Saturday 10 August 2013

Οικουμενικό Συνέδριο

Ζώντας στην Αγγλία μαθαίνει κανείς να είναι διανοητικά ανοικτός, ανεκτικός, διαλλακτικός (με την έννοια ειρηνευτικός και συμφιλιωτικός) και διαλεκτικός με τους άλλους ανθρώπους γύρω του.


Η διαρκής αλληλεπίδραση των ιδεών είναι μια ενδιαφέρουσα διαδικασία, η οποία κάνει τον άνθρωπο ταπεινό και τον διδάσκει πολλά στοιχεία και πολλές αλήθειες (έστω κι αν είναι υποκειμενικές) για άλλους λαούς και πολιτισμούς.


Σε διαχριστιανικό ή οικουμενικό επίπεδο, ο διάλογος σε διάφορα επίπεδα (εκκλησιαστικών διπλωματών, αλλά και στη βάση αυτή καθ’ αυτή) είναι μια εμπειρία ζωής, που έχει τη δική της αξία και σημασία και συμβάλλει κατ’ αρχάς ουσιαστικά στην άρση της αποξένωσης.



Η αλήθεια βέβαια είναι ότι προσδοκούμε η όλη αυτή τρέχουσα διαδικασία του οικουμενικού διαλόγου να έχει κάποια απτά αποτελέσματα, που θα μπορέσουμε να τα δούμε στην πράξη, όπως προσέγγιση των διεστώτων και προσπάθεια για γεφύρωση των διαφορών και των χασμάτων. Πιστεύεται πως το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα στην πόλη του Birmingham να μπορεί ίσως να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή...

No comments: