Wednesday 14 November 2012

«Ανέσπερον Φως»

          Tην περασμένη Κυριακή, 11 Νοεμβρίου τ.έ., πραγματοποιήθηκε στο Βόρειο Λονδίνο ειδική εκδήλωση για τον πρώτο χρόνο προβολής της εκκλησιαστικής εκπομπής «Ανέσπερον Φως» της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων, η οποία προβάλλεται από το Hellenic TV του Λονδίνου, αλλά και μέσω διαδικτύου από τον ιστότοπο www.anesperonfos.co.uk. Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριος παρέστη και ευλόγησε την εκδήλωση. 

Την εν λόγω εκπομπή επιμελείται και παρουσιάζει ο Πρεσβύτερος Σάββας-Δαυίδ Βασιλειάδης, Εφημέριος στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο. Το «Ανέσπερον Φως», ξεκίνησε να προβάλλεται από την Ελληνική Τηλεόραση του Λονδίνου το Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2011 και συνεχίζει να προβάλλεται, ένα έτος μέχρι σήμερα, κάθε Σάββατο βράδυ στις 19.30, στη θέση της Εκκλησιαστικής Εκπομπής Αύριο είναι Κυριακή, την οποία παρουσίασε επί είκοσι χρόνια με ιδιαίτερη επιτυχία, αγάπη και μεράκι, όπως άλλωστε κάθε διακονία που προσφέρει, ο Πρωτοπρεσβύτερος Ιωσήφ Παλιούρας, Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Δώδεκα Αποστόλων και Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Αρχιεπισκοπής.  

Με έναν αριθμό 53 εκπομπών έως σήμερα, χωρίς να υπάρξει ούτε ένα Σάββατο που να μην έχει προβληθεί, αποτελεί μια σταθερή, συνεπή και σοβαρή Εκκλησιαστική Εκπομπή, μόνιμη συντρόφια όσων την παρακολουθούν από Αγγλία, Ελλάδα, Κύπρο, Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία. 

Η εκπομπή «Ανέσπερον Φως» έχει έως τώρα διαπραγματευτεί και θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται ενδιαφέροντα θεολογικά ζητήματα, σε απλή γλώσσα, ώστε να γίνονται κατανοητά και ευχάριστα στον τηλεθεατή. Το «Ανέσπερον Φως» αγγίζει, συν τοις άλλοις, και θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος που άπτονται της προαγωγής της πνευματικής και ψυχικής υγείας, της δημιουργικότητας, της τέχνης, της παιδείας, της βυζαντινής μουσικής, και της αγιογραφίας. Υπήρξαν και θα υπάρξουν καλεσμένοι από τον χώρο της Εκκλησίας και όχι μόνο, επιστήμονες θεολόγοι, ιατροί, και επιστήμονες άλλων συναφών κοινωνικών επιστημών, καθώς και καθηγητές βυζαντινής μουσικής, αγιογραφίας, και άλλοι άνθρωποι των τεχνών.  

Η εκπομπή έχει σαν σκηνικό την διάσωση του Αποστόλου Πέτρου από τον Χριστό, όταν εκείνος άρχισε να καταποντίζεται στα αγριεμένα νερά. Πρόκειται για μία Αγιογραφία σε καμβά, την οποία φιλοτέχνησε επί τούτου, με απαράμιλλη δεξιοτεχνία, και προσέφερε δωρεάν, ο αγιογράφος της Παροικίας κ. Ελευθέριος Φουλίδης 

Οι υπεύθυνοι της Εκπομπής ζήτησαν από τους παριστάμενους αλλά και από το διαδικτυακό κοινό της εκπομπής «Ανέσπερον Φως», να κάνουν τις προτάσεις τους, μέσα από την ιστοσελίδα, για την ενίσχυση της θεματολογίας, με γνώμονα, όχι μόνο θεολογικά και εκκλησιαστικά ζητήματα, αλλά και τα αντικείμενα κοινωνικο-ανθρωπολογικών κλάδων όπως είναι η παιδεία, ο ελληνισμός και η παράδοση, ώστε να διανθιστεί η εκπομπή και να συνεχίσει έτσι το εθελοντικό έργο αυτό, με το οποίο έχει μπει σε εκατοντάδες σπίτια ο Θεολογικός λόγος, και η κοινωνική και εκκλησιαστική θεματική.

No comments: