Sunday 28 October 2012

28η Οκτωβρίου 1940

Εγκύκλιος Σεβ. Αρχιεπισκόπου Θυατείρων & Μ.Β.

Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους
και Αξιοτίμους Προέδρους και τα Μέλη
των Εκκλησιαστικών Επιτροπών
και το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα της
Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.


Αγαπητοί μας εν Κυρίω,

Όπως κάθε χρόνο, έτσι κι εφέτος, οι ανά την Υφήλιον Έλληνες εορτάζουμε καθηκόντως και με την δέουσα μεγαλοπρέπεια, την ιστορική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Μία επέτειο, η οποία, όπως και οι υπόλοιπες μεγάλες και απαράμιλλες επέτειοι του Γένους, αποτελούν πάμφωτα ορόσημα στην πολυχιλιετή δημιουργική και μοναδικής σημασίας για την ανθρωπότητα πορεία του Ελληνισμού. Ορόσημα, τα οποία διδάσκουν και δείχνουν τον δρόμο που οφείλει να ακολουθεί ο άνθρωπος προκειμένου να φανεί αντάξιος της ιερής αποστολής του στον κόσμο, την οποία του εμπιστεύθηκε ο Δημιουργός.

Όπως είναι γνωστό, στις μεταμεσονύχτιες ώρες της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Ελληνισμός, διά στόματος του Πρωθυπουργού της Ελλάδος Ιωάννη Μεταξά προκλήθηκε από την φασιστική τότε λαίλαπα να αποδείξει ότι σέβεται και ανταποκρίνεται πλήρως, χωρίς φόβο, χωρίς μίσος, χωρίς ενδοιασμούς, στις διαχρονικές παραδόσεις και εντολές του Γένους “αμύνεσθαι περί πάτρης”. Και στο θρυλικό εκείνο “ΟΧΙ” που ο Ιωάννης Μεταξάς απηύθυνε στο ιταμό ιταλικό τελεσίγραφο εμπεριέχονται αυτά που δίκαια ονομάζουμε “φιλότιμο, ευψυχία, μεγαλοσύνη, πατριωτισμό, αυταπάρνηση και αυτοθυσία”.

Δεν αποτελούσε το ΟΧΙ του Μεταξά ούτε λεονταρισμό, ούτε μεγαλορρημοσύνη. Αποτελούσε απλά και καθαρά το ψυχικό σθένος του Ελληνικού Λαού να υπερασπίσει την εδαφική και όχι μόνο ακεραιότητα της Πατρίδας μας. Και το έπραξε με ζήλο, αφοσίωση, ηρωισμό και θυσίες αφάνταστες. Και νίκησε γιατί το θέλησε ολόψυχα, ενωμένος όσο ποτέ άλλοτε εναντίον της απρόσκλητης πρόκλησης και αλαζονίας της φασιστικής Ιταλίας. Η δε περιφανής αυτή νίκη του Ελληνικού Λαού στην Πίνδο και την Αλβανία υπήρξε ταυτόχρονα και η αυγή, το έναυσμα της επακόλουθης νίκης των Συμμάχων, με επικεφαλής το Ηνωμένο Βασίλειο, και το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό είναι το μέγα δίδαγμα που οφείλουμε εμείς οι Έλληνες να αντλούμε κάθε φορά από τις μεγάλες αυτές Εθνικές Επετείους μας, όπως είναι η 28η Οκτωβρίου 1940. Και αυτό να μεταλαμπαδεύουμε στα παιδιά και την νεολαία μας με τις εορταστικές εκδηλώσεις που οφείλουμε να οργανώνουμε κάθε χρόνο.

Στις μέρες μας η Ελλάδα (και η Κύπρος) πιέζεται από την οικονομική κρίση, η οποία πλανάται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και ολόκληρης της Υφηλίου. Γι’ αυτό επικρατεί φτώχεια, ανεργία, αβεβαιότητα και απαισιοδοξία που μαστίζουν τον Ελληνικό λαό και ιδιαίτερα τους Νέους. Γι’ αυτό λοιπόν, η Εθνική αυτή Επέτειος είναι μια ευκαιρία ανανέωσης της ελπίδος μας εις τον Θεό, να καλλιεργήσουμε την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια προς τους αδυνάτους και τους φτωχούς και όλοι οι Έλληνες, όπως το Σαράντα, να επιδοθούμε στην ανασυγκρότηση της Πατρίδος και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μας στις αρετές του Έλληνα να θαυματουργεί και να καλλιεργεί το ιερό όραμα της αναγέννησης και της προόδου της Χώρας. Όλα αυτά χρειάζονται κόπους, στερήσεις, εντιμότητα, θυσίες, σκληρή δουλειά και πίστη. Αυτές τις αρετές επεστράτευσεν ο Ελληνισμός στις κρίσιμες εκείνες μέρες του Σαράντα, όταν ο φόβος του μεγάλου δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου επεσκίασε την Ευρώπη, και πέτυχε την νίκη με τη βοήθεια του Θεού και τις θυσίες του. Είναι δε τοις πάσι γνωστόν ότι η Κύπρος μετείχε με ενθουσιασμό εις τον τιτάνιον εκείνον Αγώνα του 1940 εναντίον της φασιστικής Ιταλίας και πολλοί Ελληνοκύπριοι άφησαν τα κόκκαλά τους εις τα χιονισμένα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας. Σας συμβουλεύουμε, λοιπόν, πατρικά όπως σ’ όλα τα Σχολεία της Ομογένειας, αλλά και στους Συλλόγους και τα Σωματεία μας οργανωθούν, όπως κάθε χρόνο, ειδικές εορταστικές εκδηλώσεις για να τιμηθούν οι Δημιουργοί του ΟΧΙ και όλοι όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία του Έπους της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας θα γίνει η επίσημη πανηγυρική Δοξολογία και ομιλία από τον Εξοχώτατο Πρέσβυ της Ελλάδος κ. Κωνσταντίνο Μπίκα, την Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2012. Επίσης σε όλους τους Ιερούς μας Ναούς θα τελεστεί Δοξολογία και Μνημόσυνα για τους Ήρωες του Σαράντα. Επίσης το βράδυ της Κυριακής, 28ης Οκτωβρίου 2012, ο Σύνδεσμος Ελληνορθοδόξων Κοινοτήτων Μ. Βρετανίας οργανώνει πανηγυρική συγκέντρωση και Δείπνο στους χώρους της Κοινότητος Αγίου Ελευθερίου, Leyton Ανατολικού Λονδίνου, με ομιλητή τον κ. Νικόλαο Τορναρίτη, Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Κυπριακής Βουλής για θέματα Παιδείας. Γι’ αυτό και συστήνουμε σε όλους να μεταβείτε στις Εκκλησίες και να γιορτάσετε το Έπος του Σαράντα. Να παραστείτε δε στις οργανούμενες εορταστικές εκδηλώσεις συνοδεύοντες, μάλιστα, και τα παιδιά σας ώστε να γνωρίσουν και αυτά τη μεγάλη σημασία που έχει για όλους μας η Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Ευχόμενοι δε υγεία και προσευχόμενοι όπως το χρονίζον πρόβλημα της αποκατάστασης της δικαιοσύνης στην μαρτυρική μας Κύπρο εύρει την δίκαια λύση του, διατελούμε μετά θερμών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης και τιμής.

Λονδίνο, 28 Οκτωβρίου 2012

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος

Σημείωση:      Να αναγνωσθεί από Άμβωνος αντί κηρύγματος
την Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2012.

No comments: