Saturday 12 September 2015

περ. «Οροπέδιο»


Ένα "Οροπέδιο" στο Λονδίνο! Ένα πολύτιμο δώρο μου παρέδωσε ο ταχυδρόμος μας πριν από λίγες ημέρες. Ήλθε από την Αθήνα, την αγαπημένη διαμαντόπετρα. Είναι το νέο τεύχος του έγκριτου λογοτεχνικού περιοδικού "Οροπέδιο", το οποίο εκδίδει και διευθύνει ο αγαπητός φίλος Δημήτρης Κανελλόπουλος.


Στις σελίδες 490-1 βλέπω με μεγάλη χαρά 4 δικά μου ποιήματα, τα οποία μοιράζομαι σήμερα με τους αναγνώστες του παρόντος ιστολογίου! Ευχαριστώ τον εκδότη του Οροπεδίου από καρδιάς, τον συγχαίρω για το εξαιρετικά επιμελημένο αυτό περιοδικό, και του εύχομαι ολόψυχα και εις άλλα με υγεία!


Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε ότι το τεύχος αυτό του Οροπεδίου είναι το Νο. 15 και καλύπτει την εποχή Άνοιξη - Καλοκαίρι 2015. Η αρίθμηση των σελίδων αρχίζει από την 481 και καταλήγει στην 752. Τα περιεχόμενα είναι εξαιρετικά πλούσια για λογοτεχνικό περιοδικό. Εμπεριέχει τμήματα για Ποίηση, Διήγημα, Δοκίμιο και Κριτική. Πολλοί και ονομαστοί δημιουργοί φιλοξενούνται στις σελίδες του περιοδικού, οι οποίες εμπλουτίζονται με σχετικές φωτογραφίες. 


Εξήντα σελίδες του εν λόγω Οροπεδίου αφιερώνονται σε μια διακεκριμένη δημιουργό, τη Μέλπω Αξιώτη (1903-1973), που καταγόταν από παλιά αρχοντική οικογένεια της Μυκόνου, αλλά η ίδια ήταν σε όλη της τη ζωή μια «ορθόδοξη» κομμουνίστρια. Στο περιοδικό παρατίθεται πλήρης βιβλιογραφία της, η οποία αποδεικνύει τη σπουδαιότητα και την προσφορά της στα Σύγχρονα Ελληνικά Γράμματα. Τρία στοιχεία θα έλεγε κανείς πως την χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα και αναδεικνύουν την ίδια και το έργο της. Κατ’ αρχάς ότι ανήκει στην περίφημη λογοτεχνική γενιά του ’30, κατόπιν ότι είχε μια πλούσια και πολυσύνθετη εργογραφία και τέλος -όπως έχει ειπωθεί- «Η γλώσσα της έχει μια τρέλα. Ηταν πολύ μοντέρνα για την εποχή της»!

No comments: