Sunday 26 July 2015

Η Αγία Παρασκευή


και ο συμβολισμός του ονόματός της

Εξέχουσα θέση στο «νέφος των μαρτύρων» της πίστης μας κατέχει η «ένδοξος οσιομάρτυς, η μοναδική, η ευπροσήγορος λαλιά, της διαλεκτικής δεινότητας φιλόσοφος, η Αγία Παρασκευή, η χαρίεσσα Ρωμαία πολίτις», της οποίας σήμερα η επί γης στρατευομένη Εκκλησία ενθυμείται τη ζωή και το μαρτύριό της.


Πανηγυρίζει σήμερα και ο νεόδμητος Ιερός Ναός της θεοφιλούς Ελληνορθόδοξης Παροικίας που κατοικοεδρεύει στο Harrow του ΒΔ Λονδίνου, και είναι αφιερωμένος στην Αγία Παρασκευή την Αθληφόρο και στον Άγιο Παντελεήμονα τον Ιαματικό. Η χάρη των Μεγαλομαρτύρων Αγίων κατακλύζει και εμπνέει τους ευλαβικούς προσκυνητές, που αναζητούν με αγωνία αλλά και πίστη βαθιά απάντηση στα υπαρξιακά ερωτήματά τους.

Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε στη Ρώμη στα χρόνια του αυτοκράτορα Αντωνίνου (138 - 160 μ.Χ.). Ήταν κόρη των ευσεβών Χριστιανών, του Αγάθωνα και της Πολιτείας, οι οποίοι φρόντισαν για την χριστιανική ανατροφή της. Μετά το θάνατο των γονέων της, η Παρασκευή μοίρασε όλη την περιουσία της στους φτωχούς και ανέπτυξε ιεραποστολική δραστηριότητα, κηρύσσοντας το λόγο του Χριστού. Ο αυτοκράτορας Αντωνίνος την συνέλαβε και την πέρασε από διάφορα βασανιστήρια. Μεταξύ άλλων διέταξε να την βάλουν μέσα σε λέβητα με καυτό λάδι και πίσσα. Επειδή όμως είδε την Αγία άθικτη, πλησίασε το πρόσωπο του στον λέβητα και αμέσως τυφλώθηκε. Η Αγία με προσευχή έδωσε στον Αντωνίνο το φως του. Εκείνος τότε της προσέφερε την ελευθερία της. Εκείνη συνέχισε το ιεραποστολικό της έργο, επισκέφθηκε την Ελλάδα και τελικά στην περιοχή των Τεμπών ένας ειδωλολάτρης άρχοντας την συνέλαβε, την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια, τα οποία υπέμεινε καρτερικά, για να τελειωθεί με δια αποκεφαλισμού θάνατο.

Η Αγία ονομάσθηκε Παρασκευή από τους γονείς της επειδή γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή. Το όνομά της μας θυμίζει μία ημέρα της εβδομάδας και την αξία που έχει ο τρεχούμενος χρόνος στη ζωή μας. Έχουμε υποχρώση να αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον χρόνο που μας προσφέρεται ως ευλογία από τον Θεό και να μην αναβάλλουμε για αύριο ό,τι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε σήμερα.


Η Παρασκευή είναι νηστήσιμη ημέρας της εβδομάδας. Ο λόγος που έχει ορισθεί αυτό και μάλιστα από τα αποστολικά χρόνια, είναι επειδή την ημέρα αυτή σταυρώθηκε ο Κύριος. Για τον λόγο αυτό οφείλουμε να δείχνουμε ξεχωριστό σεβασμό στην Παρασκευή, να την τιμούμε με νηστεία και προσευχή, και γενικά να μας πλημυρίζει με δέος και φόβο Θεού η ανάμνηση του θείου Πάθους.

Οι πιστοί χριστιανοί χαρακτηρίζονται από προ-Παρασκευή και ετοιμασία εν όψει του εκκλησιασμού, που τακτικά επιτελούν, κι έτσι προετοιμάζουν στην κατ’ οίκον εκκλησία το πρόσφορο αλλά και τους εαυτούς τους για την Θεία Κοινωνία, που θα μεταλάβουν κατά τη Θεία Λειτουργία.

Η ιερότερη πράξη που μπορεί να τελεσθεί επί γης είναι σαφώς η Θεία Ευχαριστία, η οποία συνήθως επιτελείται από τον Ιερέα στον Ναό της Ενορίας, όπου πραγματώνεται η Εκκλησία με τη σύναξη των πιστών. Η Θεία Ευχαριστία έχει ως απαραίτητο τμήμα της την προ-Παρασκευή, που στη λειτουργική γλώσσα της Ορθοδοξίας ονομάζεται Ιερή Ακολουθία της Προσκομιδής, και είναι σαφώς απαραίτητη για την προετοιμασία των προσφερθέντων Τμίων Δώρων.

Τελικά, το αγιασμένο όνομα της Οσιομάρτυρος Παρασκευής αποτελεί για όλους τους χριστιανούς ισόβια υπόμνηση της ημέρας της εκούσιας Σταυρικής θυσίας του Κ.η.Ι.Χ. κι επίσης της προ-Παρασκευής για την αιώνια ζωή. Αμήν.

Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας

No comments: