Saturday 24 January 2015

Δεν ξεχνούμε τα Γλυπτά


Χαιρόμαστε πάντοτε να ασχολούμαστε με το τεράστιο πολιτιστικό ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, από το Βρετανικό Μουσείο εκεί που ανήκουν, στην Αθήνα και στην Ακρόπολη.


Δημοσιεύουμε σήμερα το Δελτίο Νο. 12 (Χειμώνας 2015) της διεθνούς ομάδας Marbles Reunited, η οποία ασχολείται και υποστηρίζει δυναμικά το δίκαιο και διαχρονικό αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης για την αυτονόητη επανένωση των Γλυπτών του αρχαίου αυτού θαύματος που ακούει στο όνομα Παρθενώνας.


Η εμπλοκή της δικηγόρου Amal Clooney, συζύγου του ηθοποιού George Clooney, στην επεξεργασία της νομικής διεκδίκησης των Γλυπτών, δίνει παγκόσμια δημοσιότητα στο θέμα αυτό.


Η παρακαταθήκη της Μελίνας Μερκούρη και του συζύγου της Ζυλ Ντασέν είναι πολύ σημαντική στην όλη αυτή διαδικασία και εμπνέει τους σύγχρονους διακόνους της υπόθεσης αυτής.


Ο ίδιος ο Ζυλ Ντασέν είχε αναφέρει εκείνη την ανεπανάληπτη φράση: «I cherish the belief that the day will come when a rising sun lights the Prime Minister’s office at 10, Downing St. and he declares that it is time to right a grievous wrong; that the half of the sculptures torn away from the Parthenon by Lord Elgin be restored to its entity and context. It is a matter of honour, a matter of conscience and it is a cultural imperative»!

No comments: