Friday 20 March 2015

Θεολογική Σχολή στην Κύπρο


Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνήλθε χθες, Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015, σε έκτακτη συνεδρία, υπὸ την προεδρία της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Χρυσοστόμου. Κατά τη συνεδρία αυτή συζήτησε, εξέτασε και αποφάσισε διάφορα σημαντικά θέματα που αφορούν την Αποστολική Εκκλησία της Κύπρου.


Ένα από αυτά είναι και η ίδρυση Θεολογικής Σχολής στην Κύπρο. Συγκεκριμένα για το θέμα αυτό η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει:

«Ἐνημερώθη ἀπὸ τὸν Μακαριώτατο γιὰ τὴν ἵδρυση Θεολογικῆς Σχολῆς ἐκ μέρους τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου. Ἡ ἔναρξη λειτουργίας τῆς Σχολῆς προγραμματίζεται γιὰ τὸν προσεχὴ Σεπτέμβριο».

Αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη στο χώρο της Ορθοδοξίας και της Θεολογίας. Μια νέα, και μάλιστα Ελληνική και ελληνόφωνη, Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή, θα εμπλουτίσει και θα διευρύνει κατά πολύ τον χώρο της έρευνας, της μελέτης και της διδασκαλίας της ιερής επιστήμης της Θεολογίας στην Ορθόδοξη Ανατολή.

Ένα νέο θεολογικό φυτώριο, μια καινούργια «Χάλκη» στη μαρτυρική Κύπρο μας, θα προσφέρει νέα κίνηση εντός του ευλογημένου χώρου της Ορθόδοξης Θεολογίας και θα δημιουργήσει μια νέα δυναμική σε έναν νευραλγικό -απ’ όλες τις πλευρές- χώρο, κοντά στην Αγία Γη.

Η Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου θα μπορεί να προσφέρει, επίσης, ένα επιπρόσθετο πλαίσιο παιδείας και καλλιέργειας των νέων της Ελληνορθόδοξης Διασποράς, που θα μπορούν να φοιτήσουν στον χώρο μιας Αρχαίας και Αποστολικής Εκκλησίας, με μακρά εκκλησιαστική και θεολογική Παράδοση και να ζήσουν εμπειρικά γνήσια εκκλησιαστικά βιώματα στην Νήσο των Αγίων, των Ηρώων και των πολλών Ιερών Μονών, πολλές -αν όχι οι περισσότερες- των οποίων είναι αφιερωμένες στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Η ευλάβεια των Ελληνο-Κυπρίων, η προσήλωση στα ήθη και στα έθιμα της Ορθοδοξίας, η ταύτιση με τις αρχές και τις αξίες του Οικουμενικού Ελληνισμού, θα προσφέρουν στους φοιτητές της Θεολογικής Σχολής το ζωντανό παράδειγμα που θα εμπλουτίζει με αγνό και ζωηρό τρόπο τις σπουδές και την έρευνά τους.

Η ευχή και η προσευχή μας είναι η Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου να αναδειχθεί σε ένα γνήσιο εργαστήρι Ορθοδοξίας και Ορθοπραξίας.

No comments: