Friday 22 August 2014

Εις σε ανατίθημι

Έλαβα πρόσφατα -και μάλιστα με προσωπική αφιέρωση- μια ενδιαφέρουσα έκδοση, της οποίας την επιμέλεια είχε η καλή μας φίλη και συνεργάτιδα του Ημερολογίου Αποδημίας κα. Βασιλική Β. Παππά. Η έκδοση αυτή είναι Ανθολογία Ποίησης και Απόπειρα Θρησκευτικής Ποίησης. Εκδόθηκε φέτος στη Θεσσαλονίκη, με ISBN 978-960-93-6204-7 και 68 σελίδες.


Την Ανθολογία προλογίζει ο Σεβ. Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει και τα εξής:

«...είναι αλήθεια πως κάθε φορά που διαβάζεις κάποιο από τα ποιήματά τους νοιώθεις να σε κατακλύζουν εικόνες, ήχοι και ακούσματα από τη λειτουργική πράξη και παράδοση της Εκκλησίας μας. Δεν κινεί την γραφίδα τους το μυαλό, αλλά η καρδιά. Αυτή είναι που χαράζει τις λέξεις και αποτυπώνει εμπειρίες και συναισθήματα που πηγάζουν από τη βαθιά πνευματικότητα και ευλάβεια των ποιητών. Καθώς ξεφυλλίζεις τις σελίδες της ποιητικής Ανθολογίας αισθάνεσαι ότι ψηλαφείς τον ουρανό... Είμαι βέβαιος ότι η ανάγνωση των ποιημάτων της Ανθολογίας θα γεμίσει πολλούς με αισθήματα κατάνυξης και πνευματικής ανάτασης και θα τους οδηγήσει στην προσέγγιση των αιωνίων μυστηρίων της πίστεώς μας. ...η ομορφιά και η ποίηση θα σώσει τον κόσμο».

Η επιμελήτρια δε αναφέρει στον δικό της πρόλογο και τα εξής:

«Τα ποιήματα της παρούσας Ανθολογίας μας αναφέρονται στη σχέση των ανθολογούμενων ποιητών με την πίστη μας και τη θρησκεία γενικότερα. Οι δημιουργοί σε ό,τι έγραψαν έχουν αποτυπώσει την προσωπικότητά τους, εκφράζονται μέσα από τα προσωπικά τους συναισθήματα και όλα τα δημιουργήματα έχουν προσωπικό χαρακτήρα. Ο κάθε ποιητής κατοπτρίζει το βίωμά του. Ο κάθε δημιουργός προσφέρει όχι απλώς τα δώρα του προσωπικού του ταλέντου, αλλά η μούσα του είναι και συνισταμένη του όλου ποιητικού δυναμικού της Εκκλησίας...».

Οι ποιητές που παρουσιάζουν έργα τους στην εν λόγω Ανθολογία είναι οι εξής: Αρχοντία Δέρβου, Γλυκερία Κακούρη, Εβίτα Κασαγιάννη, Σωτήριος Νικολαΐδης, Φώτιος Πάνος, Κατερίνα Παπά, Βασιλική Β. Παππά, Νικόλαος Β. Παππάς, Τζούλια Πουλημενάκου και Θεόδωρος Σαντάς. Όλοι συμμετέχουν με τρια ποιήματα, εκτός από τον Σωτήριο Νικολαΐδη που συμμετέχει με ένα του αλλά πολύστιχο και μακροσκελές ποίημα.


Τα έργα της Ανθολογίας είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Διαπνέονται από τον καθάριο άνεμο της Ορθοδοξίας και φωτίζονται από το θεραπευτικό καντήλι της Ορθοπραξίας. Ο Κύριός μας, η Αγία Γραφή, η Παναγία Μητέρα του Θεανθρώπου και δική μας, οι Άγιοι και οι Εορτές τους, δηλώνουν όλοι παρόντες, σ’ αυτή την ιερή σύναξη της ποιητικής έμπνευσης και της χριστιανικής αγάπης.

Και για να λάβουμε μια -έστω μικρή- γεύση του περιεχομένου και της ποιότητας της Ανθολογίας, ας παραθέσουμε τα δύο παρακάτω ποιήματα. Το πρώτο είναι της Βασιλικής Β. Παππά και το δεύτερο του Θεόδωρου Σαντά:


ΑΤΙΤΛΟ

Δεν θέλω να κάνω τίποτα
Η αμφισβήτηση, μ’ εξοντώνει
Μ’ αδειάζει.
Αποσύρομαι
Μηδενίζω το κοντέρ
Καταφέρνω να βγω στην επιφάνεια
Και ξεκινώ απ’ την αρχή.
Τώρα γνωρίζω ότι τα όριά μου
Είναι στον ουρανό.


ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΧΟΖΟΒΙΩΤΙΣΣΑ

«Παναγία των σκαλών»
θαλασσοδερμένη
απ’ το μαϊστράλι του Αιγαίου
ποίημα στον άγριο βράχο
από ασβέστη και ξύλο
και της Αμοργού τ’ αγριοκυπάρισσο
υμνωδία στη θάλασσα
σφαλνώ τα μάτια μου
στης δέησής μου το δάκρυ
και στη χάρη σου αφήνομαι.
Ιχνηλάτης σου Υπεραγία
σε βρίσκω στο Χόζοβο
στης Ιεριχώς τις μονές
στις ρωγμές απ’ την πέτρα
σε σκαλιστά κελιά μοναχών.
Γλυκύτατη μάνα
το καντήλι σου ανάβω
νηστεία και προσευχή
στο Καλοκαιριάτικο Πάσχα
ως «μόνη Θεοτόκε
των πιστών προστασία».


Ας ευχηθούμε η όμορφη αυτή προσπάθεια να έχει καλή επιτυχία και η εύχυμη αυτή Ανθολογία να είναι καλοτάξιδη!

Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας

No comments: