Thursday 24 January 2013

Τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία του Αγ. Γρηγορίου


Τελέσθηκε χθες βράδυ, στον Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος και Αγ. Παρασκευής στο Harrow ΒΔ Λονδίνου, η σπανίως τελούμενη στην Ορθόδοξη Εκκλησία Θεία Λειτουργία του Αγ. Γρηγορίου του Θεολόγου.


Ήταν μια συγκλονιστική λειτουργική εμπειρία, που όποιος τη γεύθηκε αισθάνθηκε την ευλογία και τη χάρη του Αγίου Γρηγορίου να τον σκεπάζει.


Τρεις Ιερείς (π. Χριστόδουλος, π. Σάββας και π. Παύλος) κι ένας Ιεροδιάκονος (π. Παύλος) τέλεσαν τη Ιερή αυτή Μυσταγωγία.

  
Ο παρών ιστολόγος έκανε ένα σύντομο κήρυγμα, αμέσως μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου, και μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής:


«Ξεκινούν απόψε οι Εορτασμοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας, οι αφιερωμένοι στους Αγίους Τρεις Ιεράρχες και στα Ελληνικά & Χριστιανικά Γράμματα.


Και ξεκινούν από τη θεοφιλή Κοινότητά μας, με τη Θεία Λειτουργία του Αγ. Γρηγορίου, την οποία επιμελήθηκαν και συνέταξαν στην παρούσα μορφή της νέοι Κληρικοί και νέοι λαϊκοί Θεολόγοι και Ιεροψάλτες που διακονούν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή μας.


Τα χαρακτηριστικά της εν λόγω Λειτουργίας είναι βασικά τρία:


-         Το αρχαϊκό ύφος και η απλότητά της.
-         Η μετάδοση της Θείας Κοινωνίας από τα στοιχεία χωριστά.
-         Η ποιητική ροή και ιδιαίτερα η λογοτεχνική επεξεργασία του κειμένου της Θείας αυτής Λειτουργίας.


Αυτό το ποιητικό ύφος και η καλλιτεχνική καλιέργεια του λόγου και της έκφρασης είναι το αποτέλεσμα της ποιητικής και λογοτεχνικής ταυτότητας του τιμώμενου Αγ. Γρηγορίου.


Σύμφωνα με τον αείμνηστο Καθηγητή μας Στυλιανό Παπαδόπουλο: “Ο Γρηγόριος υπήρξε σπουδαίος ποιητής μ’ εξαιρετική αίσθηση του λόγου. Έγραψε 19.000 περίπου αρχαιοπρεπείς προσωδιακούς στίχους, βάσει των μέτρων του Ομήρου, του Ησιόδου, των τραγικών, των λυρικών και άλλων ποιητών”!


Αυτό ακριβώς δείχνει τη συνάντηση, τη συνεργασία και την αλληλοπεριχώρηση του Αρχαίου Ελληνικού και του Ορθοδόξου Πνεύματος και Πολιτισμού, στοιχεία τα οποία εορτάζουμε και τιμούμε αυτές τις γιορτινές ημέρες των Παγκοινοτικών Εορτασμών, αφιερωμένων στους Αγίους Τρεις Ιεράρχες και στα Ελληνικά & Χριστιανικά Γράμματα.


Οι Άγιοι Τρεις Ιεράρχες, και ιδιαίτερα ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ας μας είναι πάντοτε βοηθοί και εμπνευστές στο διάβα της ζωής μας».


Τους λειτουργούς Κληρικούς, με τις οικογένειές τους, δεξιώθηκε στο Πρεσβυτερείο της φιλοξενούσας Κοινότητας ο π. Αναστάσιος και η οικογένειά του.

No comments: