Wednesday 12 September 2012

Μοναστήρι Έσσεξ - Περιβόλια

Στην ονομαστή Ιερά Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή του Τιμίου Προδρόμου στο Έσσεξ της Ανατολικής Αγγλίας μπορεί κανείς να βρει ό,τι ποθεί η ψυχή του.

Κατ΄ αρχάς είναι ένα μοναστικό κέντρο που φημίζεται για την πνευματική παράδοση και θεολογική προσφορά του, για τις πολύγλωσσες Ιερές Ακολουθίες του, για την άσκηση της Προσευχής του Ιησού και για την μεταφύτευση της Αγιορείτικης Παράδοσης στην Αγγλία.

Η εγκάρδια υλική και πνευματική φιλοξενία μοναχών και μοναζουσών είναι γνωστή τοις πάσι και όσοι την έχουν επισκεφθεί το γνωρίζουν καλά.

Η καλλιέργεια της τέχνης, κυρίως της ψαλτικής και της αγιογραφικής είναι επίσης γνωστή και εκτιμητέα από όλους.

Το βιβλιοπωλείο, με τα Ορθόδοξα βιβλία σε πολλές γλώσσες, με τα υπέροχα θρησκευτικά αντικείμενα, και πολλά άλλα, είναι πνευματική όαση για τους Ορθόδοξους πιστούς στην Αγγλία.

Πάντως, ένα στοιχείο από εκείνα που είναι απόλυτα απαραίτητα για τους μοναχούς, τις μοναχές και τους προσκυνητές είναι τα περιβόλια της Μονής.

Σ΄ αυτά μπορεί κανείς να βρει και να θαυμάσει την άκρως επαγγελματική περιποίηση των δέντρων, των λαχανικών, των θερμοκηπίων, των λουλουδιών, και γενικά όλων των φυσικών στοιχείων που είναι αναγκαία για την υλική καρποφορία και την κάλυψη αντίστοιχων αναγκών του ανθρώπου. Κι αυτό γιατί η Εκκλησία και ο Μοναχισμός φροντίζουν πάντα για τον όλο άνθρωπο.

No comments: