Wednesday 18 November 2015

Ελληνορθόδοξος Ναός στο Λούτον


Την Τρίτη 20 Οκτωβρίου τ.έ. βρεθήκαμε στην πόλη Λούτον, λίγο πιο έξω από το Λονδίνο, προς τα βόρεια. Ένα ιερό καθήκον (η Κηδεία μια νέας γυναίκας) οδήγησε τα βήματά μας στον τόπο εκείνο και συγκεκριμένα στον Ελληνορθόδοξο Ι.Ν. Αγ. Χαραλάμπους.
.

Εκεί μας υποδέχθηκαν με εγκαρδιότητα ο Ιερέας της Κοινότητας π. Νικόλαος Κόκκινος, ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Ιζάμης και ο τ. Πρόεδρος κ. Παύλος Τουμάζου.
.

Η εν λόγω Κοινότητα ιδρύθηκε το 1976, που σημαίνει ότι σε λίγες εβδομάδες θα εισέλθει πανηγυρικά στο επετειακό έτος, κατά το οποίο θα εορτάσει τα 40-χρονά της.
.

Στην Κοινότητα λειτουργεί φυσικά ο Ιερός Ναός με τακτικές Ιερές Ακολουθίες. Επίσης λειτουργεί Βοηθητική Αδελφότητα Κυριών και Ελληνικό Σχολείο με 40 μαθητές και 5 εκπαιδευτικούς.
.

Ο Ιερός Ναός είναι εξαίρετο διατηρητέο μνημείο, αναγνωρισμένο από το Αγγλικό Υπουργείο Πολιτισμού. Του έχει μάλιστα αποδοθεί ο εξής επίσημος κωδικός: Listed Building no. 36029 - Grade II.
.

Εξωτερικά ο Ναός είναι οπωσδήποτε δυτικού αρχιτεκτονικού ρυθμού, αλλά εσωτερικά έχει διακοσμηθεί και ιεροστολισθεί από την τοπική Ελληνορθόδοξη Κοινότητα με πολλή προσοχή και αγάπη κι έχει αποκτήσει Ορθόδοξο ύφος.
.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος της επίπλωσης και των εικόνων του Ναού έχουν προσφερθεί από την Κοινότητα Αγ. Παντελεήμονος Harrow - ΒΔ Λονδίνου.

No comments: