Sunday 28 April 2013

Η εβδομάδα του «Ι»


Οι εβδομάδες προχωρούν, το ένα γράμμα διαδέχεται το άλλο, οι αγαπημένες λέξεις προβάλλονται μέσα από τούτο το ιδιότυπο αλφαβητάρι. Ο Σεφέρης είχε κι εκείνος ένα δικό του λεξιλόγιο - λεξικό, για προσωπική του χρήση. Σήμερα βέβαια, με τη χρήση της τεχνολογίας και με τις νέες μεθόδους επικοινωνίας τα γράμματά μας και οι λέξεις μας φεύγουν με ταχύτητα αστραπής και από το μυαλό, το χέρι, το πληκτρολόγιο, τον προσωπικό μας υπολογιστή...  «ανεβαίνουν» στον παγκόσμιο ιστό, όπου γίνονται κτήμα όλων. Κι έτσι μοιραζόμαστε όχι μόνο το «Ι» της εβδομάδας, αλλά και τόσα άλλα γράμματα, σκέψεις και επιθυμίες. Κι έτσι τα εν οίκω έχουν πια γίνει οικειοθελώς και εκουσίως εν δήμω!


IΕΡΩΣΥΝΗ! Ο Ρουμάνος Βιργκίλ Γκεωργκίου ορίζει αυτή την έννοια ως εξής: «Ο ιερεύς δεν είναι άνθρωπος, αλλά η θυσία ενός ανθρώπου, που προστίθεται στη θυσία του Θεού. Κι αυτό είναι η Ιερωσύνη»!

Ο ίδιος έγραψε σε βιβλίο του ότι έκλαψε πικρά όταν μια Κυριακή συνειδητοποίησε ότι όλοι οι ενορίτες του ιερέα πατέρα του τον αποκαλούσαν «πατέρα» και ζητούσαν την ευλογία του. Με παιδική αθωότητα θεώρησε ότι μοιραζόταν τον πατέρα του με όλο τον κόσμο.

Όταν συζήτησε το θέμα αυτό με τον πατέρα του, κι όταν του είπε ότι ποθούσε να έχει τον απόλυτα δικό του πατέρα, που να ανήκει αποκλειστικά σ’ αυτόν, εκείνος του απάντησε: «Είμαι πατέρας όλων γιατί είμαι ιερέας»!


ΙΣΤΟΡΙΑ! Η αγαπημένη, που κατά τον Καθηγητή μας Κων/νο Παπαπέτρου «είναι το έργο της συνείδησης και συνεχής άρνηση του θανάτου», ενώ κατά τον αξεπέραστο Ντοστογιέφσκι «είναι ο αγώνας για το μέλλον»!

Ένας πλούσιος θησαυρός εμπειρίας, γεμάτος από ανθρώπινες πτώσεις και ανατάσεις. Μια διαρκής πορεία προς την Ανατολή με σκοπό τη συνάντησή μας με το Φως!

Ο σοφός Σέρβος Επίσκοπος Αθανάσιος Γιέφτιτς αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Ιστορία είναι το πιο μεγάλο πεδίο της αποδείξεως της ελευθερίας του Θεού, αυτού του υπομονετικού Θεού, και δόξα να έχει που είναι έτσι»!


ΙΣΟΤΗΤΑ! Μια πολυσυζητημένη και κάποτε παρεξηγημένη έννοια, που χρησιμοποιείται κυρίως για τις διανθρώπινες και κοινωνικές σχέσεις. Πολλές φορές θα πρέπει μάλλον να χρησιμοποιείται ο όρος ισοτιμία παρά ο όρος Ισότητα, ιδιαίτερα στις σχέσεις και στην σύγκριση άνδρα και γυναίκας.

Η Σιμόν Βέϊλ επισημαίνει σωστά, πως «Η Ισότητα είναι ζωτική ανάγκη της ανθρώπινης ψυχής. Συνίσταται στη δημόσια, τη γενική, την αποτελεσματική αναγνώριση, που εκφράζεται πραγματικά με τους θεσμούς και τα έθιμα, του ότι οφείλουμε τον ίδιο βαθμό σεβασμού και φροντίδων σε κάθε ανθρώπινο πλάσμα, γιατί ο σεβασμός οφείλεται σ’ αυτό καθαυτό το ανθρώπινο πλάσμα και δεν έχει διαβαθμίσεις»!


ΙΔΕΕΣ! Οι άνθρωποι έζησαν ανέκαθεν με Ιδέες! Πολλές φορές μάλιστα χρειάστηκε να τις υπερασπισθούν, ακόμα και με την ίδια τη ζωή τους. Όμως, όπως σωστά επισημαίνει ο Μιχ. Στασινόπουλος, «Οι Ιδέες δεν φονεύονται ούτε από τις λόγχες, ούτε από τα θηρία που λέγονται τανκς»!

Οι Ιδέες βέβαια έχουν κι αυτές την ώρα τους. Ο πολύς Βίκτωρ Ουγκώ αναφέρει με έμφαση πως «Τίποτα, καμμιά δύναμη στον κόσμο, δεν μπορεί να σταματήσει μια Ιδέα της οποίας ήλθε η ώρα»!

Είναι αλήθεια πως οι Ιδέες κινητοποιούν τον άνθρωπο, τον ωθούν προς τη δημιουργικότητα και παραγωγικότητα, με σκοπό την αλλαγή των καταστάσεων της ζωής, προς το καλύτερο βέβαια. Οι Ιδέες είναι η δύναμη του ανθρώπινου πολιτισμού!


ΙΑΣΗ! Ένα καθολικό αίτημα, μια παράκληση και μια καρδιακή προσευχή αναδύεται συνεχώς προς τον ουρανό, για Ίαση ψυχής και σώματος όλων των ανθρώπων.

Οι θεράποντες ιατροί του κόσμου δίνουν το δικό τους αγώνα, για να εξασφαλίσουν τη βιολογική και σωματική Ίαση στους ασθενείς τους. Οι πνευματικοί θεράποντες, οι ιερείς, αναμετρούνται αδιάκοπα και δυναμικά με την αμαρτία και το κακό, για να περιορίσουν την επέκταση και την επίδρασή του στους ανθρώπους.

Στην Ευχαριστία μετά τη Θεία Μετάληψη δεόμεθα: «Δέσποτα φιλάνθρωπε, ὁ ὑπὲρ ἡμῶν ἀποθανών τε καὶ ἀναστὰς καὶ χαρισάμενος ἡμῖν τὰ φρικτὰ ταῦτα καὶ ζωοποιά σου Μυστήρια, ἐπ᾿ εὐεργεσίᾳ καὶ ἁγιασμῷ τῶν ψυχῶν καὶ τῶν σωμάτων ἡμῶν, δὸς γενέσθαι ταῦτα κἀμοὶ εἰς Ίασιν ψυχῆς τε καὶ σώματος, εἰς ἀποτροπὴν παντὸς ἐναντίου, εἰς φωτισμὸν τῶν ὀφθαλμῶν τῆς καρδίας μου...».


ΙΡΙΔΑ! Ένας όμορφος και εύηχος όρος, που σημαίνει το φυσικό φαινόμενο που εμφανίζεται στον ουρανό, μετά τη βροχή. Αυτό προκαλείται από τη διάθλαση του φωτός μέσα από τα σταγονίδια της βροχής και την ατμόφαιρα.

Όταν υφίσταται το εν λόγω φαινόμενο παρατηρούμε να σχηματίζονται τα επτά βασικά φυσικά χρώματα σε τόξο που προβάλλεται στον ουρανό, εξ ου και η γνωστή ονομασία του «ουράνιο τόξο»!

Πολύ πρόσφατα, κι ενώ βρισκόμουν έξω από την εκκλησία μας, αναμένοντας την άφιξη επίσημου επισκέπτη, είδα με τα μάτια μου και κατόπιν αποτύπωσα με τη φωτογραφική μηχανή το ουράνιο τόξο της παρούσας ανάρτησης. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και είδα για πρώτη φορά στη ζωή μου πως αυτό το τόξο ήταν διπλό! Απολαύστε αυτό το θαύμα της φύσης!


ΙΧΘΥΣ! Το αρχαιότερο χριστιανικό σύμβολο: Ι(ησούς) - Χ(ριστός) - Θ(εού) - Υ(ιός) - Σ(ωτήρ)! Προέρχεται από την ευλογημένη θάλασσα, στην οποία εμείς οι Έλληνες τόσα πολλά χρεωστούμε, αλλά και τόσο πολύ την αγαπούμε.

Το ψάρεμα ήταν βασική ασχολία των Ελλήνων από τα αρχαία χρόνια, αλλά και των Χριστιανών από την ίδρυση της Εκκλησίας. Όπως είναι γνωστό, πολλοί Μαθητές του Κυρίου ήταν ψαράδες.

Οι Έλληνες, από την Ελλάδα και την Κύπρο, ερχόμενοι στην Αγγλία, ασχολήθηκαν κι εδώ με το γνωστό κι αγαπημένο τους ψάρι, ιδρύοντας -με μεγάλη μάλιστα επιτυχία- τα γνωστά ψαρεστιατόρια και προσφέροντας το παραδοσιακό αγγλικό φαγητό, το ονομαστό ως «fish and chips»!

No comments: