Wednesday 29 August 2012

Μοναστήρι Έσσεξ - Ομπρέλες

Η προχθεσινή προσκυνηματική επίσκεψη στο φημισμένο Μοναστήρι του Έσσεξ ήταν οπωσδήποτε μια ωραία ευκαιρία για πνευματική ανανέωση, για περισυλλογή, για νοερά προσευχή και... για μια ιδιαίτερη ανακάλυψη.

Έχω επισκεφθεί αρκετές φορές την Ιερά Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή του Τιμίου Προδρόμου στο Έσσεξ της Ανατολικής Αγγλίας. Κάθε φορά που βρίσκομαι εκεί ανακαλύπτω κι άλλα πρόσωπα και πράγματα. Υποθέτω ότι έτσι είναι η εμπειρική γνώση που αποκτά κανείς στην πνευματική ζωή, στην οποία όλοι οι άνθρωποι πορευόμαστε με βήματα αργά και προσεκτικά.

Στην προκειμένη αυτή περίπτωση ανακάλυψα τις... ομπρέλες. Όπου κι αν πήγαινα μέσα στο Μοναστήρι έβλεπα μπροστά μου ομπρέλες. Στην είσοδο του Ναού του Αγ. Σιλουανού, στο πλάϊ του Ναού υπό την σκέπη του Αγ. Σιλουανού, στην είσοδο του Ηγουμενείου, στις εισόδους των εργαστηρίων...


Όταν συνειδητοποίησα το γεγονός αυτό άρχισα να κινούμαι εντός του Μοναστηριού για να βρώ και να καταγράψω με τη φωτογραφική μηχανή τις ομπρέλες αυτές. Κάποια στιγμή συνάντησα μια νεαρή μοναχή και την ρώτησα τον λόγο για την ύπαρξη των ομπρελών.


Μου εξήγησε πως επειδή στην περιοχή της Μονής βρέχει συχνά, τις έχουν εκεί σε διάφορα σημεία, για εξυπηρέτηση των μοναχών αλλά και των προσκυνητών.

Ιδού, λοιπόν, ένα συγκλονιστικό αποδεικτικό στοιχείο, που μας βεβαιώνει πως η ποιμαντική της Εκκλησίας μας και ιδιαίτερα του μοναχισμού αγκαλιάζει τον όλο άνθρωπο, μαζί με όλες πραγματικά τις ανάγκες του, υλικές και πνευματικές!

1 comment:

Παναγιώτης Τελεβάντος said...

Ευχαριστούμε θερμά για τις αναρτήσεις για το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου στο Εσσεξ.