Saturday 19 January 2013

Η γειτονιά μας χιονισμένη


Άργησε κάπως φέτος το χιόνι αλλά μας έκανε τελικά την τιμή να μας επισκεφθεί. Μας έδωσε μεγάλη χαρά.


Είναι κάτασπρο και μας θυμίζει κάτι από κάθαρση. Είναι και πανέμορφο, με αποτέλεσμα να εμπνέει φωτογράφους, ποιητές και καλλιτέχνες.



Ο μέγας Euros Bowen, ο Φιλέλληνας Ουαλός ποιητής, πρωτοξεκίνησε την ενασχόλησή του με την ιερή τέχνη της ποίησης όταν κάποτε είχε αποκλεισθεί από το χιόνι στο σπίτι του στην Ουαλία. Η υπέρλαμπρη φύση και τα συναισθήματα που του δημιούργησε τον έκαναν σπουδαίο και παγκοσμίου φήμης ποιητή.



Δεν ξέρει κανείς μετά από τέτοια χιονόπτωση από που να αρχίσει την περιπλάνηση και τι να πρωτοσκεφθεί, τι να πρωτογράψει και τι να περιγράψει, καταθέτοντας στο λευκό χαρτί το απαύγασμα των εσωτερικών του δονήσεων.



Η προφανής αφετηρία είναι μάλλον ο χωροταξικός περίγυρος του παρατηρητή. Και γιατί όχι! Ο σοφός λαός μας λέει: «πρώτα βλέπει κανείς το γείτονά του και μετά τον ήλιο»!



Έτσι, η περιδιάβαση μπορεί, και ίσως και να πρέπει, να ξεκινά από το γνώριμο χωροχρόνο. Από εκεί και πέρα αναμένεται κανείς να βλέπει ακόμα μακρύτερα.



Πάντως, στην προκειμένη συνάφεια η πλουσιότητα και ο πλουραλισμός της γύρω μας πεντάμορφης και υπερστολισμένης φύσης μας αφήνει κυριολεκτικά άναυδους και αποσβολωμένους.



Οι φωτογραφίες της παρούσας ανάρτησης συνοδεύουν την έκπληξη και τον ειλικρινή θαυμασμό και σεβασμό μας, απέναντι σ’ ένα φαινόμενο της περιβάλλουσας φύσης που είναι μοναδικό και ανεπανάληπτο!

No comments: