Thursday 11 July 2013

Κτητορική Εικόνα

Μια πολύ όμορφη νέα εικόνα, η επονομαζόμενη στην Ορθόδοξη Παράδοση Κτητορική Εικόνα, ιστορήθηκε ειδικά για τον Ιερό Ναό Αγ. Παντελεήμονος και Αγ. Παρασκευής στο Harrow του ΒΔ Λονδίνου.


Είναι η βυζαντινή εικόνα που απεικονίζει τους δύο Προστάτες Αγίους του Ιερού Ναού, κι επίσης τον ίδιο τον Ναό, τον οποίο κρατούν δύο εξαιρετικής ωραιότητας άγγελοι. Η Εικόνα φέρει την εξής επιγραφή: «Άγιοι του Θεού Παντελεήμων και Παρασκευή, πρεσβεύσατε υπέρ πνευματικής προόδου και σωτηρίας του πληρώματος της θεοφιλούς Κοινότητος ημών»!


Την εικόνα ιστόρησε ο εξαίρετος Αγιογράφος κ. Θεόδωρος Βογδάνος εκ Θεσσαλονίκης. Ο κ. Βογδάνος ασχολήθηκε από το 1977 με την τεχνική της Χαλκογραφίας, ενώ από το 1981 παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής, σχεδίου και γλυπτικής στο καλλιτεχνικό εργαστήριο του Κωνσταντίνου Παλιάν, στη Θεσσαλονίκη. Το 1982 άνοιξε με την σύζυγό του, Ελισάβετ, ένα ζεστό και πολυδημιουργικό χώρο, το «Λιθάρι». Το 1992 γνωρίζει την αγιογραφία, μέσα από το εργαστήριο του Κωνσταντίνου Γεωργιάδη, στη Θεσσαλονίκη. Από το 1995 μέχρι το 1999 εργάσθηκε κοντά σε έμπειρους αγιογράφους, κοσμικούς και μοναχούς (Άγιον Όρος), χρονική περίοδο κατά την οποία μελέτησε τα μυστικά και εμβάθυνε στις τεχνικές της εικονογράφησης, στον τοίχο αλλά και σε φορητή εικόνα. Από το 1998 μέχρι και σήμερα διατηρεί Αγιογραφικό Οίκο στη Θεσσαλονίκη, εικονογραφώντας στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.


Ο ίδιος ο Αγιογράφος έφερε και παρουσίασε την εικόνα του στο εκκλησίασμα την Κυριακή 7η Ιουλίου τ.έ. Η ομιλία του, αυτούσια, έχει ως εξής:


«Αιδεσιμολογιώτατε Πρωτοπρεσβύτερε πατέρα Αναστάσιε,
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε και μέλη του Εκκλησιαστικού και Κοινοτικού Συμβουλίου του περικαλλούς τούτου ναού,
Ερίτιμη κα. Πρόεδρε της Βοηθητικής Αδελφότητας Κυριών,
Κυρίες, Κύριοι,

Σας απευθύνω τον προσωπικό μου χαιρετισμό, αλλά μεταφέρω και χαιρετισμούς από την μητέρα πατρίδα Ελλάδα προς όλους σας.


Aρχικά, θα μου επιτρέψετε να συστηθώ στο αξιότιμο εκκλησίασμα αυτής της ενορίας, που έχω την χαρά και την τιμή να επισκέπτομαι για πρώτη φορά. Ονομάζομαι ΒΟΓΔΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενος, και κατ' επάγγελμα αγιογράφος. Ένα «επάγγελμα» (εντός ή εκτός εισαγωγικών), αν έτσι μπορεί να αποκαλεστεί η μορφή της Τέχνης που υπηρετώ, που σίγουρα απαιτεί βασικά θεολογική κατάρτιση, επισταμένη μελέτη, σταθερή αφοσίωση, αστείρευτη αγάπη και ατέλειωτες ώρες δουλειάς.


Ο δρόμος -στην συγκεκριμένη τέχνη- είναι μακρύς, και οι δυσκολίες πολλές, αλλά το ταξίδι στον ιερό και υπερβατικό τούτο χώρο είναι γεμάτο πνευματικές και δημιουργικές ανατάσεις. Φωτεινό παράδειγμα στη ζωή του αγιογράφου επιβάλλεται να είναι ο βίος και οι μορφές των αγίων, που πάντα θα τον καθοδηγούν στο να διαμορφώσει θεολογική γραφή και τον κατάλληλο χρωστήρα, ώστε να δημιουργεί στον πιστό το θρησκευτικό συναίσθημα, την κατάνυξη και την πνευματική εξύψωση.


Θα τον καθιστούν ταυτόχρονα και κοινωνό και ιερουργό του θείου και θα τον χρίζουν με την χάρη να ιστορεί με πίστη και ταπεινότητα την αγιοσύνη τους. Έτσι και η ταπεινότητα μου έχοντας αναπτύξει, με την πάροδο του χρόνου, τα απαιτούμενα τεχνικά εφόδια, την εξειδικευμένη κατάρτιση, και τα απαραίτητα εκείνα κριτήρια που ενισχύουν και διαμορφώνουν την υπόσταση μου στην τέχνη της αγιογραφίας, θέλω να πιστεύω ότι έχω καταφέρει τον αρχικό μου στόχο που πάντα υπήρξε ο γνώμονας μου σε κάθε μου έργο και κάθε ανάθεση εργασίας: Να ανταποκριθώ με ευθύνη και αξιοπρέπεια στον ιερό αυτόν χώρο ...και θέλω να πιστεύω ότι το έχω καταφέρει. Ιστορώντας με πλήθος εικόνων, ιερούς ναούς και ναΐσκους, επί 23 έτη, κατέχοντας πλέον την απαραίτητη γνώση, και έχοντας κατά νου το χρέος να παραμείνω θεματοφύλακας αλλά και δημιουργικός συνεχιστής, της μακραίωνης παράδοσης, που ονομάζεται ορθόδοξη αγιογραφία.


Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη προς τον Θεό για το γεγονός ότι μου επέτρεψε δια της αγιογραφικής χάριτος να μπορώ να υπάρχω, να κινούμαι και να ζω, μέσα στον οίκο Του ΔΟΞΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου, προς όλους συνολικά, τους απανταχού συνδρομητές του έργου της ΑΓΙΟΓΡΑΦΗΣΗΣ των ιερών ναών, αφανείς ή εμφανείς, μικρούς ή μεγάλους, δηλώνοντας ότι με την οικονομική τους ενίσχυση καθιστούν εαυτούς υποστηρικτές και συμπαραστάτες στην ολοκλήρωση του έργου μας και με αυτόν τον τρόπο ως άλλοι Μαικήνες της Τέχνης, διαιωνίζουν την μια και μοναδική, ΕΛΛΗΝΙΚΗ, αγιογραφική παράδοση, που αποτελεί συνέχεια της βυζαντινής αγιογραφίας. Αν δεν υπήρχαν αυτοί, δεν ξέρω πως διαφορετικά θα πραγματοποιούνταν όλα αυτά τα ΜΕΓΑΛΑ έργα με τα οποία οι αγιογράφοι κοσμούν τους ναούς.


Για να φτάσουμε, όμως, στην ολοκλήρωση ενός έργου χρειάζονται πολλά πράγματα. Παραθέτω τα σημαντικότερα: να παρουσιαστεί ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα, να υπάρχει συνέπεια λόγων και έργων και βέβαια να έχεις εκείνους που θα σε πιστέψουν και θα σε στηρίξουν έτσι ώστε να παρουσιαστεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τα δυο πρώτα είναι πράγματι δύσκολα. Το τρίτο όμως είναι ακόμη δυσκολότερο!

Και για να σε πιστέψουν κάποιοι, πρέπει πρώτα να τους γνωστοποιηθεί το έργο σου. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, το διαδίκτυο δηλαδή, μέσα από ένα χώρο, όπου τα πράγματα είναι πιο γρήγορα και άμεσα, ήρθαμε σε επικοινωνία με τον πατέρα Αναστάσιο, ο οποίος μου εξέφρασε την επιθυμία του για την δημιουργία μιας πρωτότυπης εικόνας, όπου με την δική του καθοδήγηση δημιουργήθηκε ένα προσχέδιο προσωπικής μου έμπνευσης: Η εικόνα των Αγίων Παντελεήμονος και Παρασκευής.


Έτσι λοιπόν, αφού αποφασίσαμε για την δημιουργία της εικόνας, σε πολύ μικρό διάστημα, εμφανίστηκε ενδιαφέρον από κάποιον ανώνυμο δωρητή, για την εξ ολόκληρου κάλυψη του κόστους της.

Η εικόνα ιστορήθηκε στο εργαστήριο μας στη Θεσσαλονίκη της Ελλάδας μας, και μεταφέρθηκε από εκεί, εδώ στο Λονδίνο. Στο σπίτι της.

Και να που σήμερα, εδώ μπροστά σας, έχετε πλέον το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς. Την ιδιαίτερη αυτή εικόνα των Αγίων Παντελεήμονος και Παρασκευής. Είναι δική σας. Είναι οι Άγιοι προστάτες σας.


Είθε οι Άγιοι να σας προστατεύουν και να σας παραδειγματίζουν με τον ενάρετο και μαρτυρικό τους βίο και να ευλογούν όλους με υπομονή, αλληλεγγύη και αγάπη!

Ευχαριστώ όλους σας και κάθε έναν ξεχωριστά, και ιδιαίτερα εσάς πατέρα Αναστάσιε για την μεγάλη τιμή που μου κάνατε αναθέτοντας μου την αγιογράφηση αυτής της κτητορικής εικόνας.

Ελπίζω δε και εύχομαι με την Χάρη και την συναίνεση των αγίων μας, σε μια περαιτέρω συνεργασία»!



Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Παντελής Δημοσθένους και οι συνεπίτροποί του αποκάλυψαν την εικόνα και την έδειξαν στο εκκλησίασμα, το οποίο έσπευσε να την προσκυνήσει με συγκίνηση και βαθιά ευλάβεια.

No comments: