Tuesday 11 August 2015

Παρεκκλήσι Αγ. Χριστοφόρου


Στο παγκοσμίου φήμης Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Λονδίνου, με την επωνυμία Great Ormond Street Hospital for Children, βρίσκεται το πανέμορφο Παρεκκλήσι του Αγίου Χριστοφόρου.


Το Παρεκκλήσι, που βρίσκεται μέσα στο Νοσοκομείο, ολοκληρώθηκε το 1875. Εσωτερικά είναι βυζαντινού ρυθμού κι έχει υπέροχη διακόσμηση. Για τούτο θεωρείται ως το πολυτελέστερο νοσοκομειακό Παρεκκλήσι της Μεγάλης Βρετανίας.



Ο Oscar Wilde, γνωστότατος Ιρλανδός λογοτέχνης του 19ου αι., που έζησε και δραστηριοποιήθηκε στο Λονδίνο, το χαρακτήρισε ως το «το πιο όμορφο ιδιωτικό Παρεκκλήσι στο Λονδίνο».



Πέρα από την αναντίρρητη καλλιτεχνική ομορφιά του, το Παρεκκλήσι είναι και παραμένει για 140 χρόνια χώρος προσευχής, ανακούφισης και ανανέωσης, για ασθενείς, συγγενείς, νοσηλευτικό προσωπικό και επισκέπτες.



Εντύπωση κάνουν τα άπειρα μικρά παιχνιδάκια, αρκουδάκια κ.ά. που υπάρχουν παντού τριγύρω στο Παρεκκλήσι, υπενθυμίζοντας ότι ο χώρος εκείνος υποδέχεται παιδιά.



Ακόμα και οι εικόνες, τα βιτρώ και τα αγαλματίδια, υπέροχα έργα τέχνης όλα τους, είναι γεμάτα με παιδιά και οικογένειες, που ζητούν την ευλογία και την ίαση από τον Μεγάλο Ιατρό, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό.

No comments: