Sunday 16 November 2014

Οδοιπορικό στη Λίμνη Ευβοίας


Κάποιοι άνθρωποι είναι ΄΄δρόμος΄΄... Δρόμος να ταξιδέψεις, αλλά κυρίως να συναντηθείς!
.

Η χαρά μου είναι απερίγραπτη, που θα έχουμε έναν τόπο συνάντησης, το Ημερολόγιο Αποδημίας.

.

Ο Σεφέρης γράφει: "Σ αυτό τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους".

.

Από το δικό μου μετερίζι, θα σας στέλνω σκέψεις, φωτογραφίες και πολλά συναισθήματα, για να συναντήσω τις δικές σας ζωές, τα δικά σας συναισθήματα και τις δικές σας ευχές!

.

Σ΄ αυτή τη συνάντηση μας, θα ταξιδέψουμε στη Λίμνη Ευβοίας. Έναν τόπο που αγαπώ ιδιαιτέρως. Μετά το χωριό Προκόπι, που είναι το τωρινό σπίτι του Αγ. Ιωάννου του Ρώσου, αν ακολουθήσεις το δρόμο για Βόρεια Εύβοια, θα μαγευτείς. Πανέμορφα γέρικα πλατάνια, ποτάμια, πυκνή βλάστηση, καλλιέργειες, ελιές…


Ξαφνικά, ξεδιπλώνεται μπροστά σου απέραντη και γαλήνια, η καταγάλανη θάλασσα του Ευβοϊκού. Στην άκρη της αμφιθεατρικά κτισμένη η Λίμνη. Μοιάζει με Κυκλαδονήσι. Βρίσκεται κοντά στην αρχαία πόλη Ελύμνιον, που αναφέρεται στα έργα του Σοφοκλή. Τα νεοκλασικά σπίτια, με τις λεμονιές στην αυλή, σου κλέβουν την καρδιά. Τα πλακόστρωτα δρομάκια, με τις πήλινες γλάστρες και τις ροδιές στις άκρες τους, σε οδηγούν σε ονειρεμένα σημεία, που μπορείς να αγναντέψεις και να ξεκουραστείς πραγματικά. Η ησυχία και η ομορφιά βασιλεύουν. Σ΄ αυτή τη γωνιά, ζεις μ΄ όλες τις αισθήσεις σου. Μοιάζει, να μπορείς να καταφέρεις να γίνεις πιο καλός, πιο σοφός, ζώντας το θαύμα της πλάσης.


Ίσως, γι αυτό διάλεξε κι ο Όσιος Χριστόδουλος το ασκητήριο του σε τούτο τον τόπο. Στην άκρη της προκυμαίας, υπάρχει ένα στενό μονοπάτι, που φθάνει ως την σπηλιά, αλλά και στο ναό του Οσίου Χριστοδούλου. Ο Όσιος Χριστόδουλος, γεννήθηκε στη Νίκαια της Βιθυνίας στις αρχές της 11ης εκατονταετηρίδας. Έγινε μοναχός. Πήγε προσκυνητής στους Αγίους Τόπους και μετά στην Κωνσταντινούπολη, όπου ζήτησε την άδεια του αυτοκράτορα να ιδρύσει μονή στην Πάτμο επ’ ονόματι του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Η άδεια του εδόθη. Αλλά λίγο πριν τελειώσει η ανέγερση, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το έργο, λόγω των επιδρομών των Τούρκων. Από την Πάτμο, πήγε στη Λίμνη το 1092. Ασκήτευσε μες σ΄ αυτό το σπήλαιο, στην άκρη της Λίμνης, στο οποίο κοιμήθηκε με οσιακό τρόπο. Μετά την ανακομιδή του ιερού λειψάνου του, μετεφέρθη στην Πάτμο, σύμφωνα με δική του επιθυμία, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Η μνήμη του, εορτάζεται στις 16 Μαρτίου, η δε ανακομιδή του ιερού λειψάνου του την 21η Οκτωβρίου. Την ημέρα της ανακομιδής τον τιμούν οι κάτοικοι της Λίμνης.


Στην ομορφιά της Λίμνης, υπέκυψε άλλη μία σημαντική προσωπικότητα των γραμμάτων, ο Phillip Sherrard. Ποιητής, ιστορικός, φιλόσοφος και θεολόγος. Γεννήθηκε στην Οξφόρδη, αλλά αγάπησε την Ελλάδα, η οποία σημάδεψε όλη την ζωή και την πορεία του. Βαφτίστηκε ορθόδοξος χριστιανός. Έγραψε την διδακτορική του διατριβή, μελέτη για την ποίηση των Σολωμού, Παλαμά, Καβάφη, Σικελιανού και Σεφέρη, η οποία εκδόθηκε το 1956 με τίτλο ΄΄The Marble Threshing Floor΄΄. Μετέφρασε στα Αγγλικά ποιήματα του Σεφέρη, του Ελύτη, του Καβάφη, του Σικελιανού, «Τη δασκάλα με τα χρυσά μάτια» του Μυριβήλη και «Ο ήλιος του θανάτου» του Πρεβελάκη.


Ο Sherrard, είχε αγοράσει ένα κτήμα κοντά στη Λίμνη, στην περιοχή Κατούνια και περνούσε εκεί τα καλοκαίρια του. Μάλιστα το 1977, εγκαταστάθηκε μόνιμα και μέσα στην ομορφιά της περιοχής, αφοσιώθηκε στη μελέτη και το γράψιμο. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, τα αφιέρωσε στη μελέτη της θεολογίας. Μετέφρασε σε συνεργασία με τον Μητροπολίτη Διοκλείας κ. Κάλλιστο Ware τη «Φιλοκαλία».
.

Σιωπώ, για να ταξιδέψει η σκέψη και η ψυχή σας μέσα από τις φωτογραφίες. Μέχρι... να έρθετε με το καλό να πάμε παρέα! Σας στέλνω την αγάπη μου!

Σίσσυ Κόσσυβα
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας

No comments: