Friday 22 May 2015

Έρανος για την Εγγύς & Μέση Ανατολή


Προς τους Ευλαβέστατους Ιερείς και Διακόνους, τους Αξιότιμους Προέδρους των Εκκλησιών, των Βοηθητικών Αδελφοτήτων Κυριών και Δεσποινίδων των Κοινοτήτων και το Χριστεπώνυμον Πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας.

Αγαπητοί μας εν Κυρίω,

Απευθύνω τούτο το γράμμα για να ζητήσω την υλική και ηθική σας συμπαράσταση και βοήθεια για τους Αδελφούς μας Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής, Συρίας, Ιράκ, Παλαιστίνης, Αιγύπτου και Λιβύης οι οποίοι πιέζονται κυριολεκτικά από το μίσος και τον θρησκευτικόν φανατισμόν των ακραίων Μουσουλμάνων.


Αποτέλεσμα αυτής της κοινωνικής πίεσης και του θρησκευτικού φανατισμού, εκατομμύρια Χριστιανών και μη, εγκαταλείπουν τις πατρογονικές τους Εστίες, τις Εκκλησίες, τα σπίτια, τις περιουσίες και όλα τα υπάρχοντά τους για να γλυτώσουν από τον βέβαιο θάνατον, την αιχμαλωσίαν, την ατίμωση, τον βίαιο και σκληρόν εξισλαμισμόν που τους επιβάλλουν οι διάφορες ένοπλες ομάδες οι οποίες δρουν σε αυτές και σε άλλες χώρες της οικουμένης. Εμείς σαν Χριστιανοί που ζούμε σε μέρη ασφαλισμένα, ελεύθερα και δημοκρατικά, όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία δεν μπορούμε να συλλάβουμε το απάνθρωπο έγκλημα που καθημερινά διαπράττεται εναντίον των Χριστιανών και των φιλήσυχων Μουσουλμάνων τούτων των Χωρών.

Γι΄ αυτό ύστερα από απόφαση της Συνέλευσης των Ορθοδόξων Επισκόπων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας αποφασίσθηκε να διεξαχθεί έρανος από όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς για ενίσχυση και μικρή παρηγοριά και ανακούφιση όλων αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι καταδιώκονται βάναυσα σαν τους Χριστιανούς των πρώτων Χριστιανικών χρόνων.

Ο δίσκος να περιφερθεί την Κυριακή 24 ή την Κυριακή της Πεντηκοστής 31 Μαΐου 2015 αφού ο Ιερέας αναγνώσει από Άμβωνος τούτο το Εγκύκλιο Γράμμα και κάμει θερμή έκκληση στο Εκκλησίασμα να βοηθήσει γενναιόδωρα για να ανακουφιστούν οι αδελφοί Χριστιανοί των οποίων την σκληρή δοκιμασία πληροφορούμαστε καθημερινά από τα μέσα επικοινωνίας, την τηλεόραση, τις εφημερίδες, το ραδιόφωνον και το διαδίκτυον. Περιττό να υπενθυμίσω το γεγονός ότι αποτελεί ιερό καθήκον από μέρους μας να συντρέξουμε τους αδελφούς μας που καταδιώκονται  γιατί είναι Χριστιανοί και παραμένουν πιστοί στον Κύριον ημών Ιησούν Χριστό. Γι΄ αυτό κάθε βοήθεια από μέρους μας γίνεται για λογαριασμό και εις το όνομα του Σωτήρος Χριστού, ο οποίος διακηρύττει ότι η φιλανθρωπία, η ελεημοσύνη, η υλική και πνευματική βοήθεια για τους άλλους, είναι δείγμα της έμπρακτης αγάπης μας για κείνους που χρειάζονται την υποστήριξη μας. Ο Χριστός διδάσκει «Μακάριοι οἱ ἐλεήμονες, ὅτι αὐτοὶ ἐλεηθήσονται»  (Ματθαῖος κεφ. Ε, 7) και «μακάριοι ἐστε ὅταν ὀνειδίσωσιν ὑμᾶς καὶ διώξωσιν καὶ εἴπωσιν πᾶν πονηρὸν καθ’ ὑμῶν ψευδόμενοι ἕνεκεν ἐμοῦ» (Ματθαῖος κεφ. Ε, 11).

Τα δώρα του έκτακτου αυτού δίσκου να σταλούν εις την Αρχιεπισκοπή, η οποία θα τα προωθήσει στα φιλανθρωπικά Ιδρύματα που ασχολούνται με την ανακούφισιν αυτών των τόσο σκληρά καταδιωκομένων Χριστιανών αδελφών μας.

Ευχαριστώ θερμά για την ανταπόκρισή σας, προσεύχομαι για σας και παρακαλώ τον Αγαθόν και Φιλάνθρωπον και Ελεήμονα Σωτήρα ημών Χριστόν να σας τα ανταποδώσει εκατονταπλάσια. Και διατελώ μετά θερμών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης και τιμής.

Λονδίνο, Μάιος 2015

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος

No comments: