Sunday 2 December 2012

Οι προετοιμασίες της Κυριακής

Η Κυριακή δεν είναι μια οποιαδήποτε ημέρα. Δεν έρχεται έτσι απλά και φεύγει, όπως οι υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. Όπως λέει και το όνομά της είναι η «ημέρα Κυρίου» αυτή καθ’ αυτή! Αυτό από μόνο του δημιουργεί στο νου και την ψυχή όλων μας μια ιδιαίτερη αίσθηση, μια αίσθηση προσμονής όσο την περιμένουμε να έλθει και μια αίσθηση απουσίας όταν την αποχωριζόμαστε. Έχουμε όμως την ελπίδα και τη λαχτάρα για την επικείμενη και πάλι κοινωνία μαζί της. 

Για τους κληρικούς όλων των βαθμίδων, ιδιαίτερα για εκείνους της Διασποράς, η Κυριακή είναι η πιο γιορτινή ημέρα του εβδομαδιαίου κύκλου. Είναι η ημέρα που θα υποδεχθούν τους ενορίτες τους, οι οποίοι θα καταφθάσουν στο Ναό από εγγύς και από μακράν, για την καθιερωμένη πνευματική αναβάπτιση και την ανανέωση των κοινωνικών και φιλικών δεσμών. Είναι όμως και μια ημέρα γεμάτη με Ιερές Ακολουθίες, με διανθρώπινες επικοινωνίες, με πνευματική καθοδήγηση... 

Για την καλύτερη δυνατή επιτυχία όλων των παραπάνω και οι κληρικοί, αλλά και οι λαϊκοί, έχουμε όλοι την ανάγκη για σοβαρή προετοιμασία. Οι λαϊκοί θα νηστέψουν, θα ετοιμάσουν στο σπιτικό τους το πρόσφορο ή και τα κόλλυβα, θα τα φέρουν στο Ναό από το Σάββατο και θα συζητήσουν στην οικογένεια για να σχεδιάσουν τον εκκλησιασμό της Κυριακής. 

Οι κληρικοί στη Διασπορά το Σάββατο έχουν το Σχολείο της Κοινότητας και τον Εσπερινό που τους γεμίζει το σαββατιανό πρόγραμμα. Κάποτε έχουν κι άλλες έκτακτες ενασχολήσεις (Θεία Λειτουργία, Ιερά Μυστήρια κ.ά.). Παράλληλα ετοιμάζονται για την Κυριακή με διάφορους τρόπους. Ο καθένας έχει τον προσωπικό κανόνα της προσευχής του. Έχει δε να ετοιμάσει και το κήρυγμα της Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας. Ένα κήρυγμα πνευματικό, αλλά συνάμα κοινωνικό και επίκαιρο, έτσι ώστε να πιάνει και τον σφυγμό των ανησυχιών και της αγωνίας των εκκλησιαζομένων. 

Ανάμεσα στα πολλά άλλα που ετοιμάζονται και τακτοποιούνται είναι η επιλογή του πρόσφορου της Κυριακάτικης Ευχαριστίας, η μελέτη του Τυπικού της Ακολουθίας, η καθαριότητα του Ιερού Βήματος, η ετοιμασία των φυλλαδίων που θα διανεμηθούν στο εκκλησίασμα, η τοποθέτηση της εικόνας της Κυριακής στο προσκυνητάρι της εισόδου και τόσα άλλα, τακτικά και έκτακτα, που η φροντίδα τους νοηματοδοτεί την εκκλησιαστική διακονία και υπογραμμίζει την ιερατική προσφορά στο σώμα της Εκκλησίας.

Η κατάθεση του ανθρώπινου έργου είναι οπωσδήποτε ο ένας παράγοντας της προετοιμασίας για την επιτυχία της Κυριακής. Ο άλλος βέβαια, και μάλλον ο κυριώτερος, είναι η άνωθεν ευλογία που προσφέρεται πάντοτε απλόχερα κι επικυρώνει έτσι την αγάπη και την πρόνοια του Μεγάλου Θεού μας για όλα τα δημιουργήματά Του. Έτσι ερμηνεύεται και κατανοείται κι ο αγιογραφικός λόγος: «οὐ τοῦ θέλοντος οὐδὲ τοῦ τρέχοντος, ἀλλὰ τοῦ ἐλεοῦντος Θεοῦ» (Ρωμ. 9, 16)!

π. Α.Δ.Σ.

No comments: