Sunday 23 November 2014

Γιορτή φιστικιού στην Αίγινα


Τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται στην Αίγινα η γιορτή του φιστικιού, τον καιρό της συγκομιδής.  Kαρδιά  του Φεστιβάλ είναι η εμπορική έκθεση. Πάρα πολλοί είναι οι εκθέτες, κατά μήκος της προβλήτας του λιμανιού. Παρουσιάζουν τα δημιουργήματά τους τα οποία έχουν ως πρώτη ύλη το φιστίκι. Αμέτρητα γλυκά. Σιροπιαστά, γλυκά του κουταλιού, με σοκολάτα, παγωτά, λικέρ… Όλα με φιστίκια.

Εντυπωσιακά είναι και τα κοσμήματα φτιαγμένα από αληθινά φιστίκια, καθώς και μια σειρά από άλλα προϊόντα που παράγονται στην Αίγινα, όπως είναι τα αγροτικά προϊόντα, τα χειροποίητα,
τα κεραμικά, τα κεντήματα και τα εδέσματα.

Παράλληλα, λαμβάνουν χώρα πολιτιστικές εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς, εκθέσεις ζωγραφικής, θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις για παιδιά, λαογραφικά δρώμενα.

Η πιο όμορφη ώρα είναι η ώρα που αρχίζει να δύει ο ήλιος. Η προβλήτα και τα γραφικά σοκάκια γεμίζουν από ανθρώπους. Σε κάθε γωνιά ακούγονται ορχηστρικές μελωδίες, τα παιδιά παίζουν ανέμελα και η αύρα της θάλασσας μπερδεύεται με την μυρωδιά των γλυκών και σε μεθά!

Για την ιστορία. Ο πρώτος οργανωμένος φιστικιώνας δημιουργήθηκε στην Αίγινα από τον Νικόλαο Περόγλου στη θέση Αγ. Ειρήνη
- Λίμπονες κοντά στη θάλασσα το 1896. Ο Περόγλου είχε αγοράσει μιαν έκταση από 20 περίπου στρέμματα. Στο μεγαλύτερο μέρος του κτήματος, φύτεψε οπορωφόρα δένδρα μεταξύ των οποίων και φιστικιές. Το φτωχό έδαφος και η γειτνίαση με τη θάλασσα, δεν ευνόησαν την ανάπτυξη των κάποιων ειδών με μιαν εξαίρεση, τη φιστικιά. Τότε αντικατέστησε όλα τα άλλα είδη με φιστικιές.

Η φιστικιά αναπτύσσεται πολύ αργά. Όταν τα δένδρα έφτασαν την ηλικία των 12-15 ετών ο Περόγλου διαπίστωσε, ότι η φιστικιά ήταν ένα δένδρο με λίγες απαιτήσεις και ότι ο καρπός της είχε υψηλή τιμή. Το ξηρό φιστίκι πουλιόταν 3-4 δραχμές η οκά, ενώ το ψωμί είχε 75 λεπτά. Εξάλλου, παρατήρησε ότι το κλίμα και τα εδάφη της Αίγινας ήσαν κατάλληλα για την ανάπτυξη του δένδρου.

Αποφάσισε  να διαδώσει την καλλιέργεια της φιστικιάς. Το 1916 δημοσίευσε ένα μικρό βιβλίο με τίτλο «Η φιστικιά» στο οποίο περιγράφει όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες για το δένδρο. Προέτρεπε τους Αιγινήτες να φυτέψουν φιστικιές, μοίραζε εμβόλια από τα καλύτερά του δένδρα και όταν ήθελε να κάνει ένα δώρο, χάριζε ένα δενδρύλλιο. Δύο τέτοια δέντρα, δώρα του Περόγλου, υπάρχουν ακόμη στην πόλη της Αίγινας.

Αν βρεθείτε τέτοιες μέρες στην Αίγινα, μην παραλείψετε να παρακολουθήσετε
, στη μικρή προβλήτα, την παρασκευή μπακλαβά με εκατό φύλλα και φιστίκι Αιγίνης, από την ομάδα γαστρονομίας.

Και ο φιστικάτος μπακλαβάς να
ναι γωνία!

Σίσσυ Κόσσυβα
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας

No comments: