Tuesday 20 October 2015

Συναυλία Κυπριακών Τραγουδιών [Α’]

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18η Οκτωβρίου 2015, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος Harrow ΒΔ Λονδίνου, μια εξαιρετικά επιτυχημένη Συναυλία Κυπριακών Τραγουδιών. Αυτή οργανώθηκε από την τοπική Κοινότητα, με πρόταση και πρωτοβουλία του τακτικού μέλους της Κοινότητας κας Παναγιώτας Γεωργίου. Στην εν λόγω μουσική εκδήλωση έλαβαν μέρος η Χορωδία της ΕΚΑ και η Ορχήστρα του διακεκριμένου και βραβευμένου Μαέστρου Μιχαλάκη Μιχαηλούδη.


Τους μουσικούς και χορωδούς καλωσόρισε, εκ μέρους της Κοινότητας ο Δρ. Σεραφείμ Κυριακίδης, ο οποίος με θερμά και εγκάρδια λόγια ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση και υπενθύμισε ότι ήταν η δεύτερη φορά που πραγματοποιούνταν από την ίδια Χορωδία και Ορχήστρα μουσική εκδήλωση στους χώρους της Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος.


Το Πρόγραμμα της Συναυλίας περιλάμβανε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος παρουσιάσθηκαν τραγούδια και μουσική που έχει συνθέσει ο Μαέστρος Μιχαλάκης Μιχαηλούδης και ο υιός του Παντελεήμων Μιχαηλούδης. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε στο ακροατήριο η εκτέλεση μουσικού έργου που είχε συνθέσει ο Παντελεήμων προς τιμή του πατρός του Μιχαλάκη Μιχαηλούδη, με τον τίτλο «Hommage De Papa»! Mετά από ολιγόλεπτο διάλειμμα άρχισε το δεύτερο μέρος, στο οποίο παρουσιάσθηκαν πολλά παραδοσιακά Κυπριακά Τραγούδια, σε διασκευή από το Μαέστρο Μιχ. Μιχαηλούδη, τα οποία δημιούργησαν ιδαίτερη αίσθηση, ευθυμία και χαρά στο ακροατήριο, το οποίο συμμετείχε κι αυτό στην εκτέλεση των γνωστών τραγουδιών και των εύηχων καντάδων.


Όταν η μουσική αυτή πανδαισία ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο Ιερ. Προϊστάμενος Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας ευχαρίστησε και συνεχάρη τους μουσικούς, υπογραμμίζοντας τη σημασία της μουσικής στη ζωή των ανθρώπων και αναφέροντας πως η πρώτη ύλη της μουσικής -εκτός από τις νότες, τα όργανα και τις φωνές- είναι η ψυχή και το συναίσθημα. Τόνισε δε, επίσης, πως η μουσική χαρακτηρίζεται και από το στοιχείο της ιερότητας, αφού η χρήση της στις εκκλησιαστικές Ακολουθίες θεωρείται πάντα απαραίτητη. Ο π. Αναστάσιος προσέφερε τέλος στον Μαέστρο ένα ωραίο αντίγραφο της Κτητορικής εικόνας, του Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος και Αγ. Παρασκευής.


Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Παντελής Δημοσθένους, ο οποίος ευχαρίστησε τους μουσικούς για την αφιλοκερδή προσφορά τους προς την Κοινότητα και ανέφερε πως η Κυπριακή μουσική που ακούσαμε στη Συναυλία παρέπεμψε τη σκέψη των ακροατών στην Κατεχόμενη και Εσταυρωμένη Μεγαλόνησο και στην ανάγκη για άμεση απαλλαγή από τον βάρβαρο κατακτητή και στην απελευθέρωση των σκλαβωμένων χωριών μας. Προσέφερε δε, σε όλους τους μουσικούς και χορωδούς, περιοδικά και εικόνες της Κοινότητας.


Για την ιστορία αξίζει να αναφερθούν τα ονόματα των μελών της Ορχήστρας και της Χορωδίας: Μιχαλάκης Μιχαηλούδης (Μαέστρος), Παντελεήμων Μιχαηλούδης (Κιθάρα), Κώστας Δημητρίου (Βιολί), Μαρία Κωνσταντίνου (Φλαούτο), Ζαχαρίας Ηλία (Κλαρίνο), Βάσος Νικόλα (Μπουζούκι), Θάλεια Κτωρή και Δήμητρα Δημητρίου (Μαντολίνο). Σοπράνο: Παναγιώτα Γεωργίου. Άλτο: Κρισπίνα Σάντερς και Κωνσταντία Ζήνωνος. Τενόροι: Σάββας Γεωργίου, Συμεών Κτωρής, Γιαννάκης Παπαδόπουλος, Γεώργιος Πέτρου, Ανδρέας Γεωργίου. Βαρύτονοι: Ανδρέας Γαβριηλίδης, Κόκος Δημητριάδης, Αντώνης Λάμπρου, Ανδρέας Κυριάκου, Κώστας Ζήνωνος. Τραγουδιστής: Κώστας Οσκής.


Οι Κυρίες της Βοηθητικής Αδελφότητας «Αγ. Αγάθη», με Πρόεδρο την κα. Αλεξάνδρα Κωνσταντίνου, προσέφεραν στο τέλος της μουσικής εκδήλωσης εύγευστα κεράσματα. Το χρηματικό προϊόν της εκδήλωσης, από την πώληση των εισιτηρίων και από γενναιόδωρες προσφορές των μουσικών, θα διατεθεί υπέρ της Αγιογράφησης του Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος και Αγ. Παρασκευής.

Πηγή: Ρομφαία

No comments: