Tuesday 15 September 2015

Ελληνική Γλώσσα και «Αλφαβητάρι»


Παρουσιάσθηκε προχθές Κυριακή, στην Κοινοτική Αίθουσα Αγ. Παντελεήμονος Harrow - ΒΔ Λονδίνου, το νέο βιβλίο του παρόντος ιστολόγου, με τίτλο: «Αλφαβητάρι - Ελληνικοί Βδομαδιάτικοι Αναβαθμοί»!


Κατά την παρουσίαση ομίλησε ο Δρ. Ρήγας Γουλιμάρης, τ. Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Kent της Αγγλίας, οποίος με ευγενικό ύφος αλλά και ιδιαίτερα στοχαστικό τρόπο ερμήνευσε στους παρευρισκομένους την πρωτότυπη αυτή έκδοση και την αξία της.

Κατόπιν ομίλησε ο συγγραφέας Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής:

Α). Γλώσσα

Η αξία της Ελληνικής Γλώσσας αποδεικνύεται κυρίως από δύο στοιχεία: τη διαχρονικότητά της και την επίδρασή της εσωτερικά (στον Ελληνικό Πολιτισμό) και εξωτερικά (δηλαδή σε άλλες κουλτούρες και γλώσσες, όπως την Αγγλική).


Διαχρονικότητα

Έχουμε την ίδια γλώσσα από τον Όμηρο (που χάνεται στα βάθη των αιώνων) μέχρι σήμερα.

Ας θυμηθούμε:

Αντιγόνη Σοφοκλή: (441 π.Χ.)
«Οὒτοι συνέχθειν, ἀλλά συμφιλεῖν ἔφυν»
«Δε γεννήθηκα για να μισώ, αλλά για ν’ αγαπώ».
Αυτό είναι ένα εξαίρετο έργο, γεμάτο από πλούσια νοήματα, με διαχρονική αξία.

Π.Δ. - Μετάφραση 70’ (3ος αι. π.Χ.) - Παροιμίες, κεφ. 3
«Μὴ ἀπόσχου εὖ ποιεῖν ἐνδεῆ, ἡνίκα ἂν ἔχῃ ἡ χείρ σου βοηθεῖν. Μὴ εἴπῃς· Ἐπανελθὼν ἐπάνηκε, καὶ αὔριον δώσω, δυνατοῦ σου ὄντος εὖ ποιεῖν· οὐ γὰρ οἶδας τὶ τέξεται ἡ ἐπιοῦσα. Μὴ τέκταινε ἐπὶ σὸν φίλον κακά, παροικοῦντα καὶ πεποιθότα ἐπὶ σοί. Μὴ φιλεχθρήσῃς πρὸς ἄνθρωπον μάτην, ἵνα μήτι εἰς σὲ ἐργάσητε κακόν».
Εδώ παρατηρούμε καταπληκτική χρήση της Ελληνικής Γλώσσας.


Κ.Δ.: Γράφτηκε πρωτοτύπως στην Κοινή Ελληνιστική διάλεκτο (Αλεξανδρινή).

Βυζαντινή διάλεκτος /  Ύμνοι της Εκκλησίας

Μακρυγιάννης: Στα ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ του παρατηρούμε ένα εξαιρετικό και ιδιόμορφο γλωσσικό ιδίωμα, γεμάτο από πλούσια νοήματα:
«Τούτη την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς, και πλούσιοι και φτωχοί, και πολιτικοί και στρατιωτικοί, και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσομεν εδώ. Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί να τη φυλάμε κι όλοι μαζί, και να μη λέγει ούτε ο δυνατός “εγώ”, ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς “εγώ”; όταν αγωνιστεί μόνος του και φκιάσει ή χαλάσει, να λέγει “εγώ”. Όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκιάνουν, τότε να λέμε “εμείς”. Είμαστε στο “εμείς” κι όχι στο “εγώ”».

Νέα Ελληνική: Λογοτεχνία - 2 Νόμπελ (Σεφέρης / Ελύτης)


Επίδραση

Η επίδραση της Ελληνικής Γλώσσας σε πολλές ξένες, ειδικά στην Αγγλική είναι τεράστια. Συγκεκριμένα στην Αγγλική παρατηρούμε τα ποσοστά επιρροής της Ελληνικής:

Καθομιλουμένη: 25,7 % ελληνικοί όροι
Επιστημονική και Τεχνική ορολογία 44,6 %
Ιατρική ορολογία (με πάνω από 41.000 ελληνικές λέξεις) 69,0 %
Ονοματολογία ζώων (με πάνω από 195.000 ελληνικά ονόματα) 57,9 %


Β). Ελληνικό Σχολείο

Είναι πάντα ένα γνήσιο εργαστήρι γλώσσας, σκέψης και πολιτισμού.

Τα Παροικιακά Σχολεία στον Απόδημο Ελληνισμό έχουν τεράστια προσφορά.

Η εξέταση Νέων Ελληνικών A’ Level στην Αγγλία κρατήθηκε ζωντανή μετά από τη μαζική αντίδραση της Ομογένειας στην προειλημμένη απόφαση της Βρετανικής Κυβέρνησης να την καταργήσει. Η απόφαση αντιστράφηκε τελικά.


Γ). Βιβλίο «Αλφαβητάρι»

Από τις λέξεις που δημοσιεύονται και αναλύονται σε αυτό αναδεικνύεται η μοναδικότητα της ελληνικής γλώσσας και ο πολιτισμός μας (ανατολή, αρετή, δημοκρατία, ήρωας, θέατρο, ιδέα, φιλοξενία, φιλότιμο, κέρασμα, κάθαρση). Αυτές τις λέξεις είτε τις δανείστηκαν άλλες γλώσσες, είτε τρέχουν να τις φτάσουν και δεν μπορούν.

Οι εν λόγω λέξεις είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφικές, συνοδευόμενες από αντίστοιχες εικόνες.

Πολυ-αγαπητή μου φίλη, μου έστειλε μήνυμα στο οποίο μου ανέφερε τις σκέψεις τις για κάποιες από τις λέξεις αυτές και ειδικά για την λέξη «πατέρας», που συνοδεύεται από φωτογραφία που έβγαλα με τον πατέρα μου όταν ήμουν 3-4 χρονών. Εκεί το μικρό παιδάκι εικονίζεται να έχει περάσει το χεράκι του γύρω από τον λαιμό του πατέρα, με έναν τρόπο, όπως επισημαίνει η φίλη, στοργικό και προστατευτικό, ακόμα δε και... πατρικό! 

Ευχαριστίες οφείλονται στον ομιλητή Δρα Ρήγα Γουλιμάρη, στη ζωγράφο κα. Ελισάβετ Σουρή που φιλοτέχνησε το εξώφυλλο του βιβλίου, στις εκδόσεις ΑΚΑΚΙΑ, και πάνω απ’ όλα στον Άγιο Θεό, που μας δίνει πλούσιες δωρεές, εμπνεύσεις, γνώσεις και βιώματα, για να τα αξιοποιούμε στη ζωή και στη συγγραφή.


Τέλος, έλαβε τον λόγο ο Εντιμότατος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Λονδίνο κ. Σωτήριος Δεμέστιχας, ο οποίος ομίλησε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για τον συγγραφέα, την οικογένειά του και τη γενικώτερη προσφορά του στην Εκκλησία, στην Ομογένεια και στα Ελληνικά Γράμματα!

Οι Κυρίες της Βοηθητικής Αδεελφότητας της τοπικής Κοινότητας δεξιώθηκαν πλουσιοπάροχα τους προσκεκλημένους.

No comments: