Sunday 28 December 2014

Μουσική


Πολλοί λέγουν ότι  η Μουσική είναι ένα από τά μέσα που οδηγεί σε πνευματική άνοδο την ψυχή, γιατί η ψυχή είναι ο καλός αποδέκτης των σκέψεων και πράξεων του σκεπτομένου ανθρώπου.  Δικαίως, λοιπόν, ο Απόστολος των Εθνών Παύλος  είπε ότι είδε αλλά και άκουσε λόγια και μελωδίες που δεν περιγράφονται σε ανθρώπινη γλώσσα.


Οι Μουσικοί φθάγγοι, τους οποίους δέχονται  και ακούουν τα αυτιά μας, συναρπάζουν, λόγω της αρμονίας επάνω στην οποία στηρίζονται για να αποτελέσουν ένα σύνολο γοητευτικής ομορφιάς, η οποία συγκινεί την ψυχή του καλού αποδέκτη. Γι’ αυτό λοιπόν σε κάθε κοινωνική εκδήλωση η μουσική παίζει πρωτεύοντα ρόλο.  

Πρωτεύοντα ρόλο έχει η μουσική σε ένα θεατρικό ή κινηματογραφικό έργο, γιατί αυτή ζωντανεύει -εξωτερικεύοντας καταστάσεις και συναισθήματα- την όλη υπόθεση του τελουμένου έργου.

Τα εμβατήρια δεν είναι αυτά που δίνουν ζωντάνια στους παρελαύνοντες στρατιώτες!

Στον εκπαιδευτικό τομέα, ιδίως η κλασσική μουσική βελτιώνει τη διάθεση και τις λειτουργίες του εγκεφάλου, αναζωογονεί την ψυχή, χαλαρώνει το μυαλό, γαληνεύει το κορμί, μειώνει τον πόνο και ρυθμίζει την αναπνοή, λέγουν οι επαΐοντες.  Επίσης η ακοή και παρακαλούθηση μουσικής από παιδιά, ακόμη καί μικράς ηλικίας, πραγματοποιεί πολύ μεγαλυτέρα απόδοση στη μάθηση από κάποιον που απέχει.

Γνωστό είναι ότι όταν το σώμα υποφέρει από κάποια ασθένεια, συμμετάσχει στον πόνο και η ψυχή. Εφ’ όσον λοιπόν δεν είναι η μουσική ενοχλητική  σε ασθενή,  αυτή  θα  βοηθήσει   τα μέγιστα μαζί με την ιατροφαρμακευτική  αγωγή  στην αποθεράπευση του ασθενούς, γιατί και πάλι η μουσική σαγηνεύει την ψυχή και κατ’ ακολουθία η ψυχή βοηθάει στην αποθεραπεία του ασθενούς.

Με μουσική δεν υμνούμε τον Θεό όταν εκκλησιαζόμαστε! Μεγάλοι συνθέτες μουσικής έχουν συνθέσει αριστουργήματα υμνώντας τον Θεό, όπως ο Μόζαρτ και ο Βέρντι, αλλά και η Βυζαντινή μουσική με τις απαράλλακτες στροφές της,  μοναδική στό είδος, μεταφέρει τον ακροατή σε  κόσμους απόγειους, προετοιμάζοντας τον πιστό να εισέλθει στη βασιλεία του Θεού.  Η μουσική λοιπόν είναι ο δρόμος παντός καιρού, χρόνου και τόπου.

Νικόλαος Πούλιος
Ομότιμος Αρχιγραμματέας Ι.Α. Θυατείρων & Μ.Β.

No comments: