Sunday 6 April 2014

Η εβδομάδα του «Τ»

Ένα γράμμα, εν προκειμένω το «Τ», με μια μεγάλη, μακρόχρονη και εξαιρέτως ενδιαφέρουσα ιστορία. Ένα γράμμα που δηλώνει «παρόν» σε πολλά αλφάβητα, αρχαία και νέα. Όπως μας πληροφορεί και ο πολύς Μπαμπινιώτης, υπήρξε και μια εποχή που το «Τ» ήταν το τελευταίο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου, πριν να επινοηθούν από τους σοφούς προγόνους μας τα γράμματα Υ, Φ, Χ, Ψ και Ω. Για εμάς τους χριστιανούς έχει και μια ιδιαίτερα συμβολική σημασία και αξία, αφού το σχήμα του μας θυμίζει τον Σταυρό του Κυρίου μας!


ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ! Το Τριαντάφυλλο είναι το αγαπημένο λουλούδι ίσως των περισσοτέρων ανθρώπων. Είναι όντως όμορφο, πολύφυλλο, το βρίσκουμε σε πολλά χρώματα και αποτελεί ένα πολύ ωραίο δώρο για τις περισσότερες περιπτώσεις εορτών.

Ο Έλληνας ποιητής Ζαν Μορεάς, που διέπρεψε λογοτεχνικά στη Γαλλία, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «Αυτό το άνθος έχει γίνει για την τελειότητα», ενώ ο Οδ. Ελύτης δηλώνει σιβυλλικά ότι «Κατά βάθος τίποτε άλλο δεν είναι και τα Τριαντάφυλλα παρά δάκρυα»!

Το Τριαντἀφυλλο της παρούσας ανάρτησης, που άνθισε στον απόδημο κήπο μας, και έχει ένα όμορφο και κλασικό χρώμα, το κόκκινο, μας θυμίζει τον ιδιαίτερο συμβολισμό των κόκκινων Τριαντάφυλλων, που υποδηλώνουν έντονα συναισθήματα και εκφράζουν την αληθινή αγάπη, τον σεβασμό, την δύναμη και το πάθος!


ΤΕΧΝΗ! Όπως ερμηνεύει ο Χρ. Γιανναράς «η ελληνική λέξη Τέχνη παράγεται από το ρήμα τεύχω, που σημαίνει οικοδομώ, δημιουργώ. Και δημιουργώ σημαίνει δίνω λόγο στην ύλη, πραγματοποιώ ένα καινούργιο είδος, επομένως φέρνω στην ύπαρξη ένα καινούργιο ον, συνιστώ την αρχή ενός υπαρκτού».

Η αλήθεια είναι πως η Τέχνη είναι πάντα μια πραγματική αποκάλυψη. Κάτι καινούργιο κι αναπάντεχο παρουσιάζεται ενώπιόν μας που μας κάνει να μείνουμε με το στόμα ανοιχτό.

Κοιτάζαμε για χρόνια μαζί με φίλους τον Μυστικό Δείπνο του Σαλβατόρ Νταλί. Αναρωτηθήκαμε πολλές φορές που και ποιός είναι ο Ιούδας. Ο εκλεκτός φίλος και διακεκριμένος ζωγράφος Αλέξης Καπράρας μας αποκάλυψε ότι ο Ιούδας είναι εκείνος που φορά κίτρινο ένδυμα, γιατί το κίτρινο «ντύνει» το κακό στην Τέχνη! Το παράξενο για εμάς της Ανατολής είναι ότι ο Ιούδας βρίσκεται στ’ αριστερά του Ιησού κι όχι στα δεξιά Του, όπως τον έχουμε συνηθίσει...!


ΤΑΠΕΙΝΟΦΡΟΣΥΝΗ! Έτσι ονομάζεται, κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Σιναΐτη, αυτός «ο ουράνιος ανεμοστρόβιλος που μπορεί να ανεβάσει την ψυχή του ανθρώπου από την άβυσσο της αμαρτίας στα ύψη του ουρανού».

Ο ξακουστός μουσικοσυνθέτης Γκουνώ έλεγε κάποτε: «Όταν ήμουν νέος συνήθιζα να λέω: Εγώ”. Όταν πέρασαν λίγα χρόνια, έλεγα Εγώ και ο Μότσαρτ. Όταν ωρίμασα έλεγαΟ Μότσαρτ κι εγώ. Τώρα δεν λέω παρά μονάχα Ο Μότσαρτ».

Η πείρα της ζωής, για όποιον είναι ανοιχτόκαρδος και ανοιχτόμυαλος, τον κάνει σιγά - σιγά όλο και πιο ταπεινόφρονα. Αυτή η αρετή, όπως υποστηρίζει ο Ν. Μπερντιάγιεφ, «είναι ο δρόμος που οδηγεί στη νέα γέννηση, στην ελευθερία»!.


ΤΑΞΙΔΙ! Ο Νομπελίστας ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης έχει δηλώσει χαρακτηριστικά: «Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Θεός είναι το μακρινό Ταξίδι». Που σημαίνει πως το Ταξίδι θα πρέπει να θεωρηθεί ως βασικό και απαραίτητο στοιχείο της επίγειας ζωής και βιοτής.

Το Ταξίδι για τον άνθρωπο και ιδιαίτερα για τον Έλληνα είναι το οξυγόνο της ζωής του. Είναι η εμπειρία του, είναι η ψυχική ανανέωσή του, είναι το άνοιγμά του προς τον Άλλον, με τον οποίο θα επικοινωνήσει, θα ερωτευθεί, θα εμπορευθεί, θα μαλώσει και θα συμφιλιωθεί.

Η εμπειρία της εξόδου, οι εξωτικές μυρωδιές που πλημυρίζουν τα ρουθούνια, η κίνηση της ίδιας της ζωής, προσφέρουν στον ταξιδιώτη μια γνώση απαραίτητη κι ένα βίωμα ζωηρό κι ανεπανάληπτο, που στόχο έχει την ελευθερία, όχι από κάτι αλλά προς κάτι!


ΤΕΜΠΛΟ! Αυτό το εξαιρετικό καλλιτέχνημα που έχουμε στους Ορθόδοξους Ναούς, το οποίο αποτελεί τον ζωγραφικό πίνακα της πίστης μας, αφού η τέχνη και οι εικόνες είναι τα βιβλία των πιστών.

Στην Πατρίδα το Τέμπλο συνοδεύει στην πνευματική πορεία και εμπνέει παιδιά και μεγάλους, μέλη της Εκκλησίας. Στη Διασπορά αποτελεί μαρτυρία πίστης και ευλάβειας και ζωντανό παράδειγμα Ορθόδοξης Πνευματικότητας, μάθημα διαρκές προς τους δικούς μας αλλά και προς τους Άλλους!

Ο κυρίως Ναός είναι η Εκκλησία. Το Ιερό Βήμα είναι η Βασιλεία των Ουρανών. Το Τέμπλο στέκεται ανάμεσα στους δύο αυτούς χώρους και χρόνους. Κάποιοι υποθέτουν ότι το Τέμπλο «χωρίζει» την Εκκλησία από τη Βασιλεία. Το σωστό όμως είναι ότι δεν τις χωρίζει, αλλά τις ενώνει, τις φέρνει πιο κοντά, και η πίστη μας στα πρόσωπα που εικονίζονται σ’ αυτό μας οδηγεί από την Εκκλησία στη Βασιλεία!


ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ! Σύγχρονο κοινωνικό φαινόμενο, όπου έχουμε συστηματική χρήση βίας με σκοπό την επιβολή συγκεκριμένων πολιτικών και κοινωνικών στόχων. Η Τρομοκρατία μπορεί να είναι τοπική ή διεθνοποιημένη.

Το γεγονός της Τρομοκρατίας αλλάζει γενικά την αντίληψή μας για την ίδια την ζωή και την καθημερινότητά μας. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής στην καθημερινότητά του, νιώθει σαν να είναι γυμνός στο ύπαιθρο στην μέση του χειμώνα, χωρίς καμμία προστασία από πουθενά.

Τελικά σε ποιόν μπορούμε να ελπίζουμε για βοήθεια; Ποιός μπορεί να μας βεβαιώσει οτι η ζωή μας και η περιουσία μας δεν πρόκειται να θιγούν; Ο άνθρωπος ως πνευματική οντότητα θα λάβει τις απαντήσεις που θα τον ηρεμήσουν στα ερωτήματα αυτά μόνο από την Αγία Εκκλησία μας, από τον Σωτήρα Χριστό, και από την Προστάτρια και μητέρα σύνολου του ανθρώπινου γένους, την Υπεραγία Θεοτόκο.


ΤΡΟΥΛΟΣ! Αναμφισβήτητα ο ουρανός επί γης, το υψηλότερο σημείο του χριστιανικού ναού και το ορατό σύμβολο της παρουσίας του Δημιουργού στη ζωή της Εκκλησίας και των πιστών!

Κι όταν οι Τρούλοι διπλασιάζονται, τότε συνομιλούν και κάνουν τον απόδημο ποιητή να τους υμνεί: «17 μέτρα πάνω από το έδαφος / κρυμμένο / πίσω από τις χορδές / της βασιλικής άρπας / το βέλος / πετάχτηκε ξάφνου / από τον ουράνιο θόλο / και κατευθύνθηκε μ’ επιτυχία / προς τον περίτεχνο Τρούλο / του άφωνου -ακόμα- καμπαναριού.

Domes in dialogue / επίχρυσοι / και στεφανωμένοι / με σύμβολο ιερό / φάροι για τα πετούμενα / σηματοδότες για τα μελλούμενα. / Τα χρώματά τους / επιτέλους / στολίζουν / τους ετερόδοξους ουρανούς / τη φύση της ωραιότητας / εναποθέτοντας / στα 17 μέτρα / πάνω από το έδαφος».

No comments: