Sunday 26 May 2013

«Θέλεις υγιής γενέσθαι;»

ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΥΤΟΥ

Στο συναξάρι του Πεντηκοσταρίου της Εκκλησίας μας διαβάζουμε σήμερα: «Τη αυτή ημέρα, Κυριακή τετάρτη από του Πάσχα, του Παραλύτου μνείαν ποιούμεθα, και ως εικός το τοιούτον εορτάζομεν θαύμα»! Το θαύμα της θεραπείας του Παραλύτου, το οποίο πραγματοποίησε ο Ιησούς στη δεξαμενή Βηθεσδά των Ιεροσολύμων, κοντά στην πύλη των Προβάτων, περιγράφεται αναλυτικά από το Ιερό Ευαγγέλιο που αναγινώσκεται σήμερα στους Ναούς μας.
         
Πολλά κι ενδιαφέροντα ψυχοσωτήρια μηνύματα μπορεί κανείς να αντλήσει απ’ αυτή την Ευαγγελική περικοπή. Εντύπωση πάντως προκαλεί στον αναγνώστη, και ιδιαίτερα στον πιστό Ορθόδοξο χριστιανό, το ερώτημα του Κυρίου προς τον πάσχοντα -για τριάντα οκτώ ολόκληρα χρόνια- Παράλυτο άνθρωπο: «Θέλεις υγιής γενέσθαι;».
         

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ο Καρδιογνώστης Χριστός γνωρίζει την απάντηση και δεν χρειάζεται καν να ακούσει τι θα του πει ο ασθενής. Γνωρίζει τον πόνο του, την αγωνία του, την έλλειψη βοήθειας και συμπαράστασης, γνωρίζει τι προηγήθηκε στη ζωή του και βέβαια και τι θα ακολουθούσε μετά.
         
Όμως η ερώτηση έχει το σκοπό να εισαγάγει τον Παράλυτο σε διάλογο με τον Δημιουργό και Θεραπευτή του. Ο Κύριος επιθυμεί να έχουμε άμεση και ουσιαστική σχέση κι επικοινωνία μαζί του. Θέλει να του απευθύνουμε τον λόγο, κυρίως μέσω της προσευχής, και θέλει επίσης να τον έχουμε στο κέντρο της ζωής μας, βασικά μέσω της μετοχής μας στα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας μας. Ο σκοπός του δεν είναι μόνο να προσφέρει ένα απλό γιατρικό για μια συγκεκριμένη ασθένειά μας, αλλά να μας εισαγάγει στο χώρο της δόξας Του και να μας προσφέρει το φάρμακο της αθανασίας.
         
Το κύριο αντικείμενο του εν λόγω ερωτήματος είναι βέβαια η υγεία. «Θέλεις υγιής γενέσθαι;», ερωτά ο Δεσπότης Χριστός; Θέλεις δηλαδή να αποκτήσεις την καλή σου υγεία και να μπορείς να ζεις τη ζωή σου όπως και οι άλλοι άνθρωποι, χωρίς προβλήματα, χωρίς φάρμακα, χωρίς άγχος και στενοχώρια; Αν και λίγοι άνθρωποι υπάρχουν τελικά στη ζωή αυτή που δεν έχουν προσωπικά προβλήματα υγείας, ή που δεν βιώνουν ανάλογες εμπειρίες στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον τους, το αγαθό της υγείας είναι και παραμένει πάντα ένα εξαιρετικής σημασίας ζήτημα, που απασχολεί όλους ανεξαίρετα τους ανθρώπους.
         
Αξίζει να αναφέρουμε ότι όταν χαιρετούμε ο ένας τον άλλον λέμε «γειά σας», όταν υψώνουμε τα ποτήρια στις γιορτές μας λέμε «εις υγείαν», ενώ σε όλες τις εορταστικές μας εκδηλώσεις παράλληλα με τον κλασικό χαιρετισμό «χρόνια πολλά» προσθέτουμε και την ευχή «με υγεία»! Έτσι αναγνωρίζουμε ότι η καλή υγεία είναι μέγιστο αγαθό στη ζωή του ανθρώπου.

Βέβαια οι χριστιανοί αντιμετωπίζουν την ασθένεια ως δοκιμασία, ως μια κατάσταση που μπορεί να βοηθήσει τον ταπεινό και ισορροπημένο πνευματικά άνθρωπο να ανέβει στην κλίμακα των αρετών και να αποκτήσει την πολυπόθητη σωτηρία. Έτσι η ασθένεια, ο πόνος, η δοκιμασία, όσο οδυνηρά κι αν είναι, αποκτούν λυτρωτική αξία και σημασία για τον ευλαβή χριστιανό.

Η ευχή και η προσευχή πάντως όλων των χριστιανών, αλλά και όλων των ανθρώπων γενικά, είναι να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, και με την βοήθεια και φώτιση του Αγίου Θεού μας να πορευόμαστε πάντα στο δρόμο της αρετής.

Αμήν. Γένοιτο.


Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας

No comments: