Tuesday 17 February 2015

Ένωση Συγγραφέων και Λογοτεχνών Αργολίδας


Με πρωτοβουλία της δραστήριας κας Κατερίνας Παπανδριανού, από το Δρέπανο Αργολίδας, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο αγαπημένο Ναύπλιο η πρώτη συνάντηση Λογοτεχνών του Νομού Αργολίδας, με σκοπό την ίδρυση Ένωσης Συγγραφέων και Λογοτεχνών Αργολίδας.

Η ίδια η κα Παπανδριανού αναφέρει χαρακτηριστικά:


Στις 14 Φεβρουαρίου 2015, συγκεντρώθηκαν μερικοί από τους συγγραφείς και τους ποιητές της Αργολίδας, στο φιλόξενο χώρο του «Προοδευτικού Συλλόγου  Ναυπλίου - Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ» στο παλιό Ναύπλιο, Σταϊκοπούλου 52, για τη σύσταση μιας Ένωσης Συγγραφέων και Ποιητών του Νομού. Κάποιοι συγγραφείς δεν είχαν ειδοποιηθεί και κάποιοι άλλοι μας έστειλαν από μακριά ευχές και τη θετική τους αύρα για «καλή ευόδωση των προσπαθειών μας». Τους ευχαριστούμε  και τους περιμένουμε σε επόμενη συνάντησή μας.  Μετά από διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων των παρευρισκομένων, αποφασίστηκε να συγκεκριμενοποιηθεί η μορφή, ο σκοπός, ο στόχος καθώς και τα μέλη που θα απαρτίζουν την Ένωση.

Όσον αφορά το σκοπό της ΕΣΛΑ όλοι συμφώνησαν να διαμορφωθεί και να σταλεί άμεσα στους ενδιαφερόμενους το σχετικό σκεπτικό ώστε να συζητηθεί και να διανθιστεί με ανταλλαγή απόψεων μέσω διαδικτύου ώστε να οριστικοποιηθεί στην αμέσως επόμενη συνάντηση στις 21 Μάρτη.

ΣΚΟΠΟΣ:  Είναι η διάδοση της αγάπης προς τη λογοτεχνία και τη συγγραφή  έργων, η εξύψωση και προστασία των συμφερόντων των μελών, η μεταξύ τους αλληλεγγύη και η προστασία των ηθικών και υλικών τους συμφερόντων.

ΜΕΣΑ: Συμμετοχή σε ομαδικές Εκθέσεις βιβλίου, Διαγωνισμοί ποίησης και γραπτού λόγου για ενήλικες και παιδιά, παρουσιάσεις των βιβλίων των μελών και άλλων συγγραφέων, αφιερώματα σε σημαντικούς Έλληνες και ξένους λογοτέχνες κτλ.

ΜΕΛΗ: Τακτικά μέλη της Ένωσης θα εγγράφονται όσοι έχουν εκδώσει τουλάχιστον ένα βιβλίο ποίησης ή ένα πεζό έργο αρκεί να είναι Αργολιδείς ή να δραστηριοποιούνται στο νομό Αργολίδας .

Δόκιμα μέλη θα εγγράφονται όσοι έχουν γράψει κάποιο έργο αλλά δεν το έχουν εκδώσει ακόμα. Αυτοί δεν θα έχουν το δικαίωμα «του εκλέγειν και εκλέγεσθαι» για το  Δ.Σ. της Ένωσης (το έργο τους θα το στείλει στην Ένωση για να το δουν δυο τακτικά μέλη της Ένωσης).

Φίλοι της Ένωσης θα γραφτούν οι έχοντες αγάπη και ενεργό συμμετοχή στη λογοτεχνικές ή άλλες εκδηλώσεις της Ένωσης.

Ανήλικοι που έχουν εκδώσει ένα έργο αλλά είναι πάνω από 16 ετών μπορούν να γίνουν τακτικά μέλη με τη γραπτή συγκατάθεση των γονιών τους.

Επίτιμα μέλη είναι αυτοί που θα προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στην Ένωση αλλά δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εκλεγούν στο Συμβούλιο.

Δωρητές αυτοί που θα προσφέρουν οικονομικές ή άλλες παροχές στην ΕΣΛΑ.

Αυτά είναι περιληπτικά τα βασικά. Τώρα, ποια θα είναι η έδρα, πόσα μέλη θα εκλεγούν στο Δ.Σ., πόση θα είναι η διάρκεια της θητείας τους, ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες των οργάνων και ο τρόπος λειτουργίας τους αυτό θα καταρτιστεί σύμφωνα με τις γενικές αρχές της λειτουργίας ενός Σωματείου του Αστικό Κώδικα και θα μπει σε διαβούλευση πριν την τελική ολοκλήρωσή του.

ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΑ ΕΚΛΕΓΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΣΛΑ που θα ολοκληρώσει το καταστατικό και τα άλλα διαδικαστικά της δημιουργίας της  Ένωσης.

Παράκληση, να ειδοποιήσετε όποιους συγγραφείς ή ποιητές γνωρίζετε που μπορεί να ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη.

Η πρόσκληση για τη νέα συνάντηση θα γίνει στις 21 Μάρτη, ημέρα της Ποίησης, στον ίδιο χώρο, στις 11 π. μ.

Για κάθε απορία στο email: papadrik@otenet.gr και με μήνυμα στο Fb στη σελίδα των βιβλίων μου που είναι  με το όνομά μου στα Ελληνικά ή στην προσωπική μου σελίδα katerina papadrianou ή τέλος στη σελίδα της Ένωσης:  Ένωση Συγγραφέων & Λογοτεχνών Αργολίδας.

«Κάθε αρχή και δύσκολη» αλλά και «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» και εμείς Αρχίσαμε!

Ο παρών ιστολόγος, ως γέννημα - θρέμμα της Αργολίδας, έστειλε τον χαιρετισμό του, αφού δεν μπορούσε να παρευρεθεί στη σημαντική και ιστορική αυτή συνάντηση. Ο χαιρετισμός έχει ως εξής:


Aγαπητή κα. Παπανδριανού και συνεργάτες,

Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και εύνοια που μου προσφέρεται η δυνατότητα της επικοινωνίας μαζί σας, σήμερα που η Ένωση Συγγραφέων και Ποιητών Αργολίδας εορτάζει τη γενέθλια ημέρα της. Ανταποκρίνομαι δε με πολλή χαρά στην πρόσκληση να είμαι μαζί σας εν πνεύματι, καθότι μόνιμος κάτοικος Λονδίνου Αγγλίας.

Η αλήθεια είναι ότι όπου και να ταξιδέψω η Πατρίδα με συνοδεύει, το Ναύπλιο με χαρακτηρίζει, οι ευωδίες του Αργολικού κάμπου πλημυρίζουν το γραφείο μου και η εκκολαπτόμενη σήμερα Ένωση έρχεται να με συνδέσει με έναν ακόμα δεσμό με ό,τι αγαπώ και οραματίζομαι.

Βρίσκομαι στη Διασπορά τα τελευταία 30 περίπου χρόνια και υπηρετώ με όλη μου την καρδιά, ως Κληρικός και Εκπαιδευτικός, τον Απόδημο Ελληνισμό. Όμως η ψυχή μου πετάει τακτικά και επισκέπτεται τις παραλίες, τους ανθόκηπους, τους πορτοκαλεώνες, τις εκκλησιές και τα μοναστήρια της ιδιαίτερης Πατρίδας.

Η Ένωσή μας και τα ελλόγιμα μέλη της θα έχουν την ευλογία της πολυποίκιλης έμπνευσης από ένα μοναδικό κι ανεπανάληπτο τόπο, από μια ξεχωριστή και ιδαίτερη λαϊκή παράδοση κι από μια αρμονική περιοχή που πραγματώνει, μ’ ένα τρόπο μυστηριακό, αυτό που λέει ο Σικελιανός, «τη συνείδηση της γης» μας. Ας αφουγκραστούμε λίγο τον ποιητή:

Χώμα της Πελοπόννησος,
που θρέφεις άμετρα τα κυπαρίσσια,
από το πιο μικρό
που παίζει με τον αέρα ως σκύμνος λιονταριού
ώσμε το μεγαλύτερο που η μνήμη του κρατεί!

Αργίτικο φλογάτο κοκκινόχωμα,
που καις στον ήλιο ως πυρωμένο σίδερο -
κι ωστόσο σε φλογίζει ακόμα πιότερον η παπαρούνα!

Ω χώματα της γης μου,
μύρια κι αξεχώριστα σαν τα νερά,

...ω χώματα,
που με λυτρώσατε απ’ τη βαριά του ζώου πνοή!

Όταν -μικρό παιδί- μάθαινα ποδήλατο στα μέρη τα «δικά μας» και  στα «χώματα της γης μου», ένας μεγαλύτερος από εμένα στην ηλικία και έμπειρος ποδηλάτης μου ψιθύρισε: «να κοιτάς πάντα μπροστά και μακριά - έτσι θα μάθεις γρήγορα και δεν θα πέφτεις ποτέ»!

Το ίδιο εύχομαι κι εγώ σήμερα: πάντα να κοιτάμε μπροστά και μακριά. Κι οι επιτυχίες θα έρχονται ως δώρα του ουρανού, πλουσιοπάροχα και γενναιόδωρα!

Καλή επιτυχία!

Με εγκαρδιότατους χαιρετισμούς

Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας

No comments: