Friday 28 February 2014

Σχέσεις Ορθοδόξων - Αγγλικανών


Η Αδελφότητα Αγ. Αλβανού και Αγ. Σεργίου (Τμήμα Λονδίνου) οργάνωσε χθες βράδυ εκδήλωση στο ΝΑ Λονδίνο, στην οποία ομίλησε ο Δημήτρης Σαλαπάτας, Θεολόγος - Διεθνολόγος, με θέμα: «Anglican-Orthodox Relations: A Dead-End or a Way Forward!


Ένα όντως πολύ ενδιαφέρον θέμα, το οποίο απασχολεί κι ενδιαφέρει όχι μόνο τα ανώτερα διοικητικά κλιμάκια της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Αγγλικανικής Κοινωνίας, αλλά και την ονομαζόμενη «βάση», δηλαδή τους πιστούς των δύο αυτών εκκλησιαστικών ομάδων.


Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στον Αγγλικανικό Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου Ευαγγελιστού, που κτίσθηκε στα τέλη του 19ου αι. στην περιοχή Upper Norwood του ΝΑ Λονδίνου. Την παρακολούθησαν Αγγλικανοί κληρικοί, αρκετά μέλη της Αδελφότητας και άλλοι ενδιαφερόμενοι. Τον ομιλητή καλωσόρισαν και παρουσίασαν ο ευγενικός και εγκάρδιος Ιερέας του Αγγλικανικού Ναού π. Ιωάννης και ο εξαιρετικά αφοσιωμένος στις διαχριστανικές σχέσεις υπεύθυνος του Τμήματος Λονδίνου της Αδελφότητας Ian Martin Golds.


Στη διάρκεια της διάλεξης ο ομιλητής παρουσίασε αναλυτικά και με βαθιά γνώση του θέματος την ιστορία των Σχέσεων Ορθοδόξων - Αγγλικανών, από τον 17ο αι. μέχρι τις ημέρες μας. Όπως περνούσαν τα χρόνια οι σχέσεις αυτές καλλιεργούνταν όλο και περισσότερο. Κατά τη δεκαετία του 1960 μπήκαν τα θεμέλια της νέας εποχής επικοινωνίας, με την έναρξη του επίσημου Διαλόγου.


Ο Διάλογος έχει προχωρήσει αρκετά. Ήδη έχουν υπογραφεί κοινά ανακοινωθέντα. Αυτή η πρόοδος είναι σημαντική. Όμως μένει να γίνουν αρκετά βήματα ακόμα για τη μεγαλύτερη προσέγγιση, την οποία εμποδίζουν οι διαφορετικές αντιλήψεις σε πολλά θεολογικά αλλά και κοινωνικά ζητήματα. Όμως εμείς οι Ορθόδοξοι θα προσευχόμαστε πάντα: «Ὑπέρ τῆς εἰρήνης τοῦ σύμπαντος κόσμου, εὐσταθείας τῶν ἁγίων τοῦ Θεοῦ ἐκκλησιῶν καί τῆς τῶν πάντων ἑνώσεως, τοῦ Κυρίου δεηθῶμεν»!

No comments: