Thursday 3 September 2015

Στο μνήμα του π. Σωφρονίου στο Έσσεξ


Κατά το πρόσφατο (Αύγουστος 2015) προσκύνημά μας στην Ιερά Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή Τιμίου Προδρόμου στο Έσσεξ, τα βήματά μας οδηγήθηκαν στην κρύπτη - κατακόμβη, όπου έχει ενταφιασθεί ο μακ. Γέροντας π. Σωφρόνιος Σαχάρωφ.


Ο π. Σωφρόνιος αναγνωρίζεται φυσικά ως ο Κτήτορας της Ιεράς Μονής και ο πρώτος της Ηγούμενος. Ίδρυσε ως γνωστόν διπλή (όχι μικτή) Αδελφότητα, με μοναχούς και μοναχές. Αυτή η παράδοση συνεχίζεται μέχρι τις ημέρες μας.


Ο Γέροντας Σωφρόνιος Σαχάρωφ (22/09/1896 - 11/7/1993) ήταν Ρώσος Ιερομόναχος. Ξεκίνησε τη μοναχική του ζωή στο Άγιο Όρος, στη Ρωσική Μονή του Αγίου Παντελεήμονος. Κατόπιν πήγε στο Παρίσι και ύστερα ήλθε στο Έσσεξ της Αγγλίας, όπου ίδρυσε την εν λόγω Μονή.


Στον ξεχωριστό αυτό και ευλογημένο τόπο έδρασε με μεγάλο αποτελεσματικότητα. Όλοι οι Ορθόδοξοι χριστιανοί, σε ολόκληρο τον κόσμο, γνωρίζουν το όνομά του κα το όνομα της Μονής.


Ο ίδιος θεωρείται ως ένας απο τους χαρισματικότερους μοναχούς του 20ου αιώνα και πιστεύεται πως δεν θα είναι μακριά η στιγμή που θα ανακηρυχθεί από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο ως Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.


Έλεγε ο π. Σωφρόνιος: «Τρία πράγματα δεν μπορώ να κατανοήσω: 1) Πίστη χωρίς δόγµα. 2) Χριστιανισμό έξω από την Εκκλησία. 3) Χριστιανισμό χωρίς άσκηση. Καί τα τρία αυτά, Εκκλησία, δόγµα και ασκητική, δηλαδή Χριστιανική άσκηση, συνιστούν για µένα ενιαία ζωή».


Για την Παναγία μας έλεγε: «Η Θεοτόκος δεν παρέδωσε στη Γραφή ούτε τις σκέψεις Tης ούτε την αγάπη Tης για τον Υιό και Θεό Tης ούτε τις θλίψεις της ψυχής Tης κατά την ώρα της σταυρώσεως, γιατί ούτε και τότε θα μπορούσαμε να τα συλλάβουμε. Η αγάπη Tης για τον Θεό ήταν ισχυρότερη και φλογερότερη από την αγάπη των Χερουβείμ και των Σεραφείμ, και όλες οι δυνάμεις των αγγέλων και αρχαγγέλων εκπλήσσονται με Αυτήν».

No comments: