Friday 4 January 2013

2013: Διεθνές έτος...

Τα Ηνωμένα Έθνη, όπως είναι διεθνώς γνωστό, αφιερώνουν την κάθε χρονιά σε κάποιες μεγάλες και σπουδαίες ιδέες και σε κάποιους σημαντικούς σκοπούς που χρειάζονται την προσοχή και την υποστήριξη όλων. Με το σκεπτικό αυτό το 2013 έχει αφιερωθεί στα εξής θέματα: 

Α).       Διεθνές Έτος Συνεργασίας για το Νερό
Β).       Διεθνές Έτος της Κινόας (Quinoa)
Γ).       Διεθνές Έτος Μικρών Νησιωτικών Αναπτυσσόμενων Κρατών 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από την υπογραφή της Συμφωνίας του Maastricht, ανακήρυξε το 2013 σε Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών. Η Αντιπρόεδρος Viviane Reding, Ευρωπαϊκή Επίτροπος Δικαιοσύνης και Ιθαγένειας, ανέφερε χαρακτηριστικά: "The European Year of Citizens will be a good opportunity to remind people what rights they have thanks to the European Union and what the European Union can do for every one of us." 

Επίσης, η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, μέσω της Πατριαρχικής Απόδειξης για τα Χριστούγεννα 2012, ανακήρυξε το 2013 σε Έτος Πανανθρώπινης Αλληλεγγύης! 

Το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με την υπ΄ αριθμ. ΥΠΑΙΘΠΑ/ΓΔΣΠ/ΔΙΓΡΑΜ/140447/6046/664 απόφασή του, ανακηρύσσει το 2013 «Έτος Κ.Π. Καβάφη» με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του κορυφαίου ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη! 

Τέλος δε, το 2013 θα είναι αφιερωμένο σε έναν από τους πιο θρυλικούς Καθεδρικούς Ναούς του πλανήτη, την ξακουστή Παναγία των Παρισίων, με ένα φεστιβάλ προς τιμήν της για τα 850 χρόνια της που θα διαρκέσει ολόκληρη τη χρονιά. Ο εν λόγω Ναός υπήρξε πάντα στο φόντο των σημαντικότερων γεγονότων της γαλλικής ιστορίας και έχει εμπνεύσει ήρωες και συγγραφικά αριστουργήματα. Με την ευκαιρία των εορτασμών οι οκτώ καμπάνες του βόρειου πύργου, που δεν ήταν καν οι αυθεντικές, αφού εκείνες είχαν κατασχεθεί από τους Γάλλους επαναστάτες, που τις είχαν λιώσει για να κατασκευάσουν οβίδες για τα κανόνια τους, πρόκειται να αντικατασταθούν με καινούργιες. Οι καμπάνες έχουν παραγγελθεί στο χυτήριο Βιλντιέ λε Πουάλ στη Νορμανδία που θα χρησιμοποιήσει τις αρχαιότερες παραδοσιακές μεθόδους για τη δημιουργία των καλουπιών, αλλά και τους πιο σύγχρονους φασματογράφους για τον τέλειο ήχο που θα συντονιστεί απόλυτα με την μεγαλύτερη καμπάνα της, τον «Εμμανουήλ» που βρίσκεται στον νότιο πύργο. Οι πρώτες εργασίες για την ανέγερση του ναού ξεκίνησαν το 1163, αλλά η κατασκευή του διήρκησε 180 ολόκληρα χρόνια.

No comments: