Saturday 21 March 2015

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2015


Η 21η Μαρτίου έχει ανακηρυχθεί σε Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης, από το 1999. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από την Ελλάδα, το 1997, όταν ο Έλληνας ποιητής Μιχαήλ Μήτρας πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να ορισθεί συγκεκριμένη ημέρα γι’ αυτό.


Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού, το 1999, η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.


Εμείς σε κάθε έξοδό μας δεν μπορούμε να μην επισκεφθούμε και βιβλιοπωλεία. Στην Αγγλία ένα από τα καλά και πλούσια σε πολλές κατηγορίες βιβλίων είναι και το Waterstones.


Σε ένα τέτοιο ευρισκόμενος πρόσφατα στάθηκα -όπως κάνω πάντα- στον τομέα της Ποίησης. Εκεί ανακάλυψα κι αυτό το βιβλίο -που κρατώ στα χέρια μου- με ποιήματα του ρομαντικού ποιητή και γνωστότατου Φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα (George Gordon Byron).


Ένα από τα ποιήματα αυτά είναι κι αυτό με τον τίτλο «Τhe Spell is Broke, the Charm is Flown», το οποίο γράφτηκε στην Αθήνα στις 16 Ιανουαρίου 1810. Ο ποιητής ήταν τότε 22 ετών. Είναι ένα σύντομο εντυπωσιακό ποίημα, γεμάτο από αισθήματα και συναισθήματα. Έχει αναλυθεί από έμπειρους κριτικούς, που προσπάθησαν να διεισδύσουν στην ψυχή του ποιητή και να ερμηνεύσουν τον πόνο και τις αντιθέσεις που αναδύουν οι λέξεις του.


Το ποίημα αυτό καθ’ αυτό έχει ως εξής:

The spell is broke; the charm is flown!

Thus is it with life's fitful fever:

We madly smile when we should groan:

Delirium is our best deceiver.


Each lucid interval of thought

Recalls the woes of Nature's charter;

And he that acts as wise men ought,

But lives, as saints have died, a martyr.

No comments: