Friday 16 November 2012

Χριστουγεννιάτικα γραμματόσημα

Τα Βασιλικά Ταχυδρομεία της Βρετανίας αποκάλυψαν τη φετινή σειρά των χριστουγεννιάτικων γραμματοσήμων. Σ’ αυτά παρουσιάζονται φιγούρες από καρτούν του Γερμανού καλλιτέχνη Axel Scheffler, ο οποίος έχει επιμεληθεί ζωγραφικά το The Gruffalo, που είναι παιδικό βιβλίο στο οποίο περιγράφεται η ιστορία ενός ποντικού που περπατά στο δάσος!!! Τα εν λόγω γραμματόσημα απεικονίζουν, σύμφωνα με τους επιμελητές της έκδοσής τους, «παραδοσιακές» χριστουγεννιάτικες σκηνές και πρόσωπα, όπως τον Ἀη Βασίλη, το πτηνό robin, χριστουγεννιάτικα δένδρα, χιονάνθρωπο και τάρανδο!!! 
 

Ο Tony Fox, Επιχειρησιακός Διευθυντής των Βασιλικών Ταχυδρομείων για τη ΝΔ Αγγλία ανέφερε χαρακτηριστικά: «Christmas is always a stamp issue we look forward to. This year we were delighted with the work produced by Axel. His charming style set the perfect tone for the stamps»! 
 

Για εμάς τους Έλληνες Ορθοδόξους, που θεωρούμε τα Χριστούγεννα ως τη «Μητρόπολη πασών των χριστιανικών εορτών» αυτή η σειρά προξενεί απορία και αλγεινή εντύπωση. Ο φίλος και εξαίρετος αγιογράφος Θεόδωρος Βογδάνος αναφέρει σχολιάζοντας τη σειρά αυτή: «Άλλη μια μεταμοντέρνα ...καλλιτεχνική μπαρούφα! Ο καλύτερος τρόπος να υφαρπάξεις κάποια συναισθήματα από κάποιον, είναι να τον προσεγγίσεις με προσωπείο παιδικότητας. Μου θυμίζει τον δόλιο που προσπαθεί να παρασύρει το παιδάκι με καραμέλα. Θα δεχόμουν ίσως ένα τέτοιο είδος τέχνης όταν απευθύνεται στα παιδιά. ΕΔΩ όμως μιλάμε για τέχνη που απευθύνεται προς τους ενήλικες, στο ευρύ κοινό. Η επίπλαστη παιδικότητα με τρομάζει...».

1 comment:

ΔΙΟΝΥΣΟΣ said...

ΝΑ ΑΓΙΑΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ, ΤΟΥ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΥ. Η ΚΑΡΑΚΑΤΣΟΥΛΙΑ ΕΚΤΙΘΕΤΑΙ Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΧΑΝΕΙ ΠΟΝΤΟΥΣ