Wednesday 14 May 2014

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο ΒΔ Λονδίνο


Τη Δευτέρα 12η Μαΐου 2014 το βράδυ η Ελληνορθόδοξη Ομογένεια ΒΔ Λονδίνου βίωσε κυριολεκτικά μοναδικές και ιστορικές στιγμές, με την επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής & πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄ στη θεοφιλή Κοινότητα Αγ. Παντελεήμονος στην περιοχή του Harrow!


Η επίσημη συνοδεία του Μακαριωτάτου από την Κύπρο ήταν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, ο Ιερολογιώτατος Διάκονος Δρ. Κυπριανός Κουντούρης και ο Οικονομικός Σύμβουλος της Αρχιεπισκοπής Κύπρου κ. Παναγιώτης ΧατζηΠαντελής.


Τον Μακαριώτατο συνόδευαν από το Λονδίνο ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων & Μεγ. Βρετανίας κ. Γρηγόριος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κυανέων κ. Χρυσόστομος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τροπαίου κ. Αθανάσιος, ο Εξοχώτατος Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Λονδίνο κ. Ευριπίδης Ευρυβιάδης, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στο Λονδίνο κ. Γεώργιος Γεωργίου, Πρόεδροι Κοινοτήτων και Παροικιακών Συλλόγων.


Οι Άρχοντες της τοπικής Κοινότητας, με επικεφαλής τον Ιερ. Προϊστάμενο Πρωτοπρ. Αναστάσιο Δ. Σαλαπάτα και τον Πρόεδρο κ. Παντελή Δημοσθένους, και ο φιλογενής λαός της υποδέχθηκαν εγκαρδιότατα τον Μακαριώτατο στην είσοδο του νεόδμητου Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος και Αγ. Παρασκευής. Η Α.Μ. περπάτησε στο διάδρομο που είχε στολιστεί με δαφνόφυλλα και στο κατώφλι της εκκλησίας τον περίμεναν παιδιά του Ελληνικού Κολεγίου Αγ. Παντελεήμονος, ντυμένα με εθνικές ενδυμασίες, τα οποία του προσέφεραν ωραία ανθοδέσμη ως ευγενικό καλωσόρισμα.


Κατόπιν η Α.Μ. χοροστάτησε στη Δοξολογία προς τιμήν του, στη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε δέηση -μεταξύ άλλων- και «υπέρ ελέους, ζωής, ειρήνης, υγείας, σωτηρίας, επισκέψεως, διαφυλάξεως, συγχωρήσεως και αφέσεως των αμαρτιών των δούλων του Θεού, των κτητόρων, ευεργετών, δωρητών, αφιερωτών, επιτρόπων, συνδρομητών, και προσκυνητών της Ιεράς Μονής Αποστόλου Ανδρέου Καρπασίας Κύπρου και υπέρ της ταχείας αποπερατώσεως της αναστηλώσεως και του ιεροστολισμού αυτής»!


Μετά το πέρας της Δοξολογίας πρώτος έλαβε τον λόγο ο Σεβασμιώτατος Άγιος Θυατείρων κ. Γρηγόριος, ο οποίος καλωσόρισε τον Μακαριώτατο -εκ μέρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής- στο νεόδμητο αυτό Ναό, τον οποίο, όπως υπογράμμισε με έμφαση, ανήγηρε μέσα σε δύο μόλις χρόνια το θέλημα του Μεγάλου Θεού και η βαθιά πίστη των μελών και φίλων της τοπικής Κοινότητας.


Ο Ιερ. Προϊστάμενος Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας έλαβε κατόπιν τον λόγο, καλωσόρισε την Α.Μ. στην Κοινότητα την οποία διακονεί για 21 συναπτά έτη και ανέγνωσε Ευχή που ο ίδιος συνέταξε υπέρ του Μακαριωτάτου:


«Ως ευ παρέστητε Μακαριώτατε, στη θεοφιλή Κοινότητά μας, μετά της τιμίας συνοδείας σας!


Καλωσορίζουμε, επίσης, εγκάρδια, τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο και Ποιμενάρχη μας κ. Γρηγόριο, μετά της συνοδείας αυτού.


Η Κοινότητα και η φιλογενής Ομογένειά μας έχει σήμερα και τις επόμενες ημέρες εορτή, αφού η παρουσία σας Μακαριώτατε είναι λόγος εορτασμού και εκκλησιαστικής πανηγύρεως για εμάς.


Ο καιρός μας, στη χώρα αυτή της Παροικίας μας (παρότι Μάϊος μήνας) είναι ακόμα κρύος, σχεδόν χειμωνιάτικος, όμως οι καρδιές μας φλέγονται από χαρά και αγαλλίαση Μακαριώτατε, και είναι πλήρεις ιερών συναισθημάτων με αφορμή την υψηλή επίσκεψή σας, ο σκοπός της οποίας είναι θρησκευτικής και εθνικής σημασίας και αξίας.


Τα λόγια μας βέβαια και οι ανθρώπινες λέξεις δεν είναι πάντα δυνατόν να εκφράσουν τις σκέψεις και τα πραγματικά και ειλικρινή μας συναισθήματα. Ευτυχώς όμως που η Αγία Εκκλησία μας διατηρεί στο κέντρο της ζωής της τον δικό της αγιοπνευματικό και ποιητικό λόγο, που είναι η προσευχή της. Μια τέτοια Ευχή, ειδικά εμπνευσμένη από την ευλογημένη αυτή περίσταση, θα θέλαμε να μας επιτρέψετε να απευθύνουμε προς τον Δωρεοδότη Κύριο, υπέρ της Ημετέρας Μακαριότητος και της ευθυνοφόρου Αρχιεπισκοπικής σας διακονίας.


Ευλογητός ει, Κύριε ο Θεός ημών, η πηγή της ζωής, ο μόνος ελεήμων και συμπαθής και φιλάνθρωπος, ο έχων θρόνον ουρανόν και υποπόδιον την γην, ο ποιών μεγάλα και θαυμαστά και εξαίσια, ο παραγενόμενος Αρχιερεύς των μελλόντων αγαθών, ότι την θέλησιν των χειλέων των δούλων Σου εισήκουσας και προσεδέξω τας προσευχάς αυτών.


Δόξαν Σοι και Ευχαριστίαν αναπέμπομεν, τω εν Τριάδι Θεώ, τω Δοτήρι παντός αγαθού, εν τη ευσήμω ταύτη ημέρα τε και ώρα, επί τη αφίξει του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και Αξίου Οιακοστρόφου της Αποστολικής Εκκλησίας της Νήσου των Αγίων Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄, μετά της Τιμίας Αυτού Συνοδείας, εις τον νεόδμητον τούτον και πάνσεπτον Ιερόν Ναόν, τον τιμώμενον επί τοις ιεροίς ονόμασι των Αγίων Ενδόξων Μεγαλομαρτύρων Παντελεήμονος του Ιαματικού και Παρασκευής της Αθληφόρου, ων ο Μακαριώτατος πολλαπλώς συνέδραμεν εν τη ανεγέρσει αυτού.


Πρόσδεξαι, Δέσποτα Κύριε, την Ευχαριστήριον ημών Δοξολογίαν ταύτην και κατάπεμψον εφ’ ημάς δαψιλή την χάριν Σου την επουράνιον. Την Αυτού Μακαριότητα δε, τον Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας Κύπρου, Άξιον ανάδειξον αναστηλωτήν της ιστορικής και Ιεράς Μονής Αποστόλου Ανδρέου Καρπασίας, ίνα καταρτίζων εν αυτή τας εμπιστευομένας Αυτώ ψυχάς, παραστεί επαξίως τω βήματί Σου τω αγίω και τον μισθόν λάβει παρά Σου του δικαίου μισθαποδότου.


Ότι άγιος ει ο Θεός ημών, ο εν αγίοις αναπαυόμενος και Σοι την δόξαν και ευχαριστίαν και προσκύνησιν αναπέμπομεν, τω Πατρί και τω Υιώ και τω Αγίω Πνεύματι, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Ἀμήν.


Περαίνοντας τον λόγο τούτο, Μακαριώτατε, θα ήθελα να μου επιτρέψετε -δι ευχών σας- να σας προσφέρω, εκ μέρους των Αρχόντων και του λαού μας την ιερά αυτή εικόνα, που αναπαριστά τους Προστάτες Μεγαλομάρτυρες Αγίους της Κοινότητάς μας, τον Άγιο Παντελήμονα και την Αγία Παρασκευή.

Ως ευ παρέστητε»!


Ο π. Αναστάσιος προσέφερε στον Μακαριώτατο την ιερή εικόνα των Αγίων Παντελεήμονος και Παρασκευής, την οποία ιστόρησε με ιδιαίτερη έμπνευση και πρωτοτυπία ο σπουδαίος Αγιογράφος της Παροικίας του Λονδίνου κ. Ελευθέριος Φουλίδης. Ο Μακαριώτατος κατέβηκε από τον θρόνο του, παρέλαβε την εικόνα και την ασπάσθηκε με μεγάλη ευλάβεια.


Στη συνέχεια ομίλησε ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Παντελής Δημοσθένους, ο οποίος καλωσόρισε εγκάρδια τον Μακαριώτατο στην έδρα της Κοινότητας, τον ευχαρίστησε θερμά για την γενναιόδωρη οικονομική συνδρομή και χορηγεία των €60.000 από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου κατά την ανέγερση του νεόδμητου Ναού της Κοινότητας, τον ενημέρωσε για την ομόφωνη απόφαση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου για ανακήρυξή του σε Μεγάλο Ευεργέτη της Κοινότητας, προσφέροντάς του ειδική τιμητική πλακέτα και τέλος του ανακοίνωσε την προσφορά του ποσού των £10.000 εκ μέρους της Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος προς τον Έρανο για την αναστήλωση της Ι.Μ. Απ. Ανδρέου της κατεχόμενης Καρπασίας.


Οι Αντιπρόεδροι της Κοινότητας, κ. Πέτρος Χριστοφή και κ. Χρήστος Ορθοδόξου, προσέφεραν αναμνηστικό επιτραπέζιο Σταυρό στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστοφόρο. Η Πρόεδρος της Βοηθητικής Αδελφότητας Κυριών & Δεσποινίδων «Η Αγία Αγάθη» κα. Αλεξάνδρα Κωνσταντίνου προσέφερε αναμνηστικό δίσκο στον Διάκονο Δρα Κυπριανό Κουντούρη. Η δασκάλα του Ελληνικού Κολεγίου Αγ. Παντελεήμονος δις Ναταλία Σπύρου και το μέλος των Νέων Επιστημόνων της Κοινότητας δις Βάσια Χρηστίδη προσέφεραν αναμνηστικό δίσκο στον κ. Παναγιώτη ΧατζηΠαντελή.


Ύστερα έλαβε τον λόγο ο Μακαριώτατος, ο οποίος αντιφωνώντας εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται ανάμεσα σε Ομογενείς, οι οποίοι κατοικούν μόνιμα και διαπρέπουν στο Λονδίνο. Εξέφρασε δε τη βαθιά του ικανοποίηση, την ευαρέσκεια και τα θερμά του συγχαρητήρια για τη μεγάλη πρόοδο και τις πολλαπλές επιτυχίες των Ομογενών. Ανέφερε με έμφαση πως η Εκκλησία στη Νήσο των Αγίων Κύπρο είναι ο μοναδικός σταθερός θεσμός που για μακρά σειρά αιώνων ενώνει και στηρίζει τον λαό της μαρτυρικής και εσταυρωμένης Μεγαλονήσου. Ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για την ιερή προσπάθεια της Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου να αναστηλώσει το μεγαλύτερο προσκύνημά της, που είναι η Ι.Μ. Απ. Ανδρέου στην κατεχόμενη από τους Τούρκους Καρπασία. Τέλος δε, προσέφερε πλούσια δώρα, ασημένια εικόνα για τον Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος και Αγ. Παρασκευής, πολύτιμο επιστήθιο Σταυρό στον Πρωτοπρ. Αναστάσιο Δ. Σαλαπάτα και μικρές εικόνες του Απ. Ανδρέου σε όλους τους παρευρισκομένους.


            Η Κοινότητα Αγ. Παντελεήμονος δεξιώθηκε κατόπιν τον Μακαριώτατο με όλα τα μέλη της συνοδείας του, καθώς και όλους τους παρευρεθέντες, περίπου 150 άτομα, στην Κοινοτική της Αίθουσα, προσφέροντας απλόχερα ένα πλουσιοπάροχο και γευστικότατο δείπνο.


            Ο Μακαριώτατος θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες το πρόγραμμα επισκέψεών του σε Ελληνορθόδοξες Κοινότητες, Ελληνικά Παροικιακά Σχολεία, ΕλληνοΚυπριακούς Συλλόγους, σε Αρχηγούς διαφόρων Χριστιανικών Ομολογιών της Μεγ. Βρετανίας, καθώς και σε Υπουργούς και Βουλευτές της Βρετανικής Κυβέρνησης, με σκοπό την προβολή και προώθηση των εθνικών δικαίων του Κυπριακού Ελληνισμού.

Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα
Πηγή: Ελληνική Γνώμη

No comments: