Sunday 5 January 2014

Ευχές για τη Νέα Χρονιά


Παρεκάλεσα αγαπημένους και πολυσέβαστους φίλους να προσφέρουν προς τους αναγνώστες του ταπεινού ιστολογίου μας τις εόρτιες ευχές τους, με την ευκαιρία της εισόδου μας στη νέα χρονιά. Δεν μπορούσα πραγματικά να φανταστώ τις πλουσιότατες και γενναιόδωρες ευχές και ευλογίες που θα λάμβανα και θα λαμβάναμε όλοι μας. Είμαι προς όλους τους εξαιρετικά ευγνώμων! Οι ευχές αυτές παρατίθενται παρακάτω, χωρίς κάποια αυστηρά δομημένη σειρά:


Mε ανανεωμένες τις ελπίδες εις τον Σωτήρα Χριστόν, σας χαιρετίζω όλους και όλες και μοιράζομαι μαζί σας τις αγωνίες και τις ανησυχίες σας για το μέλλον. Αλλά ως ακόλουθοι και μαθητές του Αρχηγού της ειρήνης, της χαράς, της αγάπης και του φωτισμού του νου και της καρδίας, δεν πτοούμεθα ποτέ. Συνεχίζουμε με αισιοδοξία τη ζωή μας και ονειρευόμαστε και προσδοκούμε έναν καλύτερο κόσμο, μια καλύτερη κοινωνία, όπου θα βασιλεύει ο νόμος του Θεού, η ειρήνη, η συνεργασία, η αδελφοσύνη, η αλληλεγγύη και η αγάπη του Θεού, που φανερώθηκε με την ενανθρώπησή Του Χριστού, όπως λακωνικά ο ευαγγελιστής Ιωάννης «καὶ ὁ λόγος σάρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν». Ευχόμενος ευλογημένη και ειρηνική τη Νέα Χρονιά και υγεία, ευτυχία, πρόοδο εις τη ζωή σας και την ευλογία του εν Βηθλεέμ της Ιουδαίας γεννηθέντος Σωτήρος ημών Χριστού, διατελώ μετά θερμών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης και τιμής.
Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος

Με την ανατολή του νέου έτους ενώνουμε όλοι μας τις προσευχές μας στον Ύψιστον Θεό για να μας κατευθύνει με αγάπη και υπομονή και επιμονή να ζούμε σύμφωνα με το θείο Του θέλημα, δηλαδή την εν Χριστώ σωτηρίαν μας. Όπως λέει ο Απόστολος των Εθνών σοφός Παύλος, "ο Θεός πάντας ανθρώπους θέλειν σωθείν και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν".  Προσευχώμεθα γιά το νέο έτος για όλους τους Απόδημους μας, για ολόκληρο τον Ελληνισμό και για ολόκληρη την Ανθρωπότητα να έχουμε ειρήνη, συνεργασία, αγάπη κι αγωνία για τις μελλούμενες γεννιές, να τους παραδώσουμε ένα Πλανήτη με λιγώτερη μόλυνση και τα παιδιά μας να γεννιούνται χωρίς χρέη και δεσμεύσεις από τις δικές μας αμαρτίες. Να προσευχώμεθα οι Εκκλησιατικοί Ηγέτες της Ορθοδοξίας με ενότητα και αγάπη να μας προστατεύσουν όλους μας με το μεγαλείο των πνευματικών αξιών της Εκκλησίας μας. Να προσευχώμαστε όλοι μας για την επιτυχία της Συνάξεως των Προκαθημένων μας που θα πραγματοποιηθεί μετά από έξι χρόνια το έτος αυτό την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Φανάρι. Ο Θεός να μας προστατεύει όλους μας. Μετ' ευχών κι ασπασμών αγάπης.
+Ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε και Αγκόλας Σεραφείμ Κυκκώτης

Νέο ἔτος! Δηλ. Νέος "καιρός", ἤτοι εὐκαιρία! Γιὰ νὰ ἀγαπήσωμε τὸ Χριστὸ περισσότερο. Γιὰ νὰ Τὸν ἐμπιστευθοῦμε περισσότερο. Γιὰ νὰ ἀφεθοῦμε στὸ θέλημά Του εἰλικρινέστερα. Γιὰ νὰ ζήσωμε τὴ ζωή Του, τὴ λειτουργικὴ δηλαδὴ καὶ ἀσκητικὴ ζωὴ τῆς Ἐκκλησίας μὲ περισσότερη συνέπεια! Θεὸς Λόγος ἐπεφάνη ἐν σαρκί, γιὰ νὰ μᾶς χαρίσῃ ζωὴ καὶ σωτηρία. Δόξα στὴν ἄφατη συγκατάβσή Του! Δόξα στὴ μεγαλωσύνη τῆς ταπεινώσεώς Του! Δὀξα στὸν πλοῦτο τῶν οἰκτιρμῶν Του! Σὲ ὅλους εὐχόμεθα πλούσια τὴν Χάρη τῆς Θείας Ἐπιφανείας καὶ κάθε εὐλογία γιὰ τὸν νέο "καιρό", δηλ. τὸ νέο Ἔτος!
Ταπεινὸς πρὸς τὸν Ἐπιφανέντα Θεὸ εὐχέτης,
+ Ὁ Μητροπολίτης Προικοννήσου Ἰωσήφ
(ἐπὶ 2 δεκαετίες διατελέσας συναπόδημος στὴν Ὠκεανία)


Αγαπητοί συμπατριώτες σε ολόκληρο τον κόσμο,
Ακόμη μια Πρωτοχρονιά υποδέχθηκε ο κόσμος, με τους περισσότερους, δυστυχώς, ανθρώπους και κατ’ επέκταση και τις κοινωνίες στις οποίες εγκαταβιώνουν, να έχουν πάψει από πολύ καιρό να ζουν σύμφωνα με τη διδασκαλία του Χριστού, να έχουν πάψει να φωτίζονται από το κατεξοχήν Φως, τον Ιησού Χριστό. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η πνευματική διάβρωση, η οποία οδήγησε την τρίτη χιλιετία στην παγκόσμια κρίση: κρίση ηθική και κρίση πνευματική, αποτέλεσμα της οποίας αποτελεί και η οικονομική κρίση. Η μοναδική έξοδος από αυτή την κατάσταση δεν είναι άλλη από την αλλαγή του νου και της καρδιάς μας, δηλαδή την μετάνοια, η οποία είναι η μόνη ικανή να ξαναφωτίσει με το Φως του κόσμου, τον Κύριό μας, πρώτα τη ζωή μας και κατόπιν την κοινωνία μας ολόκληρη. Αυτή η αλλαγή, που τόσο ανάγκη έχει η ανθρωπότητα, θα πρέπει να έρθει ως απάντηση του καθενός από εμάς στην πρόσκληση αγιότητας, που καθημερινά απευθύνει, μέσω των Αγίων της, η Ορθόδοξή μας Εκκλησία. Αυτή η αλλαγή, ως ανταπόκριση στην πρόσκληση αγιότητας, είναι η μοναδική η οποία μπορεί να δώσει το έναυσμα για μια νέα αρχή στην ανθρωπότητα. Έχουμε ανάγκη από νέους Αγίους πολίτες, νέους Αγίους γονείς, νέους Αγίους επιστήμονες και νέους Αγίους κληρικούς. Για να μπορέσει να δημιουργηθεί μια κοινωνία, στην οποία ο ένας θα στηρίζει τον άλλο και όλοι μαζί θα αντλούμε τη δύναμη από το Άναρχο Θεό, τον κατεξοχήν Άγιο και Κύριο του κόσμου.
Καλή Χρονιά! Ευλογημένο το Νέο Έτος 2014!
Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου Ευάγγελος Υφαντίδης
Πρωτοσύγκελλος, Ι.Μ. Ιταλίας

Σας εύχομαι καλή και ευλογημένη χρονιά. Με υγεία και δύναμη. Λευτεριά στην Κύπρο μας. Πρόοδο και ευημερία στην Ελλάδα μας.
Αρχιμ. Χρυσόστομος Καραγκούνης
Πρωτοσύγκελλος, Ι.Μ. Λιβύης

Πέρα από τις τετριμμένες ευχές των εορτών, οι οποίες συχνά-πυκνά εκφράζονται τυπικά ή εθιμικά, νομίζω ότι μπορεί αυτό το Δωδεκαήμερο να γίνει η απαρχή τού να κάνουμε το βλέμμα μας προς τον Διπλανό ή τον Άλλον απλούστερο και αθωότερο. Τούτο σημαίνει ότι θα βλέπουμε τον καθένα που μας προσεγγίζει με περισσότερη ανοχή και δοχή, δίχως πια τη νοοτροπία της υπεροψίας, που συνήθως μας ξεχωρίζει από τον συνάνθρωπο, από τον εαυτό μας και τελικά από τον Ουρανό, στερώντας μας τη θέα του Θεού!
Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας
Γεν. Αρχιερ. Επίτροπος, Ι.Μ. Ζακύνθου

Ειμαι ιδιαίτερα ευτυχής που επικοινωνώ μέσω του ιστοχώρου του αδελφού μου και συλλειτουργού μου Πρωτοπρ. Αναστασίου Σαλαπάτα, για να μεταφέρω στην αγάπη σας τις εγκάρδιες ευχές μου για χρόνια πολλά, γεμάτα υγεία και ευτυχία. Εύχομαι δε ο καινούργιος χρόνος να φέρει στον καθένα σας ότι ποθεί. Με πολλές ευχές και αγάπη.
Πρωτοπρ. Ιωσήφ Παλιούρας
Διευθυντής Σχολής Βυζ. Μουσικής Ι.Α. Θυατείρων & Μ.Β., Λονδίνο

Εύχομαι ο Καινούργιος Χρόνος να είναι γεμάτος από πολλές καλές κι ευτυχισμένες μέρες. Τόσες πολλές που να μας κάνουν να ξεχνάμε τις δυσκολίες του παρελθόντος και να ατενίζουμε το μέλλον με υγεία, χαρά, αισιοδοξία και πρόοδο.
Δρ. Λένα Μάρκου
Πρόεδρος Εταιρείας Πελοποννησίων Μεγ. Βρετανίας, Λονδίνο

Θεέ μου και κάνε τις ευχές / όλου του κόσμου πράξη / και η ζωή του καθενός / προς το καλό να αλλάξει. / Τώρα που άλλαξε η χρονιά / και ευχές ο κόσμος δίδει, / εύχομαι κάθε ονειρο / αληθινό να γίνει.
Δρ. Κική Σονίδου
Πρόεδρος Συλλόγου Ποντίων Αγγλίας

Εύχομαι ο Νέος Χρόνος να πραγματοποιήσει τα όνειρά μας, να απαλύνει τον πόνο μας και να μας βοηθήσει να βρούμε μέσα μας αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο.
Δημήτριος Μπουχάλης
Καθηγητής Πανεπιστημίου Bournemouth, Αγγλία

Χρόνια Πολλά, Χρόνια Καλά, Καλή Χρονιά! Υγεία, χαρά, πρόοδος και δημιουργία για τα παιδιά μας, για όλα τα μέλη της κοινότητας, για όλο τον κόσμο. 
Δρ. Μαρία Χονδρογιάννη
Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Westminster, Λονδίνο


Γνωρίζοντας από την διετή παραμονή και διακονία μου στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας τις δυσκολίες του ποιμαντικού έργου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, θα ήθελα να ευχηθώ για το νέο έτος 2014 να υπάρξουν όλες εκείνες οι ικανές προϋποθέσεις και συνθήκες που θα κάνουν την παρουσία των απόδημων Έλληνων της Μεγ. Βρετανίας σημείο αναφοράς καθώς και πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για τους Βρετανούς αδερφούς μας. Καλή Χρονιά!!!
Αρχιμ. Ιουστίνος Κεφαλούρος
Διευθυντής Κέντρου Διαχριστιανικού - Διαθρησκειακού - Διαπολιτισμικού Διαλόγου Together, Ελλάδα


Στο «Ημερολόγιο Αποδημίας», θα ήταν παράληψη κραυγαλέα, η παρασιώπηση ευχών για μα απρόσκοπτη και δημιουργική συνέχεια στο νέο χρόνο, που με τοση προθυμία σήκωσε την αυλαία του, νεύοντάς μας να περάσουμε στα άδυτα του. Το παρελθόν στεφανώνει με κλάδους εύοσμης ελπίδας την πρόοδο των δημοσιεύσεων σε ένα τόσο ευαίσθητο πνευματικό περιβάλλον, όπου η ιδιαίτερη διεισδυτικότητα του διαχειριστή, επιφυλάσσει πάντοτε ευχάριστες εκπλήξεις στους διερευνητικούς ακολούθους του, με θέματα που άπτονται της πολλής αγωνίας για διάστατη δραπέτευση, από τον κίβδηλο κόρο της ανουσιότητας σε μια αιθέρια αύρα, πνέουσα εκ των λειμώνων της αγάπης των φιλοξενουμένων εραστών της πέραν της καθημερινής αχλύος ιλαρότητας. Εύχομαι αδελφικά, με υγεία και αδιάπτωτη έμπνευση, να προκόπτει το κέρασμα λόγου και χάριτος και η ταυτόχρονη συγκομιδή των εύχυμων καρπών που τόση ανάγκη έχουμε, για να ζωντανεύει εντός μας η νοσταλγία του αγαθού. Καλή χρονιά κι ευλογημένη σπορά.
Αρχιμ. Αιμιλιανός Παπαδάκης
Ιερ. Προϊστάμενος, Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου, Kingston, Αγγλία

Εύχομαι η Νέα Χρονιά να είναι ευλογημένη, γεμάτη αγάπη και υγεία, αισιοδοξία και δημιουργία, για την Ελλάδα μας και ολόκληρο τον κόσμο!
Μαρία Τσιραμπίδου
Εκπαιδευτικός - τ. Συντονίστρια Γραφείου Εκπαίδευσης Ελλ. Πρεσβείας Λονδίνου

"Κι είναι ο χρόνος μιά μεγάλη εκκλησία, μ’ ακούς
Όπου κάποτε οι φιγούρες
Των Αγίων
Βγάζουν δάκρυ αληθινό..."
Ας εκκλησιαζόμαστε, λοιπόν, μέσα στο χρόνο, μιμούμενοι τους Αγίους. Κάποτε να βγάζουμε δάκρυ αληθινό, που σημαίνει να ζούμε αληθινά, με ένταση και πνοή την κάθε στιγμή κι όχι ψεύτικα και συμβατικά.
Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος
Θεολόγος, ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΟΣ

Καλή και ευτυχισμένη χρονιά. Εύχομαι το 2014 να κάνει τους ανθρώπους πιο αισιόδοξους και πιο δημιουργικούς.
Νίκος Μητροσύλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου, Ελλάδα

Εύχομαι το νέο έτος να γίνει ορόσημο αφύπνισης, παρρησίας, θάρρους για τον δυστυχή μουδιασμένο λαό μας. Η ελπίδα να γεννηθεί μέσα από την ενδοστρεφή μετάνοια και την ακλόνητη απόφαση για την μη επανάληψη λαθών του παρελθόντος. Το έτος αυτό ας είναι ένας ενιαυτός Κυρίου δεκτός, μια αρχή με την πατερική έννοια πού θα χαρακτηρίζεται από ήθος ορθόδοξο, έλληνα λόγο, θεοσεβή επιστήμη, φιλάδελφη αλληλεγγύη, επιστροφή στην γαλήνη της φιλότιμης εντιμότητας! Ο Κύριος να δώσει!
π. Παντελεήμων Κρούσκος
Θεολόγος - Ιερεύς Ι.Μ. Λέρου, Καλύμνου, Αστυπάλαιας

Είναι γεγονός, φίλες και φίλοι, πως η χρονιά που πέρασε δεν ήταν καλή για την Πατρίδα μας και όλους εμάς. Τα δυσβάσταχτα για τους απλούς πολίτες μέτρα, που χωρίς κανένα ίχνος ανθρωπιάς έλαβε η Κυβέρνηση, ύστερα από απαίτηση των δανειστών μας, δημιούργησαν ένα κλίμα απαισιοδοξίας για το μέλλον, ενώ η θλίψη και η στεναχώρια εγκαταστάθηκαν στις καρδιές μας, όχι τόσο για την οικονομική δυστοκία, όσο για την αρνητική εικόνα που έφτιαξαν και πρόβαλλαν σε βάρος της Χώρας μας τα άνομα συμφέροντα που βρήκαν την ευκαιρία να λεηλατήσουν και τον Εθνικό και τον ψυχικό μας πλούτο.Λόγια σκληρά όμως αληθινά... Είμαστε ένας υπερήφανος Λαό, ένας ευλογημένος ιδιαίτερα Λαός, έχουμε Ιστορία και Πολιτισμό, είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί και όλα αυτά μας δίνουν τα όπλα για μια γενναία αντίσταση στην παρακμή... "Καλύτερα φτωχός με τον Χριστό, παρά πλούσιος με τον διάβολο", έλεγε ο αείμνηστος Μητροπολίτης Αυγουστίνος Καντιώτης και σήμερα φαίνεται πόσο δίκιο είχε... Οι ευχές λοιπόν μόνο για μια καλύτερη χρονιά δεν αρκούν. Χρειάζεται και αποφασιστικότητα και αγώνας για μια καλύτερη ζωή, για μια υπερήφανη Ελλάδα που για μια ακόμα φορά, με οδηγό της τον Χριστό, θα διδάξει τους Λαούς "πως οι δούλοι γίνονται ελεύθεροι". ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΜΕ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ, ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ!
Αρχιμ. Τιμόθεος Ηλιάκης
Ι.Μ. Νέας Ιωνίας, Αθήνα

Εύχομαι η νέα χρονιά να φέρει την εκπλήρωση της ελπίδας στην αγαπημένη μας Πατρίδα!
Πρωτοπρ. Βασίλειος Παπαθανασίου
Προϊστάμενος - Καθεδρικός Ναός Τιμίου Σταυρού ΒΔ Λονδίνου

Καλή Χρονιά σε όλους! Το 2014, ο νεογεννηθείς Χριστός, να χαρίσει υγεία στους ασθενείς, ρούχα και σπίτι σε αυτούς που κρυώνουν, φαγητό στους πεινασμένους, νερό στους διψασμένους, κουράγιο στους πονεμένους, χαμόγελο στους δυστυχισμένους, παιδιά στους άτεκνους, και ζωή στους απογοητευμένους! Αγάπη σε όλους! Και σε όλους εμάς τους, πολλαχώς, αδίκως παραπονούμενους, να μας χαρίσει νου και φώτιση, για να βοηθάμε με ευτυχία όλους τους ως άνω! Και εύχομαι σε όλους να κάνετε όνειρα και να έχετε δύναμη να τα πραγματοποιείτε!
π. Σάββας - Δαβίδ Βασιλειάδης
Εφημέριος - Καθεδρικός Ναός Αγ. Σοφίας Λονδίνου


Στην ανατολή ενός Νέου Έτους, του 2014, και μίας νέας εποχής γεμάτης αμφιβολία, πόνο, χαμένα όνειρα και απογοήτευση, υπάρχει πάντοτε ένα ΦΩΣ!!! Ένα ΦΩΣ που γεμίζει την καρδιά μας και την ψυχή μας, μας βοηθά να ξαναχτίσουμε τα όνειρά μας, να ελπίσουμε ξανά και να πιάσουμε το χέρι των συνανθρώπων μας καθώς αναγεννιόμαστε από τη στάχτη μας!!! Αυτό το ΦΩΣ είναι ο νεογέννητος Χριστός!! Αυτός, που μόνο μέσα από το θάνατό του θα μπορούσε να μας διδάξει στην πράξη την έννοια της Αναστάσεως!!! Γιατί μόνο μέσα από κάθε θάνατο επέρχεται η κάθε Ανάσταση!!! Ας ευχηθούμε λοιπόν σε όλη την ανθρωπότητα, το Νέο αυτό Έτος, το 2014, να είναι το ξημέρωμα της 3ης ημέρας. Το ξημέρωμα της Ελπίδας μας!! Το ξημέρωμα της Αναστάσεως του κόσμου!!! Καλή Χρονιά με Υγεία, Αγάπη και Σεβασμό!!!
π. Παύλος Γρηγορίου
Εφημέριος - I.N. Aγ. Ιωάννου Βαπτιστού, Λονδίνο

Ο καινούργιος χρόνος είναι το σημείο όπου συναντιέται, με το χθες και φέρνει αναμνήσεις… με το αύριο και γεννά προσδοκίες… με το σήμερα και καλεί σε αγώνες!!! Ευλογημένο το 2014!
Νίκος Σταματούζας
Θεολόγος, Ελλάδα

Υποβάλλω τις ολοκάρδιες ευχές μου στην ευλογημένη Κοινότητα του Αγίου Παντελεήμονα Harrow του Λονδίνου για τις εορτές της του Κυρίου μας Ιησού Χριστού Σαρκώσεως και επι γής Επιφανείας του Θεού. Εορτάζοντες το μέγιστο των μυστηρίων μυστήριον, ας οδεύσουμε νοερά μέχρι την Βηθλεέμ για να προσκυνήσουμε τον εν σπαργάνοις ενειληθέντα Εμμανουήλ και ας του προσφέρουμε αντί δώρον της ευγνωμοσύνης δάκρυα μας. Ο συγκαταβάς φιλάνθρωπος Κύριος να πλουτίζει το θεάρεστον έργον της Κοινότητος σας και να ευλογεί την ζωήν των φιλόχριστων μελών της. Ο νέος ενιαυτός της Χριστότητος του Κυρίου μας το σωτήριον έτος 2014 να είναι γεμάτο από θείες δωρεές για όλη την Κοινότητα σας και τους περί αυτήν. Με τιμή και αγάπη.
π. Δημήτριος Κ. Αμπανάβας
Ρέθυμνο, Κρήτη

Εύχομαι μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου προς όλους εσάς, τα αγαπημένα απόδημα παιδιά της Πατρίδας μας, να έχετε την Ευλογία του Θεού και αυτή τη χρονιά! Να χαίρεστε και να καμαρώνετε τις καλές σας οικογένειες! Να συνεχίσετε να μας κάνετε υπερήφανους με τα κατορθώματά σας αλλά και να συνεχίσετε να είστε οι καλοί Πρέσβεις της Πατρίδας μας σε όλες τις Χώρες του κόσμου! Και κάτι ακόμη: Μην μας ξεχνάτε, όπως δυστυχώς πολλές φορές κάνουμε εμείς προς εσάς εδώ στην Ελλάδα... Με αγάπη και ευχές προς όλους τους αποδήμους Έλληνες.
Αρχιμ. Χριστοφόρος Οικονομίδης
Εφημέριος Ι.Ν. Προφήτου Ηλιού,  Δήμου Αγίας Βαρβάρας Αττικής

Η αρχή μιας νέας κατάστασης, μιας νέας χρονιάς απαιτεί και ασφαλώς συνοδεύεται από ευχές και αισιοδοξία. Εύχομαι σε όλους τους γνωστούς και άγνωστους αδελφούς και φίλους να έχουν τη δύναμη μέσα από κάθε μορφή 'ευλογίας' να βρίσκουν το νόημα της ζωής. Ευλογία είναι η υγιεία μας, αλλά και η αρρώστεια μας. Ευλογία είναι η φτώχεια μας, αλλά και το περίσσευμά μας. Ευλογία είναι η ελευθερία μας, αλλά και η κάθε μορφή αιχμαλωσίας μας. Ευλογία είναι καθετί που μας παραχωρεί ο Θεός. Ευλογία θα πρέπει να κατανοείται και να γίνεται αποδεκτή από μέρους μας κάθε μορφή πειρασμού, σε κάθε στιγμή του καινούργιου χρόνου. Καλή Χρονιά κι Ευλογημένη λοιπόν...
Δρ. Ανδρέας Προκοπίου
Κλινική Χρυσοβαλάντου, Λεμεσός, Κύπρος

«Ἂς εὐχηθῶμεν τὸ ἀρχόμενον ἔτος νὰ μὴ εἶναι χειρότερον ἀπὸ τὸ ἔτος τὸ φεῦγον....». Με αυτά τα λόγια τού μεγάλου μας αγίου τής νεοελληνικής λογοτεχνίας Α. Παπαδιαμάντη, εύχομαι ολόψυχα το 2014 οι οιωνοί να είναι ευνοϊκοί, χαρμόσυνοι και ειρηνικοί για όλους τους απανταχού Έλληνες, και να πορεύονται, συν Θεώ, ενωμένοι με αγάπη και αλληλεγγύη... ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!
Θεόδωρος Βογδάνος
Αγιογράφος, Θεσσαλονίκη

Αγαπητοί εν Χριστώ Αδερφοί, Σας εύχομαι από καρδιάς να έχετε Καλή Χρονιά, Υγεία, Αγάπη, Πρόοδο και κάθε καλό. Εύχομαι σε εσάς και τις οικογένειές σας κάθε ευλογία. Με αγάπη.
Γρηγόρης Καραχάλιος
Αγιογράφος, Ναύπλιο

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά! Ολόφωτο κι ευλογημένο το 2014! Ας ετοιμαζόμαστε κι ας  γρηγορούμε, εμείς οι φύλακες της μνήμης, αφού τινάξουμε τη σκόνη των καιρών να κουβαλήσουμε στο νέο χρόνο, όσα ιερά κι αγαπημένα φυλάξαμε με στοργή, σύνεση και πίστη. Ας μην αφήσουμε τίποτα στη λήθη! Ας φέρουμε στο Φως όλα όσα χρειαζόμαστε κι ας αφήσουμε τα πράγματα να φωτιστούν μπροστά μας! Ας γίνουμε  στον ιστορικό χρόνο, σήμερα κιόλας,  μέτοχοι της όγδοης ημέρας! Η καινούρια χρονιά, στον τόπο του ο καθένας, ας μεγαλώσει την αγκαλιά μας για το Χριστό και το συνάνθρωπο!
Γεώργιος Καπετανάκης
Θεολόγος, Ελλάδα


Οι ευχές μας εγκάρδιες και θερμές για μια καλή, ευλογημένη χρονιά, γεμάτη υγεία, καλούδια, χαρές και Χάρες!
Ταυτόχρονα, ευχή και προσευχή μας, ο Θεός της αγάπης να απομακρύνει αφ’ ημών τις κρίσεις και τα αδιέξοδα, που ταλαιπωρούν τον προσωπικό και κοινωνικό μας βίο και να μας οδηγήσει σε λιμάνι λυτρωτικό.
Επιτρέψτε μου να εκφράσω και μια ευχή για την πατρίδα μας, την Μεγάλη Ελλάδα, αλλά και την μικροκόρη της Κύπρο. Το 2014 να είναι χρονιά απολύτρωσης από τα οικονομικά δεινά τους, αλλά ταυτόχρονα να είναι και έτος δικαίωσης των ελπίδων και των προσδοκιών του λαού μας για απελευθέρωση και επιστροφή στα κατεχόμενα εδάφη μας!
Λουκάς Παναγιώτου
Θεολόγος - Δημοσιογράφος, Κύπρος

Και το ταξίδι, μόλις αρχίζει...! Θα κρατήσει 364 ημέρες, με λύπες και χαρές, φουρτούνες και μπουνάτσες... Μα όπως οι ναυτικοί μας, κοιτάμε πάντα μπροστά και όχι τα απόνερα... Σκοπός μας...; Το λιμάνι μας... Η δική μας Ιθάκη!!! ΚΑΛΗΜΕΡΑ Φιλαράκια μου και Καλό μας ταξίδι.....!!!!!!!!!!!!
Κώστας Καρακάσης
Συγγραφέας, Ναύπλιο

Ο κάθε άνθρωπος ενώ δεν έχει καμία εξουσία στο γεγονός της υπάρξεώς του, ΑΛΛΑ έχει απόλυτη εξουσία στο νόημα που θα δώσει στην ύπαρξή του»... ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ... ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ!!! ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!
Αρχιμ. Δρ. Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου
Θεσσαλονίκη

Εύχομαι η νέα χρονιά να είναι πνευματική, δημιουργική, εκ Θεού ευλογημένη, φορτωμένη με σημαντικά θετικά στοιχεία σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Επιπροσθέτως να μας τονίσει τα σπουδαία και ανεβάζοντας την ψυχική  μας διάθεση να μας χαρίζει υπομονή και χαμόγελο.
Τίνα Π. Αθανασοπούλου
Εκπαιδευτικός, Ελλάδα

Εύχομαι τη νέα χρονιά να εντείνουμε ακόμη περισσότερο την προσπάθειά μας να ανακαλύπτουμε μέσα μας τον πραγματικό Άνθρωπο. Μόνο αν βουτήξουμε βαθιά στον εαυτό μας, μια διαδικασία επίπονη αλλα πλούσια σε συναίσθημα, θα καταφέρουμε να προσεγγίσουμε τον Πλησίον και να νιώσουμε την ηθική της Αγάπης. Έτσι, θα αποστομώσουμε  όσους διατείνονται "το θάνατο του Θεού".
Αθανάσιος Λιάκος, ΜΑ Ed.
Διευθυντής, Εκπ/ρια Αργύρη - Λαιμού, Αθήνα

Εύχομαι η ταλαιπωρημένη μου χώρα να βρεί το δρόμο της, οι άνθρωποί της να ανακαλύψουν επιτέλους τη μαγική λέξη και τις μαγικές στιγμές που θα βοηθήσουν να γίνουμε όλοι μας καλύτεροι άνθρωποι... Με ΑΓΑΠΗ λοιπόν να διανύσουμε τις συμπληγάδες πέτρες της ζωής μας στην Ελλάδα... και να μην ξεχνούμε πως δεν είμαστε μόνοι μας. Εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι δικοί μας που μας νοιάζονται,άνθρωποι δικοί μας που μας χρειάζονται και που αρκεί να τείνουμε τα χέρια μας και να τους φέρουμε κοντά μας. Μια Καλή Χρονιά σε όλους μας!
Δρ. Γιολάντα Σαλαπάτα
Παιδοδοντίατρος, Αθήνα

Όταν γεννιέται ο Χριστός γεννιέται μαζί Του και η ελπίδα για ένα κόσμο χωρίς βία, γεμάτο αγάπη και ειρήνη. Κι εγώ από την καρδιά μου εύχομαι σε όλους αγάπη, υγεία και γαλήνη και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος.
Bekar Bekuchela
Θεολόγος, Αθήνα

"Πάει ο παλιός ο Χρόνος" για άλλη μια φορά... στιγμές μοναδικές και ανεκτίμητες, απρόβλεπτες και ανατρεπτικές, στενάχωρες και δύσκολες, αλλά ακόμα και τα άσχημα ειναι μέρος μιας χρονιάς που κάπου μέσα μας βρέθηκαν και μας βοήθησαν να αναρωτηθούμε και να προχωρήσουμε. Το νόημα είναι να κρατάς αυτά που σε κάνουν ευτυχισμένο και να έχεις ανθρώπους δίπλα σου που αγαπάς και σ’ αγαπάνε... Καλή Χρονιά!!!
Κασσιανή Τανιμανίδου
Θεολόγος και φοιτήτρια του τμήματος Ευρωπαϊκής Ιστορίας, Ελλάδα

Το αστέρι της Βηθλεέμ που σηματοδότησε τη γέννηση του Θεανθρώπου, ας φωτίσει το μυαλό και τις καρδιές των ισχυρών της γης και της δοκιμαζόμενης πατρίδας μας, χαρίζοντας σε όλους μας την ΕΛΠΙΔΑ για ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα και τα παιδιά μας. Εύχομαι σε όλους τους ανθρώπους, δημιουργική συνέχεια τη νέα χρονιά. ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΝΝΕΘΕΝ ΧΑΡΑ ΣΟΝ ΚΟΣΜΟΝ.
Στέφανος Τανιμανίδης
Επίτιμος Πρόεδρος Π.Ο.Π.Σ., Θεσσαλονίκη

Καλή χρονιά. Το φετινό εορταστικό πρόγραμμα του τηλεοπτικού σταθμού ''IONIAN CHANNEL'', είχε ως θέμα ''Υγεία, δύναμη, αλληλεγγύη''. Είχα την τιμή να παρουσιάσω  το πρόγραμμα, από τη Ζάκυνθο κι ένιωσα οτι τούτες τις δύσκολες εποχές, οι ευχές αυτές είναι ό,τι έχει μέσα στην ψυχή του, ο Έλληνας πολίτης. Οι αντιθέσεις πλέον είναι τεράστιες. Οι Έλληνες ζούμε έναν εφιάλτη. Εύχομαι πραγματικά ''όχι άλλη απόγνωση''.
Γιώργος Άγγελος Γεωργιάδης
Πολεμικός Φωτογράφος, Ζάκυνθος

Εύχομαι ολόψυχα ο καινούργιος χρόνος να είναι γεμάτος υγεία, δύναμη, αισιοδοξία, με περισσότερες "λευκές" ημέρες στις ζωές όλων μας! Να γυρίσει σελίδα η Ελλάδα το 2014 !!!... Καλή Χρονιά!
Βύρων Καρύδης
Ελληνικό Ραδιόφωνο Λονδίνου

Ό,τι καλύτερο κι ευλογημένο για τη νέα χρονιά, ευχόμαστε με τη βοήθεια του Θεού, να γίνει πραγματικότητα για όλους όσους από τους αδελφούς βρίσκονται σε χαρές και λύπες. Χρόνια πολλά με υγεία.
π. Δημήτριος Μέμος
Ελλάδα


Ας είναι ευλογημένη, ειρηνική, χαρούμενη η Νέα Χρονιά 2014! Ας είναι αφετερία για τον καθένα μας, για μια νέα αρχή, ένα καινούργιο ξεκίνημα, αφήνοντας πίσω καθετί που παγώνει τις καρδιές, κάθε διχόνοια, κάθε ζήλια και φθόνο, κάθε μίσος, κάθε κακία, και ας ανοίξουμε πόρτες και παράθυρα της καρδιάς μας για να μπει το φως, για να εισχωρήσουν και να την ζεστάνουν οι ακτίδες Του Θείου και Ουράνιου φωτός! Της Αγάπης και της καλοσύνης, της στοργής και της συμπόνιας, της κατανόησης, της υπομονής, της πίστης, της ελπίδας, της ανεκτικότητας, της συγχωρητικότητας, της πραότητας... Εύχομαι εκ βάθους καρδίας χρόνια πολλά και ευλογημένα, με Φως Χριστού, χαμόγελο, & Αγάπη στις καρδιές.        
Πρωτοπρ. Γεώργιος Χρ. Χρονόπουλος
Εφημέριος Αγ. Νικολάου Συχαινών Πατρών
Εκκλ. Υπεύθυνος της Ι.Μ.Πατρών για τη φυλακή Πάτρας

Ο άνθρωπος έχει ανάγκη να θέτει αρχές, να πιστεύει πως ορίζει τον άχρονο χρόνο... Τούτη λοιπόν την πρώτη του χρόνου, να ευχηθούμε, να αρχίσει η καρδιά μας να ανοίγει στην Αγάπη και στους ανθρώπους... Να νοηματοδοτήσουμε την ύπαρξη μας μ’ ένα ενσαρκωμένο νόημα που θα δώσει την αίσθηση αληθινής πληρότητας! Να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε τον ξένο μέσα μας και δίπλα μας! Να αποδράσουμε από το "εγώ" για να ζήσουμε το ταξίδι του "εμείς"! Να ματώσουμε μόνο για την αγάπη, τις σχέσεις, το δίκιο, τον άλλον και την Αλήθεια! Καλή Χρονιά!
Σίσσυ Κόσσυβα
Συγγραφέας, Ελλάδα

Εύχομαι ένα ευλογημένο και δημιουργικό έτος 2014, με υγεία και χαρά και οικογενειακή ευτυχία για όλους. Χρόνια πολλά!
Κωνσταντίνος Χρήστου
Ψηφιδοτεχνική, Κύπρος

Εύχομαι ο καινούργιος χρόνος να αποτελέσει ένα νέο ξεκίνημα στις ζωές μας, μια νέα αρχή για πνευματική διαύγεια, ψυχική γαλήνη και γενικά να τολμήσουμε να βάλουμε ψηλότερους στόχους, όχι μόνο υλικούς αλλά κύρια στην προσωπική μας βελτίωση ως άτομα... Αυτό θα επιφέρει και τη βελτίωση της κοινωνίας, της οποίας είμαστε μέλη... Καλύτερη χρονιά σε όλους!
Μάκης Γαλιατσάτος
Γραφείο Ευρωπαϊκής Ένωσης, Λονδίνο

Με την ευκαιρία του νέου έτους εύχομαι  ο Πανάγαθος Θεός να χαρίζει, σε όλους και όλες, έτη μήκιστα και κατηγλαϊσμένα.
Τάσος Τσάγκος
Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας & Πολιτισμού, Άργος, Ελλάδα

Οι συντάκτες και οι συντελεστές της εφημερίδας Ποντιακή Γνώμη και των εκδόσεων ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ, ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ και κάθε πρόοδο σε όλους.
Σάββας Καλεντερίδης
Εκδότης, Αθήνα

Μέσα από το Ημερολόγιο Αποδημίας του αγαπητού μου εν Χριστώ αδελφού,  Αιδεσιμολογιωτάτατου  π. Αναστασίου Σαλαπάτα,  επιτρέψτε μου να  ευχηθώ σε όλους  σας,  ο Νεός Χρόνος, το 2014, να είναι ευλογημένο και να είναι ξεχωριστό για  όλους  μας. Να γίνει  αφετηρία και αφορμή  για να ανακαλύψουμε και να αξιοποιήσουμε τον “Κρυμένο Θυσαυρό” που έχουμε μέσα μας. 
Ο Θεός έγινε άνθρωπος για να γίνει ο άνθρωπος “θεός κατά χάριν” μέσα στην Εκκλησία Του.  Και είμαστε  “θεοί κατά χριν” ήδη από την ώρα που Βαπτισθήκαμε και Μυρωθήκαμε και κάθε φορά, που με σωστή  προετοιμασία, μεταλαμβάνουμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού μας και ζούμε την πίστη μας.  Είμαστε  ένα με τον Τριαδικό μας Θεό. Ο Πλάστης μας και Δημιουργος του παντός, ο Ίδιος έχει γίνει ένα με μας. Είμαστε τα παιδιά Του, τα αγαπημένα και μας έχει χαρίσει τα δώρα Του. Τώρα πλέον ότι είναι Εκείνος είμαστε κι εμείς και ότι έχει Εκείνος το έχουμε κι εμείς.
Αυτό τον “Κρυμένο Θησαυρό” που έχουμε μέσα μας, είναι καιρός Τον ανακαλύψουμε, να Τον αξιοποιήσουμε και όλοι μας να εμβαθύνουμε πιό πολύ σ΄Αυτόν. Αυτό γίνεται πολύ απλά, με λίγη προσευχή, με ένα “Κύριε  ελέησον”, με ένα “Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησέ με τον(την) αμαρτωλό(η)”, που επαναλαμβάνεται συνέχεια, νύχτα μέρα. Με ένα μικρό άνοιγμα της Αγίας Γραφής και μιάς μικρής μελέτης κάθε μέρα του λόγου του Θεού και μικρής προσπάθειας να Τον κάνουμε πράξη κάθε μέρα στη ζωή μας. Με λίγη νηστεία, που συνοδεύεται από δοξολογία και ευχαριστεία, για όσα ο Κύριός μας έπαθε για μας,  τις Τετάρτες, τις Παρασκευές και τις Σαρακοστές. Με ένα “ήμαρτον Κύριε, έσφαλα Κύριε, συγχώρεσέ με” στο Μυστήριο της Εξομολόγησης. Με συνεχή και συχνή Θεία Κοινωνία τις Κυριακές και τις μεγάλες Γιορτές. Απλά πραγματάκια που μας μεταμορφώνουν και μας βοηθούν να καταλάβουμε ότι ναι πραγματικά είμαστε “θεοί κατά χάριν” και ότι Κάτι Πολύ Σπουδαίο, το Πιό Σπουδαίο Γεγονός, το Πιό Σημαντικό  Πρόσωπο, ο Ίδιος ο Τριαδικός μας Θεός είναι στην καρδιά  μας.
Και τότε βλέπουμε ότι -όπως ο Τριαδικός μας Θεός είναι αγάπη, είναι μακρόθυμος, πολυέλαιος, πολυεύσπλαχνος, πάνσοφος, παντοδύναμος κ.λ.π.- έρχεται ο Κύριός μας και μας δίνει τα πρώτα δώρα Του, την αγάπη Του, έχουμε πολύ αγάπη, την υπομονή Του, έχουμε πολύ υπομονή, την χαρά Του και έχουμε πολύ χαρά, την ειρήνη, την ταπείνωση. Γινόμαστε “άλλοι άνθρωποι”,  μας δίδονται “άλλα μάτια και άλλα αυτιά” και βλέπουμε και αισθανόμαστε και καταλαβαίνουμε διαφορετικά τα πράγματα γύρω μας.
Τότε αρχίζουμε να βλέπουμε και τις αμαρτίες μας, τα λάθη μας, τα πάθη μας και τις αδυναμίες μας, που βασάνιζαν κι εμάς και τους συνανθρώπους μας γύρω μας, και αφού λυπούμαστε για το πόσο πολύ έχουμε στεναχωρήσει τον Κύριό μας, τρέχουμε να ζητήσουμε το έλεός Του με μετάνοια,  στην Εξομολόγηση.  Επιπλέον ευχαριστούμε και δοξάζουμε τον Τριαδικό  μας Θεό, νύχτα και μέρα και για τα καλά και για τα άσχημα που Εκείνος επιτρέπει στη ζωή μας,  γιατί τώρα πλέον γνωρίζουμε ότι όλα αυτά  είναι μιά καθημερινή και μοναδική και ξεχωριστή επίσκεψη και παρουσία του Ίδιου στην ζωή μας.
Μετά, σιγά σιγά, έρχονται και τα υπόλοιπα δώρα Του, σαν κι αυτά που διαβάζουμε στα συναξάρια των Αγίων της Εκκλησίας μας, σαν κι αυτά που έζησαν όλοι όσοι γνώρισαν τον Γέροντα και επίσημα Άγιο της Εκκλησίας μας πλέον, τον Όσιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη. Γινόμαστε κι εμείς σαν κι αυτούς. Ανακαλύπτουμε ότι ο Θεός δεν ήταν τόσο μακριά, αλλά ότι ήδη από την ημέρα της Βάπτισής μας είχε κάνει την καρδιά μας Θρόνο Του. Αλλά απλά εμείς, τόσα χρόνια, ζούσαμε στον κόσμο μας, μέσα στη δυστυχία και στο ψέμα, τις χαρές μας τότε, με τους δικούς μας ψεύτικους θεούς και δεν αντιλαμβανόμασταν τίποτε από την παρουσία Του στην ζωή μας. Και σιγά  σιγά, έρχεται ο Κύριός μας και μας αποκαλύπτεται πιό πολύ. Και ζούμε την παρουσία Του στην καρδιά μας και βλέπουμε το πόσο πολύ ήταν πάντοτε και είναι πάντα παρών στην ζωή μας. Και το τελευταίο και το πιό σπουδαίο απ΄ όλα τα δώρα Του  είναι η νίκη του θανάτου και η αιώνια ζωή, η αίσθηση της αιωνιότητος που τώρα  είναι φανερή κάθε μέρα στην ζωή μας.
Ας κάνουμε αυτή την μικρή προσπάθεια, αξίζει τον κόπο, να μην μείνουμε στα λόγια και στις ευχές και τότε πραγματικά το 2014 θα είναι ξεχωριστό, πραγματικά Χαρούμενο κι Ευλογημένο, για μας, τις οικογένειές μας, το ποίμνιό μας και για όλον τον κόσμο.
Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Φώτιος Μπίθας
Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Great Yarmouth, Αγγλία

No comments: