ευγένεια, με πραότητα και με φιλάνθρωπα αισθήματα, αλλά και με δυναμισμό και πολλές και πρωτότυπες ιδέες, συνέδραμε γενναιόδωρα το έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και της Κοινότητάς μας, προσφέροντας με θαυμαστή προθυμία πάντοτε τις επιχειρηματικές του γνώσεις, εμπειρίες και γνωριμίες, με σκοπό την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της Κοινοτικής περιουσίας. Λειτούργησε με έμπνευση και πρωτοπόρο πνεύμα ως κινητήρια δύναμη στη φάση της ανέγερσης των Κοινοτικών κι Εκκλησιαστικών κτηρίων.

Να μου επιτρέψετε να αναφέρω και δύο άλλα μέλη της απερχόμενης Επιτροπής, με μεγάλη προσφορά στο Κοινοτικό γίγνεσθαι. Είναι ο Ανδρέας Γεωργιάδης και ο Αχιλλέας Χρήστου.

Ο Ανδρέας Γεωργιάδης, άνθρωπος με μεγάλη και πάντα φιλική αγκαλιά, είναι ένας εξαιρετικά επιτυχημένος οικογενειάρχης και επιχειρηματίας. Η σύζυγός του Δέσποινα υπηρετεί στο Συμβούλιο της Βοηθ. Αδελφότητας Κυριών. Η Κοινότητα και η οικογένειά του είναι στο κέντρο της ζωής του. Αγαπά, επίσης, ιδιαίτερα, τη Νεολαία της Κοινότητας και τους ηλικιωμένους. Για τούτο επιχορηγεί εκδηλώσεις για τη Νεολαία κι ακόμα οργανώνει ο ίδιος και η οικογένειά του το Ετήσιο Πρωτοχρονιάτικο Γεύμα για τους ηλικιωμένους και τους συνταξιούχους της Κοινότητας.

Ο Αχιλλέας Χρήστου, υπηρέτησε την Εκκλ. Επιτροπή για 20 συναπτά έτη. Από την αρχή της διακονίας του ορίσθηκε -λόγω και της επαγγελματικής του ειδικότητας- ως ο Οικονομικός Σύμβουλος της Κοινότητας. Από την ιδιαίτερα υπεύθυνη αυτή θέση προσέφερε πολλές και πολύτιμες υπηρεσίες στην Κοινότητα, δίνοντας τις αναγκαίες πάντοτε συμβουλές για την καλύτερη δυνατή οργάνωση των οικονομικών της Ενορίας, και συμβάλοντας αποφασιστικά στην θέσπιση και σύσταση μιας καθαρής Κοινοτικής προσωπικότητας, σύμφωνης με τους νόμους της Πολιτείας, μέσα στο πλαίσιο της οποίας ζει και δραστηριοποιείται η Κοινότητά μας.


Σήμερα -Παραμονές της του Χριστού Γεννήσεως, της Μητρόπολης των Εορτών- αναλαμβάνει η διάδοχη Επιτροπή, με επικεφαλής τον Δρα Σεραφείμ Κυριακίδη, έναν διακεκριμένο επιστήμονα, με διεθνές κύρος και εμβέλεια, Ερευνητή του παγκοσμίου φήμης Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος έδειξε και απέδειξε τα σπουδαία ηγετικά του χαρίσματα τα προηγούμενα χρόνια, όταν υπηρέτησε για μία δεκαετία το Ελληνικό Κολέγιο Αγ. Παντελεήμονος, από τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Γονέων και Κηδεμόνων.

Η καινούργια αυτή Επιτροπή αναλαμβάνει από σήμερα το σημαντικό έργο της διατήρησης στην καλύτερη δυνατή κατάσταση όλων των επιτευχθέντων, αλλά επίσης και στον προγραμματισμό νέας στοχοθεσίας, η πραγματοποίηση της οποίας θα οδηγήσει την Κοινότητα σε νέα εποχή, σε νέα άνοιξη και άνθιση, τώρα που τα πάντα αλλάζουν γύρω μας, και που η δημογραφία και η ανθρωπογεωγραφία της Ομογένειας είναι διαρκώς και γοργά εξελισσόμενες.

Η εμπιστοσύνη και το πνεύμα της συνεργασίας, από μέρους όλων των Ενοριτών και λοιπών παραγόντων της Κοινότητας, είναι σαφέστατα η προίκα με την οποία ξεκινά το έργο της η νέα Εκκλησιαστική και Κοινοτική μας Επιτροπή. Οι ευχές και προσευχές όλων μας, για ευόδωση του ιερού και από πολλές πλευρές πολύτιμου και πολυδιάστατου έργου της, συνοδεύουν όλα τα μέλη της νέας Επιτροπής.

Καλή αρχή, καρποφόρα θητεία και ο Θεός μαζί σας»!


            Στο τέλος της συγκινητικής αυτής Τελετής ο Δρ. Σεραφείμ Κυριακίδης απένειμε στον κ. Παντελή Δημοσθένους ειδική Τιμητική Πλακέτα, σε αναγνώριση της πολύχρονης και πολυποίκιλης προσφοράς του προς την Κοινότητα.

            Το σύντομο βιογραφικό του Δρος Σεραφείμ Κυριακίδη έχει ως εξής:

Κατάγεται από το Καπνόφυτο, ένα μικρό χωριό του νομού Σερρών. Οι γονείς του Δημήτρης και Μαρία μετανάστευσαν στα τέλη του 1960 στη Γερμανία. Ο ίδιος έμεινε στην Ελλάδα και φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού του και κατόπιν στο Γυμνάσιο και Λύκειο Σιδηροκάστρου, Σερρών.  Μετά το πέρας  της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και  σε ηλικία 17 χρόνων μετέβη στην Γερμανία και σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο της Βόννης  και κατόπιν συνέχισε τις σπουδές του στο ίδιο Πανεπιστήμιο  όπου και απέκτησε το διδακτορικό του στη Βιοχημεία. Εκεί γνώρισε και την σύζυγό του Άντρη και μαζί απέκτησαν 2 παιδιά την Δήμητρα και τον Χρήστο.

Μετά το πέρας των σπουδών του εργάστηκε ως Ερευνητής και Λέκτορας Βιοχημείας  στο Ινστιτούτο Φυσιολογικής Χημείας και Παθολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Βόννης. Το αντικείμενο της έρευνας του ήταν η απομόνωση, σύνθεση και αντικαρκινική δράση ουσιών της σόγιας.

Τον Ιανουάριο του 2000 μετακόμισε με την οικογένεια του στο Λονδίνο. Διετέλεσε για 8 χρόνια ερευνητής του Imperial College στο Λονδίνο, στο διεθνώς αναγνωρισμένο για πρωτοποριακές έρευνες για τη ρευματοειδή αρθίτιδα Kennedy Institute of Rheumatology, στην ομάδα  του διακεκριμένου καθηγητή Sir Marc Feldmann. Για  4 χρόνια εργάστηκε και ως Senior Research Fellow στην ομάδα του επίσης διεθνώς διακεκριμένου καθηγητή  Patrick Η. Maxwell, του ίδιου Πανεπιστημίου όπου και μελέτησε  κυτταρικούς και μοριακούς μηχανισμούς του οξυγόνου και της υποξίας που εμπλέκονται στον καρκίνο του νεφρού και σε καρδιοαγγειολογικές παθήσεις.

Από τον Ιούλιο του 2013 είναι επικεφαλής έρευνας στο Botnar Research Centre, NDORMS, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπου και συνεχίζει τις μελέτες του για την δράση πρωτοποριακών φαρμάκων και θεραπειών για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, με επίκεντρο  την ανακάλυψη και χρήση βιοδεικτών, που θα καθορίζουν την επιλογή των ασθενών για την πιο κατάλληλη θεραπεία (εξατομικευμένη θεραπεία).

Απο το 2001 και μέχρι σήμερα είναι ενεργό μέλος της Εκκλησιαστικής και Κοινοτικής Επιτροπής της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Αγίου Παντελεήμονα στο Harrow ΒΔ Λονδίνου και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων. Για 12 χρόνια διετέλεσε Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας του Ελληνικού Κολεγίου της Κοινότητας. Διετέλεσε επίσης μέλος και Πρόεδρος της Επιτροπής Γονέων του Ελληνικού Δημοτικού και Γυμνασίου / Λυκείου Λονδίνου. Συνέβαλε ουσιαστικά στην αναβάθμιση των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων των παραπάνω σχολείων και επίσης στην ανέγερση του νέου Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα και Αγίας Παρασκευής της Κοινότητας. Μαζί με όλα τα μέλη της οικογένειάς του και τους φίλους του εργάζεται αδιάκοπα για το καλό της Κοινότητας και των μελών της.

Θερμά συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στα ευθυνοφόρα καθήκοντα των νέων Εκκλ. Επιτρόπων του Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος και Αγ. Παρασκευής ΒΔ Λονδίνου! Άξιοι και στερεωμένοι όλοι!!!


No comments: