Wednesday 26 August 2015

Έκτακτη Σύναξη Κληρικών Λονδίνου


Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25η Αυγούστου 2015, Έκτακτη Σύναξη Ελληνορθόδοξων Κληρικών Λονδίνου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου Δυτικού Λονδίνου.


Η Κοινότητα Αγίου Νικολάου ιδρύθηκε το 1965 και φέτος εορτάζει 50 χρόνια ζωής και προσφοράς στη θεοφιλή Ομογένεια του Δυτικού Λονδίνου. Ο Καθεδρικός της Ναός εγκαινιάσθηκε την 11η Ιουνίου 1967. Ιερατικώς Προϊστάμενος είναι ο Πανοσολ. Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου Γεώργιος Καρβούνης και Πρόεδρος ο ευπατρίδης και επιτυχημένος επιχειρηματίας κ. Αντώνιος Γερολέμου.


Στην εν λόγω Σύναξη προήδρευσε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων & Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριος. Παρευρέθηκε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Τροπαίου κ. Αθανάσιος και Κληρικοί που υπηρετούν σε Κοινότητες του Λονδίνου. Μερικοί Κληρικοί απουσίαζαν λόγω των καλοκαιρινών τους διακοπών.


Η Έκτακτη αυτή Σύναξη μελέτησε σε βάθος και επικύρωσε τις περισσότερες λεπτομέρειες που αφορούν την επικείμενη επίσκεψη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στο Λονδίνο! Ο Παναγιώτατος πρόκειται να επισκεφθεί τη μεγαλούπολη του Λονδίνου, προσκεκλημένος του Αγγλικανού Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι κ. Τζάστιν Γουέλπι, από την 1η Νοεμβρίου έως την 5η Νοεμβρίου 2015.


Τη Δευτέρα 2α Νοεμβρίου ο Παναγιώτατος θα αφιερώσει το απόγευμα και το βράδυ στην Ελληνορθόδοξη Ομογένεια. Στις 6.00 μ.μ. θα τελεσθεί Εσπερινός στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στο κεντρικό Λονδίνο, στον οποίο θα χοροστατήσει ο Πατριάρχης του Γένους μας. Κατόπιν η Ομογένεια θα δεξιωθεί τον Παναγιώτατο και την τίμια συνοδεία του, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης, σε ξενοδοχείο του κεντρικού Λονδίνου.


Στη δεξίωση προσκαλούνται οι επικεφαλής ετεροδόξων Ομολογιών στην Αγγλία, εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Δικαιοδοσιών που δραστηριοποιούνται στη Μεγάλη Βρετανία και οι Πρέσβεις των Ορθοδόξων χωρών.


Η Ελληνορθόδοξη Ομογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένει με μεγάλη λαχτάρα τον άξιο Οιακοστρόφο της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, ως γνήσιο τέκνο της Μητρός Εκκλησίας, προΐσταται όλων των σχετικών προετοιμασιών.


Η Έκτακτη Σύναξη Κληρικών ασχολήθηκε επίσης και με δύο άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης, που αφορούσαν την εκπομπή «Φωνή της Εκκλησίας» στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου, την οποία συντονίζει ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Τροπαίου κ. Αθανάσιος, κι επίσης με την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής και Ψαλμωδίας της Ι.Α. Θυατείρων & Μ.Β., την οποία διευθύνει ο μουσικολογιώτατος Πρωτοπρ. Ιωσήφ Παλιούρας.


Μετά το πέρας των εργασιών η τοπική Κοινότητα δεξιώθηκε τους Κληρικούς στην Αίθουσα Εκδηλώσεων, προσφέροντας αβραμιαία φιλοξενία και νοστιμότατο γεύμα.

Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα

ΠΗΓΗ: Ρομφαία και Αμήν

No comments: