Sunday 17 August 2014

Ξαφνικός θάνατος για την Ορθοδοξία


…στη Νοτιοανατολική Ασία

Οι δύο Μητροπόλεις: Χονγκ Κογκ και Απω Ανατολής και η Σιγκαπούρης και Νοτίου Ασίας, βρίσκονται στα πρόθυρα λουκέτου!

Μία μέρα μετά τον εορτασμό της Παναγιάς σε όλη τη χώρα, αλλά κι όπου χτυπά καρδιά ελληνική και υπάρχει μια εκκλησιά ανοιχτή, όπως ορθόδοξες εκκλησίες της νοτιοανατολικής Ασίας, οι άνθρωποι τις κρατούν ακόμη ζωντανές εκεί απευθύνουν έκκληση: «Βοηθήστε μας!»

Τι συμβαίνει;

Μετά από περίπου δέκα χρόνια προσφοράς και δημιουργίας σε 23 περιοχές του πλανήτη οι δύο Μητροπόλεις: Χονγκ Κογκ και Απω Ανατολής, Σιγκαπούρης και Νοτίου Ασίας, βρίσκονται ένα κρίσιμο βήμα πριν από το λουκέτο αφήνοντας να χαθεί ένα σπουδαίο έργο από δύο σημαντικούς θύλακες ορθοδοξίας σ’ αυτήν τη γωνιά του πλανήτη.

«Βοηθήστε μας να επιβιώσουμε» είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζει όποιος επισκέπτεται τη σελίδα της Ιεράς Μητρόπολης Χονγκ Κογκ που ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Με απλήρωτους κληρικούς με δεκάδες ιδρύματα χωρίς να μπορούν πια να σιτίσουν άπορους του θεού και ορφανά παιδιά και με φιλανθρωπικά προγράμματα που το ένα μετά το άλλο βάζουν λουκέτο, η κατάσταση είναι δραματική.

Η εξέλιξη αυτή είναι ανησυχητική αν υπολογίσουμε το γεγονός ότι και οι δύο Μητροπόλεις ιδρύθηκαν σε τόπου όπου παλιά δεν υπήρχαν ελληνικής ή άλλες ορθόδοξες κοινότητες. Μέχρι πρότινος από τις δωρεές μπορούσαν να συντηρηθούν 15 σχολεία, 10 νοσοκομεία και ιατρεία, πέντε ορφανοτροφεία και οικοτροφεία. Διανέμονταν φαγητό και φάρμακα σε άπορους, εκπαιδεύονταν οι άνθρωποι για το πώς θα καλλιεργούν τη γη, δίνονταν υποτροφίες σε άπορους μαθητές. Σε παιδιά που αλλιώς δε θα είχαν στον ήλιο μοίρα.

Κι αναρωτιόμαστε. Γιατί κανείς δε στηρίζει το τόσο σημαντικό φιλανθρωπικό αυτό έργο; Μήπως έλειψαν τα χρήματα λόγω οικονομικής κρίσης; Κι αλήθεια που είναι οι Έλληνες εφοπλιστές να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια; Που πήγε η ευαισθησία τους; Ή μήπως περιορίζεται στα διάφορα «γκαλά» και στις κοσμικές εκδηλώσεις με σούσι και σαμπάνια;

«Ο κίνδυνος περιορισμού των ορθόδοξων εκκλησιών αφορά στις χώρες Πακιστάν, Ινδία, Σιγκαπούρη, Ινδονησία, Χονγκ Κογκ, Ταϊβάν και Φιλιππίνες. Κάνουμε έκκληση σε όλους τους ιεραποστολικούς συλλόγους και σε όλες τις ορθόδοξες Μητροπόλεις στην Ελλάδα, στην Αυστραλία και την Αμερική να στηρίξουν τις δύο Μητροπόλεις στην Ανατολική Ασία», διαβάζουμε από την έκκληση των ανθρώπων των δύο αυτών Μητροπόλεων.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στο Πακιστάν υπάρχει μία μικρή Ορθόδοξη Κοινότητα στην περιοχή της Λαχώρης. Ηδη εδώ και μία τετραετία διοργανώνονται σεμινάρια για αναλφάβητες γυναίκες και προγράμματα τεχνικής εκπαίδευσης για άπορα παιδιά. Από το 2005 έχει ιδρυθεί ο φιλανθρωπικός οργανισμός The Orthodox Mission in Pakistan ο οποίος είναι επίσημα αναγνωρισμένος από το κράτος του Πακιστάν.

Πηγή: Newsbomb



Ο Μητροπολίτης Χονγκ-Κονγκ κ. Νεκτάριος δήλωσε χαρακτηριστικά χθες στο Facebook:

Στις περιοχές μας οι εφοπλιστές διατηρούν γραφεία με εντόπιο προσωπικό, το οποίο δεν ενδιαφέρεται για την εκκλησία. Η πλειοψηφία των εφοπλιστών που έχουμε συναντήσει μας έχουν πει ωμά και μερικές φορές και με ύβρεις, ότι δεν ενδιαφέρονται να βοηθήσουν την εκκλησία και τα ιδρύματά της. Λίγοι, οι οποίοι ήσαν ευγενείς, βρήκαν διάφορες εύσχημες δικαιολογίες για να μας ξεφορτωθούν. Υπήρξε κι ένας ο οποίος μας ειρωνεύτηκε λέγοντας: πηγαίνετε στους άλλους, κι όσα μαζέψετε, εγώ θα σας δώσω τα διπλά...

No comments: